A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Vigyázz, nehogy túl izmos légy!

Vigyázz, nehogy túl izmos légy!

Nézzünk egy tipikus esetet: elkezdesz edzeni heti két-háromszor, közepes intenzitással, inkább csak a mozgás kedvéért. Közben azért túl szigorú étrendet sem követsz, viszont fehérjeport azt már fogyasztasz, bár többnyire azt is csak edzések után. Így megy ez pár héten, talán pár hónapon keresztül is, míg egyik reggel, a tükör előtt állva, egyszer csak azt veszed észre, hogy igen komoly bicepszeket, mell- és lábizmokat növesztettél. Pont, mint a Pókember filmben, épp csak a falra nem tudsz felmászni. Ahogy tovább nézegeted magadat, hirtelen beléd hasít a felismerés. Hiába nem volt ez cél, hiába figyeltél rá, hogy ne történjen meg, szembesülni kell a ténnyel: túl izmos lettél! 
 
Ugye neked is ismerős ez a helyzet? Ha veled még nem is fordult elő, azért ismersz olyat, akivel ez már megesett, igaz?

Hát persze, hogy nem! Tisztázzuk is gyorsan: a fenti forgatókönyv teljesen elképzelhetetlen, egy-két extrém esetet (például a különleges pókcsípést) leszámítva. A címben lévő figyelmeztetés sem komoly - a legtöbbek nagy bánatára - mert a helyzet az, hogy akaratán kívül senki sem nő „túl izmosra”, sem kiegészítőtől, sem súlyzós edzéstől.
Aki mégis tart tőle, hogy a fehérjeportól nem kívánt méretű izmai nőnek, az megnyugodhat, mert nincs is annál egyszerűbb, mint kevésbé izmossá válni, ha véletlenül ez volna a cél.
 
De honnan is jön a fenti, nem túl életszerű forgatókönyv?
 
A mai napig fel szokott merülni - hölgyek részéről különösen - hogy inkább nem isznak fehérjeport, mert akkor túl izmosak lesznek, miközben ők inkább szálkásodni szeretnének, formásabb feneket, nem pedig negyvenes kart. Persze ez az óhaj teljesen érthető, ezért is kell tudnod, ha ilyen félelmeid vannak, hogy formásodni alapvetően az edzéstől fogsz, az edzés pedig csak úgy lesz eredményes, ha a fehérjére alapozod az étrended.
 
Bár a mai napig sokan kötik a fehérjeporok fogyasztását a kigyúrt testépítőkhöz, fehérjére minden embernek, minden nap szüksége van, akár sportol, akár nem. Az egészségtudatos emberek régóta tudják, hogy minden egészséges, formásító étrendnek a fehérjére kell épülnie, amit nyugodtan ki lehet egészíteni fehérjeporral is. Amennyiben az teljesen természetes, adalék- és allergénanyag mentes, úgy gyakorlatilag ugyanolyan élelmiszer, mint amit egyébként is fogyasztunk.
 
De akkor miért merül fel ez még egyáltalán?
 
Azért mert ha az ember sportol, akkor a kötelező minimum (napi 60-70 gramm) mennyiséghez képest biztosan többlet fehérjére van szüksége, ha pedig kifejezetten nagyobb izmokat szeretne, akkor ennek akár három-négyszeresére is.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha valaki napi 200 gramm fehérjét fogyaszt, akkor pusztán attól hatalmas izmokat növeszt, mint ahogy a kigyúrt testépítők sem csak a fehérjétől lesznek akkorák.

Izomzatunkat jelentős részben az edzésmódszer és az ahhoz igazított táplálkozás fogja meghatározni, mely utóbbinak része a fehérje is. Persze a legfontosabb része, amit biztosan nem szabad elhagyni, mert a legjobb edzésmódszer, legjobb szénhidrátfajta bevitele sem ér semmit fehérje nélkül. Aki a fehérjére nem figyel, annak sem a formás alaktól, sem a nagy izmoktól nem kell tartania, legfeljebb egy vékony, de arányaiban zsírosabb, puha alkatot tud majd elérni.
 
Fehérje nélkül tehát biztosan nem lesz senki sem izmos, de sajnos formás sem. Viszont akár szedsz kiegészítőt, akár csak normál táplálékokból fedezed a szükséges fehérjemennyiséget, az akaraton kívüli, nagy izmok megjelenésétől nem kell tartanod (természetesen nem a tiltott, súlyos egészségkárosodás kockázatával járó szteroidokról van szó, de talán még azoktól sem lesz senki sem váratlanul, túl izmos).
 
Amire szükség van az a fehérje, a jó zsírok és a jó szénhidrátok, valamint idő és kitartás. Ezen felül pedig az edzésmódszer fogja meghatározni azt, hogy valakinek formás feneke, izmos hasa vagy hatalmas karjai lesznek-e (esetleg mindegyik egyszerre). Nem kell félni a súlyoktól sem, mert az intenzív, súlyzós edzés az egyik legjobb formásító mozgásforma akkor is, ha nem vágyunk nagy bicepszekre. A nagy izmok sok idő alatt, nagyon kemény edzéseket és étrendet követően alakulnak ki, így bőven lesz majd idő észbe kapni, ha véletlen mégis nem kívánt irányba alakulna a test :)

Ha pedig a fentiek szerint cselekszel, akkor pontosan úgy fogsz kinézni, ahogy szeretnéd. Persze nem egyik napról a másikra, ezért inkább vágj bele még ma! (A természetes fehérjeportól továbbra sem kell félned)

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés