A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Miért épp barna rizs?

Miért épp barna rizs?

Elsőre furcsán hangozhat barna rizsből fehérjét készíteni, hiszen a rizs főként szénhidrát forrásként él az emberek fejében. Érdekesebb a kérdés, ha megvizsgáljuk, hogy mennyi is a fehérje tartalma a rizsnek, illetve a - hagyományosan fehérjeforrásként elkönyvelt – tejnek. A barna rizs fehérjetartalma kb. 8%, míg a tej esetében ez mindössze 3%.

Mit kell tudni a rizsről?

„A rizs (Oryza sativa) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozik, esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható” – forrás: wikipédia.

A barna rizs:

  • Igen jól hasznosítható, teljes fehérjeforrás és az egyik legegészségesebb, teljes értékű táplálék.
  • Magas rosttartalma biztosítja a belek megfelelő működését – a „belek szivacsának” is nevezik, mert felszívja a salakanyagokat. Segít székrekedés esetén, IBS-ben és az epekő kialakulása is megelőzhető a rendszeres fogyasztásával.
  • Ideális méregtelenítésre, magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas és B1, B3, B6 vitamin tartalma. Magas szelén tartalma megelőzheti a bélrák, mellrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulását is.
  • E és K vitaminokat is tartalmaz, és rengeteg esszenciális aminosavat és egyéb nyomelemeket.
  • Csökkenti a koleszterin szintet a korpában található zsír révén, így szív és érrendszeri betegségeket is megelőzhet.
  • Szénhidrátjai alacsony glikémiás index-szel rendelkeznek, melyek stabilizálják a vércukor szintet, így cukorbetegeknek kimondottan ajánlott.
  • Mivel gluténmentes, liszt érzékenyek, gluténmentes diétát folytatók is bátran fogyaszthatják.

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a barna rizs egy igen kiváló alapanyag ahhoz, hogy fehérjét állítsunk elő belőle és segítségével egészítsük ki fehérjeszükségletünket.

A fehérjeport, mint táplálékkiegészítőt régóta széles körben használják a sportolók, testépítők és mindenki, aki szimplán formában szeretne maradni. A fehérje bizonyítottan növeli az edzés hatékonyságát, segíti az izomépítést, a test átformálását. A piacon számtalan fehérje készítmény kapható, de a legtöbbjük általában olyan összetevőket is tartalmaz, melyek összeegyeztethetetlenek az egészséges életmóddal, a vegetáriánus vagy gluténmentes táplálkozással.

Itt jönnek képbe a növényi fehérjék, azon belül is a barnarizs-fehérje, mely hipoallergén jellege és teljes értékű aminosav profilja miatt az egyik legjobb, legteljesebb fehérjeforrás.

A Naturize® barnarizs-fehérjepor alacsony szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú és koleszterinmentes. Mérésekkel igazolt fehérjetartalma akár 90% is lehet (Ultra Silk natúr), aminosav profilja pedig teljes értékű (95%-ban megegyezik az anyatejével), ezért könnyedén felveszi a versenyt bármilyen állati eredetű fehérjével is.

Barnarizs-fehérje vs. fehérrizs-fehérje

Akárcsak a boltban kapható rizsek esetében, itt is megkülönböztetjük a barna illetve a gyakoribb, fehér rizsből készülő fehérjeporokat. Fontos különbség azonban, hogy mivel magát a rizst elsősorban szénhidrát tartalma miatt fogyasztjuk, mind a lassabb felszívódású, magasabb biológiai értékű barna rizsnek, mind pedig a gyorsabb felszívódású fehér rizsnek megvan a maga helye és szerepe táplálkozásunkban. 

Ezzel szemben a rizsből kivont fehérje esetében a barna rizsből előállított fehérje minden szempontból felülmúlja a fehér rizsből készülő, ezért alacsonyabb rendű, olcsóbb fehérjéket, bár jó hír, hogy ezek, a "sima" rizsfehérjék is allergénmentesek.

A fehér rizs előállítása során eltávolítják a rizsszem héját, a színanyagot tartalmazó, B vitaminban gazdag ezüsthártyát és a csírát is, ezért a táplálkozási értéke csökken. A legtöbb rizsfehérje fehér rizsből készül, melynek két főbb oka van. Egyrészt az előállítási költsége kb. fele a Naturize barnarizs-fehérjének, másrészt pedig a legtöbb cégnek nincs meg a technológiája, hogy a barna rizsszem mindhárom részéből kivonja a fehérjét és valóban barnarizs-fehérjét készítsen.

