A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Milyen fehérjével kezdj bele az edzésekbe?

Milyen fehérjével kezdj bele az edzésekbe? Ha rendszeresen sportolsz (különösen, ha valamilyen erősportot), vagy megérett az elhatározás, hogy belekezdesz, akkor előbb-utóbb felmerül a fehérje kiegészítők fogyasztásának kérdése. Bár a megfelelő, normál táplálkozás mindennél fontosabb, a minőségi fehérjebevitel kiegészítésének egyik legegyszerűbb és leggyorsabb formáját jelentik a fehérjeporok. Fogyasztásuk további előnye, hogy míg a hagyományos táplálékokkal gyakran jelentős mennyiségű zsírt és szénhidrátot is beviszünk a szükséges fehérje mellett, addig a minőségi fehérjeporok minimális szénhidrátot és szinte semmi zsírt nem tartalmaznak. Nézzük meg röviden a három legnépszerűbb fajta főbb jellemzőit.

A legnépszerűbbek az állati fehérjeporok, mivel azokhoz a legkönnyebb hozzájutni, és a nagy mennyiségű gyártás miatt már egészen alacsony áron is elérhetőek. A legtöbben tejsavót, olykor marhafehérjét fogyasztanak, melyek általában teljes értékű aminosav profillal rendelkeznek, és gyakran kimondottan finomak is (ami persze az alapos édesítésnek és aromázásnak köszönhető).

Ha finomak és jók is, akkor mégis mi a gond velük?

A tejsavóval kapcsolatos legközismertebb probléma, hogy az emberek kb. 30%-a eleve nem fogyaszthat tejalapú termékeket (ami nem egyenlő az orvosilag is diagnosztizált tej/laktózérzékenységgel), de mások is tapasztalják, hogy a tejsavó puffasztja őket, nem jól emésztik. Allergén tulajdonsága miatt így hosszabb távon azoknál is problémát okozhat (pl. ízületi fájdalmak, kiütések, tej-, pollenallergia kialakulása), akik korábban teljesen tünetmentesek voltak.

A nagy mennyiségű állati fehérje fogyasztást a szakemberek eleve nem javasolják, mivel az megterheli a májat, vesét, vizesíti az izmokat és hajlam esetén akár súlyos köszvényt is kialakíthat.

A tejsavó allergén mivolta volt a legfőbb oka a marhafehérje megjelenésének is, mivel látszólag igen jó alternatívát nyújt: teljes értékű fehérje, ami nem tejből készül és a marhahús amúgy is jó izomépítőként van elkönyvelve. Ez eddig jól is hangzik, de sajnos a valóság ennél árnyaltabb. Egyrészt a tejallergiások számára egyáltalán nem javasolt a marha fogyasztása, az úgynevezett keresztallergia miatt (hisz a marhának mégis csak van némi köze a tejhez), másrészt pedig a vizsgálatok során az aminosav profilja is igen gyászos képet mutatott. Ez persze nem is csoda, ha megvizsgáljuk az előállítási módját. A fehérje általában a marhának azon részeiből kerül kivonásra, melyek már csak hulladéknak volnának jók: ínak, porcok, fülek, nyesedékek. Ennek eredménye egy igen gyenge, bizonyos fajtákból a nullához közelítő aminosav profil. További rossz hír, hogy a különböző betegségek megelőzése érdekében gyakran antibiotikumokkal, gyógyszerekkel kezelik a marhákat, melyek a marhafehérjébe koncentráltan kerülhetnek be. Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres, nagyobb mennyiségű marhahús fogyasztás jelentősen növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Így ha mindenképp állati fehérjét szeretnél fogyasztani, akkor inkább egy minőségi tejsavót válassz, mintsem marhafehérjét.

Mi a helyzet a növényi fehérjékkel? Nyújthatnak valós alternatívát?

A tejérzékenység és a vegán táplálkozás mellett a fenti kockázatoknak is köszönhető a növényi fehérjék látványos előretörése. De mi szólt eddig ellenük?

Ma már csak ritkán merül fel, azonban sokáig tartotta magát a nézet, mely szerint egy növényi fehérje sosem lehet teljes értékű. A másik fő ellenérv, pedig hogy nem olyan „finomak”, selymes állagúak, mint például a tej.

Ezeknek az aggályoknak persze van alapjuk, mivel valóban nem minden növényi fehérje teljes értékű. A gyakoribb, fehér rizs fehérjéket például ezért is komplettálják, azaz javítják fel más növényi fehérjékkel (pl. borsófehérjével).

Ezért is volt igazi áttörés, amikor megjelent a barnarizs-fehérje, mely csíráztatás után, a rizsszem mindhárom részéből kivont fehérjét tartalmaz, ezért önmagában is teljes értékű. Kiemelkedő aminosav profilját hazai vizsgálatok is megerősítették és - igazi meglepetésként - az értékei még a tejsavó izolátumot is felülmúlták. Szintén jelentős hír volt az a külföldi vizsgálat, mely igazolta, hogy a prémium barnarizs-fehérje a tejsavóval megegyező izomépítő hatással rendelkezik.

E mellett teljesen allergén mentes is, azaz bárki által fogyasztható, nem puffaszt, könnyen emészthető, és az állati fehérjefogyasztás veszélyeitől is mentes.

Ha pedig teljesen adalékmentes, természetes, szójamentes fajtát választassz, mint a Naturize, akkor azoktól a felesleges anyagoktól is megkíméled magad, melyekre szervezetednek semmi szüksége nincs és melyek amúgy is csak az értékes fehérjetartalmat csökkentik. 

Általános jó tanácsunk, hogy ha fehérjeporról van szó, akkor mindig az ízben köss kompromisszumot, sose a beltartalomban.

Ha többre vagy kíváncsi, itt olvashatsz részletesebben a tejsavóról, itt pedig a barnarizs-fehérjéről.

Kapcsolódó cikkeink:
Most figyelj oda, ne a két ünnep között!
Tejsavó vs. Naturize barnarizs-fehérje
Mennyi fehérjét is fogyassz?
A legjobb időpontok a fehérjebevitelre

Pár gondolat, ha még gondolkozol

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés