A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Kettős vakteszten bizonyított a barnarizs-fehérje

Kettős vakteszten bizonyított a barnarizs-fehérje

Kettős vakteszten bizonyították, hogy a teljes szemekből készülő barnarizs-fehérje (mint amilyen a Naturize) azonos hatékonyságú az állati eredetű tejsavó fehérjével az izomnövekedés és regeneráció szempontjából. A Tampai egyetemen elvégzett dupla vaktesztes kutatás elsőként bizonyította, hogy a kizárólag növényi alapú, barnarizs-fehérje a tejalapú tejsavóval egyenértékű előnyökkel rendelkezik.

A kutatás során organikus barnarizs-fehérjét használtak (mely a Naturize-hoz hasonlóan teljes rizsszemekből készült) és alaposan dokumentálták a résztvevő, edzésben lévő egyének eredményeit az izomépítés, izomregeneráció szempontjából. A tanulmány a Nutrition Journalban jelent meg, és az eredményeket komoly sporttáplálkozási szakértők is elismerték a Nemzetközi Sporttáplálkozási Egyesület (International Society of Sports Nutrition) éves konferenciáján, illetve a Nutrition and Exercise Summit-on. Különleges tulajdonságai miatt a kutatók teljes barna rizsszemből készült fehérjét használtak, melyet természetes, vegyszermentes módon állítottak elő. A szakembereket is meggyőzte a publikáció, az Egyesület weboldalán rövid időn belül a leggyakrabban megtekintett dokumentum lett.

A kutatás

„A múltban több tanulmány is arra jutott, hogy az ellenállásos edzések során az állati eredetű fehérjefogyasztás (tejsavó, kazein, tojás, hús) eltérő hatással van az izomnövekedésre, mint a növényi eredetű fehérje”, mondta Dr. Jaeger. „A mostani kutatás eredményei először bizonyították, hogy ez mára megváltozott. A kutatás (melynek címe: „A rizs fehérje a tejsavó fehérjéhez hasonló mértékben növeli a sovány izomtömeget, az izomhipertrófiát, az erőt és állóképességet az ellenállásos edzéseket követően”) célja az volt, hogy kiderüljön: a nagy dózisú rizs fehérje koncentrátum képes-e a tejsavó fehérjéhez hasonló mértékben javítani a szervezet regenerálódó képességét és előidézni a kívánt változásokat a testösszetételben, amennyiben erő ellenállásos edzések után fogyasztják. A kutatás során azt találtuk, hogy a rizs fehérje koncentrátum fogyasztása az ellenállásos edzéseket követően a tejsavó fehérje fogyasztással megegyező mértékben növeli a sovány testtömeget, a vázizomzat hipertrófiát, az erőt és állóképességet”.

A vizsgálatot Dr. Jaeger és kutatótársa, Dr. Jacob Wilson (a Tampai Egyetem, Egészségtudományi és Emberi Teljesítményi tanszékéről) 24 fő egészséges, egyetemista korú résztvevőn végezte, akik ellenállásos (súlyzós) edzéseket végeztek. Minden résztvevőnek legalább egy éves sportolói múltja volt. A résztvevők egyenlő arányban, véletlenszerűen kerültek felosztásra két csoportba. Mindkét csoport 48 g fehérjét fogyasztott edzés után, az egyik csoport barnarizs-fehérjét, míg a másik tejsavó fehérjét, közvetlenül az edzéseket követően, és kizárólag edzésnapokon. A résztvevők egy meghatározott edzésrutint követtek heti három alkalommal, nyolc héten keresztül, szigorú felügyelet mellett. A táplálék kiegészítők egyforma mennyiségű kalóriát és fehérjét tartalmaztak. Az edzéseket megelőzően illetve követően, a résztvevők értékelték az általuk érzékelt regenerálódási időt, izomfáradást és az edzési kedvet. A kutatás kezdetekor (a nulladik héten), a közepén (a negyedik héten), illetve a végén (a nyolcadik héten) megmérték a résztvevők izomvastagságát, testösszetételét, fekve nyomási és lábtolási erőnlétét és a változások pontosan feljegyzésre kerültek.

Az eredmények

Az összesített eredmények azt mutatták, hogy nincs számottevő különbség a (Naturize) barnarizs-fehérjét, illetve a tejsavót fogyasztó csoportok regenerálódásában. Ezen felül mindkét csoport jelentős (pozitív) változást tapasztalt a testösszetételt, állóképességet és erőt illetően a nyolcadik hét végére. Az izomtömeg, az állóképesség és erő nőtt, míg a testzsír mennyisége csökkent. A megfigyelt változások a két csoport esetében hasonlóak voltak.

Miért is forradalmi ez az eredmény?

Ezidáig a tejsavó volt a fitnesz világ arany sztenderdje, de ma már látszik, hogy az új technológiával készülő növényi fehérjék megjelenésével ez megváltozhat. A laktóz intolerancia és a tejérzékenység a világ lakosságának 70%-át érinti valamilyen formában. A tehéntenyésztés során alkalmazott hormonok nagyobb mennyiségben kerülnek szervezetünkbe a tejtermékeken keresztül, mint ha a húst fogyasztanánk. A szója protein is veszít népszerűségéből, a fitoösztrogének, a gyakori génmanipuláció, illetve a szójaprotein gyakori, vegyszeres előállítása miatt. Mindezekkel szemben a teljesen allergén és vegyszermentes barnarizs-fehérjéről bebizonyosodott, hogy valódi riválisa a tejsavó fehérjének.

Áttörés a növényi fehérjék területén és a hazai vizsgálatok eredményei

Laboratóriumi körülmények között, idehaza is bevizsgálásra került több növényi, illetve állati eredetű fehérje, és az eredmények még a növényi fehérjékben hívőket is meglepték. Azt már régóta tudjuk, hogy azok a tanítások, melyek szerint a növényi fehérje nem szívódik fel olyan jól, mint az állati, a 70-es, 80-as évek, mára (finoman szólva) elavult tanításain alapulnak. 20- 30 évvel ezelőtt komoly szakemberek állították határozottan, hogy pl. a húsmentes élet komoly betegségekhez, a szervezet legyengüléséhez vezet. Ilyet ma már senki sem állíthat komolyan, de a növényi fehérjékkel kapcsolatos pár tévhit továbbra is tartja magát.

Az egyik ilyen, hogy a növényi fehérje nem szívódik fel olyan jól, mint az állati. A valóság ezzel szemben az, hogy a bennük lévő élelmi rostok és természetes fitonutriensek miatt, éppen hogy jobban szívódnak fel, mint az állati fehérjék! Ezt bárki megtapasztalhatja, hisz a barnarizs-fehérje nem puffaszt, azaz nem a belekben indul rothadásnak, ami annak a jele volna, hogy nem szívódik fel jól.

A másik, leggyakrabban említett probléma, hogy a növényi fehérje nem teljes értékű fehérje. Ennek már van valóságtartalma, hisz ez számos növény esetében igaz. Hiba volna azonban azt gondolni, hogy minden növény, azaz minden növényi fehérje egyforma. Az eddig is tudva levő volt, hogy a növényi fehérjéken belül kimagaslik a rizsből készült fehérje. Ezért is állítottak elő belőle fehérjeport, hiszen könnyen emészthető, semmilyen allergiás reakciót nem vált ki (szemben a legtöbb állati fehérjével), gluténmentes és viszonylag magas a fehérjetartalma. A fehér rizsből készülő fehérje azonban sajnos nem teljes értékű, ezért gyakran más (általában borsó) fehérjékkel keverik (komplettírozzák), hogy valamennyi aminosav megtalálható legyen benne. Ezek az extra fehérjék (pl. a borsó) azonban kevésbé semleges ízűek, ezért ezen készítményeket édesíteni, ízesíteni kell, ami egyrészt felesleges adalékokat, másrészt pedig alacsonyabb fehérjetartalmat jelent (hisz ezen adalékoknak nincs fehérjetartalma).

Az áttörést a teljes barna rizsszemből készülő barnarizs-fehérjepor jelentette. A fejlesztőknek sikerült csíráztatás után, a teljes rizsszemből, azaz annak mindhárom részéből kivonni a fehérjét, így nemcsak értékes élelmi rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tudtak megőrizni, hanem sikerült önmagában is teljes értékű, azaz valamennyi aminosavat tartalmazó növényi fehérjét előállítani!

Az elsőre sokaknak hihetetlen eredményt a hazai laborvizsgálatok is megerősítették. A teljes barna rizsszemből készült Naturize barnarizs-fehérjében egyrészt valóban valamennyi aminosav megtalálható volt, másrészt ez volt az egyetlen olyan készítmény, amelyben valóban olyan mennyiségű fehérje volt, mint ami a címkén szerepelt (sőt, a garantált 85%-nál még magasabb is). Ami viszont már valóban meglepő volt, hogy a - teljesen megegyező feltételek mellett - bevizsgált tejsavó izolátum, a vizsgált 17 aminosavból, mindössze 5 esetben mutatott magasabb értékeket! Ráadásul két esetben az eltérés minimális volt, az ötből három pedig nem esszenciális aminosav volt (a gyártó által állított 84%-os fehérjetartalom pedig a valóságban mindössze 72% volt). A szintén vizsgált rizs-borsó keverék - ha csak egy kicsit is - de ugyancsak jobban teljesített, mint a tejsavó, azonban a csak barnarizs-fehérjét tartalmazó Naturize-hoz képest 13 aminosav esetében mutatott alacsonyabb értékeket (a 17-ből), ráadásul a gyakran emlegetett lizin szintje is csak minimálisan volt magasabb, a teljes fehérje tartalma pedig mindössze 68% volt. (Megj. a vizsgálatban a Naturize 85%-os verzióját vizsgálták, a 90%-os Ultra Silk értékei még ennél is magasabbak.)

Ezek pedig óriási eredmények, hisz az derült ki, hogy igenis létezik olyan növényi fehérje, amely - a benne lévő rostoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően - nem csak felszívódásban jobb, mint az állati fehérje, hanem aminosav profiljában is! Mindezt kiegészítve azzal, hogy semmilyen érzékenységet, allergiás reakciót nem okoz, tej-, laktóz- és gluténmentes, kijelenthető, hogy egy egészen sokoldalú és minden sportoló, vegán számára tökéletes fehérjeporral gazdagodott a táplálék kiegészítő kínálat.

Hivatkozások:

- US National Library of Medicine National Institutes of Health
- Nutrition Journal.

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés