A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

Mi a gond a tejsavóval?

Mielőtt elmerülnénk a témában, nézzük meg gyorsan a leggyakrabban előforduló problémákat a tejsavóval (és a legtöbb állati fehérjével) kapcsolatban:

  • nincsenek mellettük a szükséges rostok, fitonutriensek ezért gyakran kevésbé jó felszívódásúak,
  • általában különböző hormonokkal kezelt állatoktól származnak, a mai, nagyüzemi tejeknek lényegesen gyengébb a beltartalma,
  • vizesítenek, kalciumot vonnak ki a szervezetből,
  • az emberek legalább 70%-a érzékeny rájuk, még azok is, akik nem tudják (a néma allergia miatt súlyos tejérzékenység is kialakulhat fogyasztásuk során),
  • gyakran állnak az ízületi problémák hátterében (pl. térd, váll, könyök, hátfájás),
  • sokakat puffasztanak, nehezebben emészthetőek,
  • vegánok, tejérzékenyek nem fogyaszthatják őket,
  • allergiás reakciókat válthatnak ki (a tej, a tojás, de még a marhafehérje is, a keresztallergia révén),
  • hozzájárulnak az aminoacidémiához és a belek toxémiájához,
  • olykor gyanús, vagy a dobozon nem feltüntetett összetevőket is tartalmaznak,
  • egyes kutatások szerint máj, vese problémákat is okozhatnak hosszabb távon.

Persze vannak azért előnyös tulajdonságaik is (pl. íz, ár, aminosav profil), így nézzük meg, hogy képesek-e ezek ellensúlyozni a fenti, riasztónak mondható negatívumokat.

Mi az a tejsavó és miért lett népszerű?

A tejsavó fehérje (angol nevén whey protein) a tehéntejből készülő sajtgyártás egyik mellékterméke. Mint ilyen, nagy mennyiségben áll rendelkezésre, így kézenfekvő volt, hogy egyéb területeken is hasznosítsák. Így születtek meg, majd váltak népszerűvé, a különböző tejsavó fehérjeporok az elmúlt 20-25 évben.

A tejsavó legfőbb előnyei:

  • A tejsavó koncentrátum (whey protein concentrate) fehérjetartalma magas, típustól függően 29 – 85% is lehet, de a legtisztább izolátumok a 90%-ot is megközelíthetik (ennél magasabb fehérjetartalom azonban nem lehetséges, melyet az ízesítés és az adalékok tovább csökkentenek)
  • Az aminosav profilja teljes, az egyik legmagasabb biológiai értékű fehérje. Kizárólag az összetevőket vizsgálva, nem is volna kérdés, hogy mindenkinek tejsavót kell fogyasztania, főleg, ha prémium minőségű, tejsavó izolátumról beszélünk.
  • Széles körben elérhető, rengetegféle íz és kivitel létezik belőle. Csak itthon legalább százféle variációja kapható, minden edzőteremben elérhető, így nem csoda, hogy a legtöbb testépítő ezt kezdi fogyasztani.
  • Ízük általában kellemes, igaz, ezt jelentős mennyiségű édesítőszer, adalék hozzáadásával érik el.

Idáig mindez jól hangzik. 

De akkor mégis mi a gond a tejsavóval?

A fenti, kedvező hatások mellett sajnos a tejsavó rendkívül allergén is. A probléma nem csak a laktóz vagy a kazein (melyek a tej fő allergén anyagai), hanem a tejsavó főbb fehérjéi is (béta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, és a szarvasmarha-szérum-albumin) melyek szintén mind nagyon allergének. Emellett a legtöbb tejsavóban sokkal több a koleszterin is, mint amennyi még egészséges volna.

