A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Melyek a legjobb időpontok?

Fehérjére minden embernek, minden nap szüksége van (akár sportol, akár nem), ezért ha tudatosan táplálkozol, figyelj rá, hogy minden étkezés mellé fogyassz fehérjét. Számtalan előnye van (az éhségérzetre, vércukor szintre, regenerálódásra), ha pedig formásabb, izmosabb testet szeretnél, akkor – a sport mellett - a fehérjebevitel elengedhetetlen.

Mivel a rendszeres (napi 4-5-szöri) fehérjebevitelhez sokan kiegészítőket, fehérjeporokat is használnak, felmerül a kérdés, hogy melyek is a legjobb időpontok a fehérjeturmix fogyasztására?

A három legjobb időpont:

1. Közvetlenül az edzést követően, mert ilyenkor tudják izmaid a fehérjét legjobban hasznosítani  és a regenerációhoz is ilyenkor van a legnagyobb szükség a megfelelő tápanyagokra. Sok helyen írnak az edzés utáni 30 perc kritikusságáról, a valóságban azonban jóval hosszabb az az „anabolikus ablak”, amikor egy intenzív edzést követően szervezeted jobban hasznosítja az aminosavakat is. Nem kell tehát kétségbe esned, ha csak később, mondjuk 1-2 órával edzés után, tudod megoldani a visszapótlást, bár kétségtelen, hogy egy fehérjeturmix könnyen, gyorsan és gyakorlatilag bárhol elkészíthető, így az edzőteremben is elfogyaszthatod.

2. Szintén kiváló időpont a fehérjefogyasztásra a reggeli, közvetlenül felkelés után, éhgyomorra. Hogy miért? Mert ebben az időpontban szervezeted már órák óta nélkülözi a fehérjét, ráadásul mivel éhgyomorra fogyasztod, a felszívódása is sokkal gyorsabb, hatékonyabb lesz. A reggeli fehérjefogyasztásnak számtalan pozitív hatása van (az éhségérzet csökkentésére, azaz az egész napi táplálkozásodra és a kortizol szint szabályozására is), így ez az időpont mindenképp javasolt (hogy a folyadékbevitelről ne is beszéljünk). Ha sima turmixot iszol, akkor pillanatok alatt el is készítheted, így nem lehet kifogás, hogy nincs időd reggelizni.

3. Szintén jó időpont lehet edzés előtt 1-2 órával. Bár hagyományosan az edzés utáni időszakot tartják a legideálisabbnak, több esetben is kiderült már (vérképelemzéssel), hogy van, aki jobban jár, ha edzés előtt fogyasztja a fehérjét, mivel így a véráramba és az izmokhoz épp akkor jut el, amikor az edzés folyamatban van, amikor az izmoknak legnagyobb szükségük van rá. Kísérletezd ki magadnak, hogy mikor esik jobban, a Naturize-t például ihatod nyugodtan edzés előtt is, a gyomrod nem fog felkavarodni, nem terhelődik meg úgy, mint ha pl. tejsavót innál (próbálj meg elmenni futni egy adag tejsavóval a gyomrodban…)

Ezek tehát a legjobb időpontok, de gyakorlatilag bármikor ihatsz egy shake-et, ha megéheztél, vagy ha egy étkezés valamilyen oknál fogva kimaradna. A fehérjeturmixban épp az az egyik legjobb, hogy bármikor elérhető, elég hozzá egy shaker és egy palack víz (az adalék és édesítőmentes fehérje pedig akár egy kanállal is csomómentesen elkeverhető, így még shaker sem kell, ha épp nincs kéznél).

A mennyiséget illetően pedig alkalmanként 30 grammot javaslunk, de ha teljesen természetes, allergén anyag, édesítő és aromamentes fehérjeport fogyasztasz, akkor a túladagolástól nem igazán kell tartanod.

Kapcsolódó cikkek:

Mennyi fehérjét is fogyassz?

Mit egyél sportolás előtt (30-90 perccel)?

Kezdődjön jól a heted - Indítsd a reggeleket fehérjével!

Ha nem szoktál reggelizni

Természetesség, allergénmentesség, teljes értékűség – de mi a jó ebben neked?

Túlzott fehérjebevitel? Növényi, vagy állati?

TERMÉKEK/VÁSÁRLÁS

Keresés