A Naturize barnarizs-fehérje tehát önmagában is teljes értékű aminosav profillal rendelkezik, a fehér rizsfehérjék pedig nem, ezért is keverik őket más, növényi fehérjékkel (jellemzően borsó, illetve kender fehérjével).

Fehér rizs            =             MAGBELSŐ

Barna rizs            =             MAGBELSŐ        +             CSÍRA                   +             KORPA

                        ∙ fehérje                           ∙ fehérje                                 ∙ fehérje

                                               ∙ szénhidrát                     ∙ antioxidánsok                   ∙ élelmi rostok

                                               ∙ keményítő                     ∙ ásványi anyagok               ∙ gamma oryzanol

                                                                                          ∙ fitonutriensek                   ∙ ásványi anyagok

                                                                                          ∙ B1 és B3 vitaminok

                                                                                          ∙ Vas

                                                                                          ∙ Magnézium

Egy növényi fehérjétől alapvetően a következőket várjuk el, főleg, ha a tejsavó kiváltásáról van szó: legyen teljes értékű, hipoallergén, 100%-ban vegán és gluténmentes. Fontos még, hogy semmilyen káros vegyszert ne tartalmazzon. A magasabb olajtartalmú növények esetében - amilyen például a kender és a szója - gyakran használnak hexánt a fehérje kivonásához. Bár az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerészeti Intézet (FDA) jelenleg nem követeli meg a hexán szint ellenőrzését az élelmiszerekben és nem maximálja a szójában megjelenő szintjét sem, a hexán egy olyan vegyszer, melyet kőolaj finomításával állítanak elő, és amely egy ismert légköri szennyezőanyag. Ez alapján kijelenthető, hogy az élelmiszerrel való érintkezését inkább jobb elkerülni.

A fentiekből jól látszik, hogy valamennyi elvárt szempontnak a teljes, Naturize barnarizs-fehérje felel meg. Azt pedig, hogy a barnarizs-fehérje izomépítő hatása egyenértékű a tejsavóéval, immáron a független kutatások is alátámasztják.

Miért épp a Naturize barnarizs-fehérje?

- Mert nem minden növényi fehérje egyforma, de még a barnarizs-fehérjék közt is jelentős különbségek lehetnek, éppúgy, mint bármely élelmiszer esetében. A Naturize a teljes rizsszem mindhárom részéből kivont fehérjét tartalmaz, melynek köszönhetően igazoltan teljes értékű, ráadásul az esszenciális aminosavak mellett értékes rostokat, ásványi anyagokat, vitaminokat is tartalmaz.

- Mert a Naturize - tejsavóval egyenértékű - izomépítő hatását független vizsgálatok is alátámasztották. Nem kell tartanod tőle, hogy ha kiegészítőként (pl. tejsavó vagy marhafehérje helyett) a Naturize-t fogyasztod, akkor bármilyen visszaesés jelentkezne akár izomtömegben, akár erőben, sőt!

- Mert a Naturize garantáltan vegyszermentes eljárással készül, nem génkezelt növényből, így biztonságosan fogyaszthatod. Mivel kizárólag barnarizs-fehérjét tartalmaz, nem kell böngészned számtalan, ismeretlen összetevő közt, és gyanakodnod sem, hogy mi, miért is került bele, és melyiket is fogyaszthatod.

- Mert az állati fehérjefogyasztás sokak által tapasztalt mellékhatásaitól (pl. savasodás, vese vagy ízületi problémák) teljesen mentes, ha érzékenységed van az állati fehérjékre, vagy csak úgy döntöttél, hogy vegetáriánus étrendet folytatsz, akkor sem kell félned, hogy nem jutsz elegendő fehérjéhez. A Naturize-t te is fogyaszthatod.

- Mert ma már idehaza is sok ezren - köztük amatőr és profi sportolók, futók, CrossFit versenyzők, body builderek és személyi edzők - fogyasztják és élvezik a természetes, teljes értékű aminosav profilját.

Kapcsolódó cikkek:

7 dolog, aminek a szervezeted örülni fog

8 ok, amiért inkább növényi fehérjeport fogyassz!

Mire figyelj a rizsfehérje kiválasztásánál?

Nem rizsfehérje, BARNArizs-fehérje!

Kettős vakteszten bizonyított a barnarizs-fehérje

Azt hitted „csak” egy fehérjepor?

A leggyakoribb "ellenérvek"

A nagy összehasonlítás, avagy 13 érv a barnarizs-fehérje mellett

TERMÉKEK/VÁSÁRLÁS

Keresés