Érdemes fontolóra venni, hogy hány ember is allergiás a tejtermékre és a tejsavóra. A hivatalos adat 1-3%, de ha beleveszünk mindenkit, aki benyálkásodik a tejtermékektől, vagy székrekedése, puffadása van tőlük, akkor már 60-70%-ot kapunk. Ha pedig belevennénk még azokat is, akik enyhe gyulladást - és víz visszatartást - tapasztalnak, akkor egyesek szerint ez a szám elérheti a 80%-ot is. Nincsenek hivatalos kutatások a pontos számokról, de azok a szakemberek, akik sportolókkal, harcművészekkel, testépítőkkel dolgoznak, mind meg tudják erősíteni ezt. Ez a néma allergia - amikor valaki látszólag tünetmentes, jól tolerálja a tejtermékeket - azért is veszélyes, mert gyakran csak később jelentkeznek a súlyosabb tünetek, például pollenallergia vagy súlyosabb tejallergia kialakulása. Számtalan esetben megfigyelték, hogy a tejtermékek teljes kizárásával az allergiás reakciók, a kellemetlen tünetek enyhültek, vagy teljesen megszűntek.

És végül a tejsavó hozzájárul két betegség előidézéséhez is: az aminoacidémiához és a belek toxémiájához is.

Nézzük a konkrét eseteket!

Magad is tudod, hogy kerülnöd kell a tejsavót, ha:

  • tejérzékenységben vagy laktóz intoleranciában szenvedsz (a kettő nem ugyanaz!). Ha így van, akkor valószínűleg eddig sem fogyasztottál tejsavó porokat, mivel sajnos a legjobb minőségű tejfehérje izolátumok is tejből készülnek és bizony tartalmaznak valamennyi laktózt, azaz számodra kerülendők,
  • vegán vagy tejmentes étrendet követsz, nem fogyasztasz állati eredetű fehérjéket. Ha önszántadból kerülöd a tejtermékeket, azt jól teszed. Egyre több tanulmány erősíti meg ugyanis, hogy a felnőtt embernek nincs szüksége tejre, szerveztünk nem is tudja rendesen megemészteni, fogyasztása - hosszú távon - számos negatív következménnyel járhat. Egyébként egyedül az ember fogyaszt még felnőtt korában is tejet, és bár sokan hiszik, hogy ezzel jót tesznek maguknak, a tapasztalat egyre inkább azt mutatja, hogy a felnőtt szervezet számára a tej inkább káros, mintsem egészséges. A legtöbb felnőtt egyszerűen nem tudja megemészteni a tejet. Ahogy minden idők legnagyobb testépítője, Arnold fogalmazott: „Milk is for babies

Megemlíthető még az egyre népszerűbb, vércsoporton alapuló diéták is. Lehet bennük hinni vagy sem, de tény, hogy egyre több élsportoló figyel arra, hogy vércsoportjához illeszkedő táplálékokat fogyasszon, márpedig ők semmit sem csinálnak ok nélkül. Ha nullás a vércsoportod, mindenképp érdemes kipróbálnod a tejtermékmentes étrendet, mert lehet, hogy komoly teljesítménynövekedést fogsz tapasztalni edzéseid során. (A vércsoport diétáról bővebben itt és itt olvashatsz.)

Kicsit árnyaltabb a kép, ha alapvetően nincs tudomásod róla, hogy tej vagy laktóz érzékeny volnál, azonban a következőket tapasztalod a tejsavó fogyasztása során (a tejsavót fogyasztók több, mint felénél jelentkezik az alábbi tünetek valamelyike):

  • Puffadás, kellemetlen gázképződés. Lehet, hogy azt hiszed ez normális („a fehérjeturmix puffaszt és kész…”), azonban a túlzott gázképződés mindig valamilyen emésztési problémát jelez. A szervezet küzd a bevitt fehérje megemésztésével, ami - a közismert és „érezhető” mellékhatások mellett - gyengíti a szerveztet, az extra emésztés energiákat von el más folyamatoktól, ami fáradékonysághoz vezet.
  • Ízületi fájdalmak. Ha mozgás során vagy terhelés alatt térd-, könyök-, vállfájást érzel, könnyen lehet, hogy azt a túlzott tejfogyasztás okozza. Persze lehetnek más okai is, de számtalan esetben fordult elő, hogy hosszú ideje tartó térd- vagy derékfájás múlt el pár havi tejmentes étkezés hatására. Ha súlyzós edzést végzel, különösen fontos, hogy ízületeid rendben legyenek, így a tejtermékek fogyasztásának mérséklése vagy teljes elhagyása még inkább indokolt.
  • hasmenés
  • túlzottan eltelít a fehérjeturmixod (próbáld ki micsoda különbség, hogy edzés előtt tejsavó vagy barnarizs-fehérje turmixot iszol)

Bár a tejsavó gyártók ezt gyakran vitatják, számtalan cikk és tanulmány szól a tejsavó súlyosabb mellékhatásairól is, úgy mint allergiás reakciók (főként tejérzékenység és laktóz intolerancia esetén), vese problémák, máj problémák, fáradékonyság, puffadás, szomjúságérzet. Ebben nem szeretnénk állást foglalni, de jó, ha tisztában vagy a kockázatokkal, különösen, ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztalod.

Nem arról van szó persze, hogy a tejsavó önmagában veszélyes vagy mérgező anyagokat tartalmaz. Akár évekig fogyaszthatod különösebb tünetek nélkül. Arról sincs szó, hogy mostantól örökre le kellene mondanod kedvenc sajtodról vagy reggeli tejeskávédról. Viszont a tejtermékeket alapvetően az ízük miatt fogyasztod, a tejsavót meg nem, ezért legalább az extra fehérje bevitelt célszerű természetes, egészséges forrásból megoldani.

Összességében tehát kijelenthető, hogy ha semmilyen különösebb problémát nem tapasztalsz, akkor is érdemes áttérned a természetes, nem tejalapú fehérjeforrásokra, mivel nem tudhatod, hogy hosszú távon milyen hatásai lesznek a tejsavó fogyasztásnak. Érdemes tenned akár csak egy rövidebb, mondjuk egy hónapos, próbát. Nagyon valószínű, hogy sokkal jobban fogod érezni magad, több energiád lesz, jobban megy majd a mozgás is. Vesztenivaló nincs, hisz ha úgy döntesz, bármikor visszatérhetsz a tejsavóhoz.

Akkor most dobjam ki a kedvenc tejsavó fehérjémet?

Erre azért nincs szükség. Ha egyébként semmilyen, vagy csak enyhébb mellékhatásokat tapasztalsz a tejsavó fogyasztása során (pl. enyhébb puffadás), akkor inkább keverd hozzá egy 100%-ban természetes, barnarizs-fehérjeporhoz tetszőleges arányban. Így szép lassan elfogy majd tejsavód is, nem kell lemondanod a megszokott ízről sem (a legtöbb tejsavó ráadásul agyon van édesítve, amit így szintén enyhíteni tudsz) és mérsékled a nemkívánatos összetevők bevitelét is.

Ha nem vagy vegán, vagy tejérzékeny és a tejalapú táplálék kiegészítők továbbra is kedvenceid maradnak, akkor is érdemes növényi fehérjét beiktatnod az étkezésedbe. A növényi alapú fehérjék bizonyítottan csökkentik a szervezetben a gyulladást, könnyen emészthetők és hatékonyabban csökkentik az izomlázat, mint a tejalapú fehérjék, ami által igen ideális választás a sportot űző, egészségtudatos, aktív emberek számára.

Kapcsolódó cikkek:

A tejsavó mellékhatásai

Szól még bármi az állati fehérjeporok mellett?

Sportolsz, de tartasz a fehérjepor fogyasztástól?

Kettős vakteszten bizonyított a barna rizs fehérje

TERMÉKEK/VÁSÁRLÁS

Keresés