A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

Tejsavó vs. Naturize barnarizs-fehérje

Tejsavó vs. Naturize barnarizs-fehérje Egyre ritkábban, de olykor még most is hallani, hogy fehérjeporból a tejsavó a legjobb, az szívódik fel leggyorsabban, annak a legjobb a biológiai értéke, és amúgy is mindenkinek azt kellene fogyasztania. Bár tudjuk, hogy nem lehet egyik napról a másikra átformálni a gondolkodásmódot, főleg nem könnyű a tejsavó hívőket megtéríteni, azért nézzük meg, honnan is erednek ezek a vélemények. Amikor a Naturize megjelent Magyarországon, fel voltunk készülve az ilyen jellegű kommentekre. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű a több évtizedes tejsavó „kultuszt” csak úgy felülírni. Persze akkoriban sem azok harcoltak a barnarizs-fehérje ellen, akik valaha is próbálták, így őket a hivatalos kutatások sem győzik meg.


Sebesség, felszívódás

Mi azonban valamennyi kiegészítőt kipróbáltuk az elmúlt években - sokféle tejsavót, marhafehérjét, tojásfehérjét, még szójafehérjét is – van összehasonlítási alapunk. Számunkra nem volt meglepő az a független, vaktesztes kutatás sem, mely izomépítő hatásban nem talált különbséget a tejsavó és a barnarizs-fehérje között.
Hiába a sokszor hangoztatott felszívódási sebesség, meg biológiai érték, a szervezet nem úgy működik, mint azt a tejsavó gyártók hirdetik. Felszívódási sebességben eleve minimális a különbség, de amúgy sem számít annyit ez a faktor. A cégek szeretnék eladni a gyors, a közepes és a lassú felszívódásúnak mondott termékeiket is, azonban elég rossz volna, ha szervezetünk az (egészséges működéséhez elengedhetetlen) aminosavakat csak ilyen feltétel mentén hasznosítaná.
Az edzés utáni 30 perc is fontos, de korántsem ilyen rövid ez, az úgynevezett anabolikus ablak. Régen, egy-egy sikeres vadászatot követően, egyszerre jutott be sok fehérje, aztán pedig napokig semmi. Milyen rossz is lett volna, ha az egyszeri, nagyobb mennyiségből csak 30 gramm hasznosul, a többi meg kárba vész.
 
A valódi különbség
 
Amiben viszont igen jelentős különbség van a tejsavó és a Naturize barnarizs-fehérje között, az az allergén mentesség. A tejsavó gyártók azt hirdették, hogy a növényi fehérje nem is fehérje, nem teljes értékű, nem veheti fel a versenyt az állati készítményekkel. Azonban hiába sulykolták ezt, az emberek mégis elkezdtek a kevésbé allergén, növényi források felé fordulni, ezért a nagy márkák is rájöttek, hogy nem engedhetik el ezt a piacot. Így mindenki kijött a maga verziójával, az utóbbi pár évben pedig a rizs vagy épp barnarizs-fehérjéjével, hisz a növényi fehérjék csúcsát – összességében – ez a fajta jelenti.
Ezek után már nehezen mondhatták, hogy a növényi fehérje sohasem teljesértékű (és a mérések is cáfolták ezen állításukat), azonban még mindig a tejsavót állt érdekükben árusítani, mivel annak bekerülési ára sokkal alacsonyabb (hisz a sajtgyártás mellékterméke). A nagyobb profit tehát a fő ok, amiért még mindig azt kommunikálják – részben már maguknak is ellentmondva - hogy a növényi fehérjét csak valamilyen allergia, érzékenység esetén érdemes fogyasztani.
 
Pedig ha van kétféle kiegészítő, mindkettőt (az egyébként azonos) izomépítő tulajdonsága, aminosav profilja miatt fogyasztjuk, akkor miért választanánk az allergén, sokaknak panaszokat okozó fajtát? Az íze miatt? Amit amúgy is az utólagosan hozzáadott, fehérjetartalmat csökkentő adalékokkal érnek el?
 
Itt érdemes megemlíteni a másik, fontos különbséget, ami már termékfüggő. Ez pedig az adalékmentesség, és természetesség. Merthogy ez alapból mind a tejsavóra, mind a Naturize barnarizs-fehérjére jellemző, azonban a gyártók – többnyire az íz feljavítása, és a költséghatékonyság miatt – „szándékosan” rontják el ezt. De mi értelme van rontani a beltartalmon az íz miatt egy olyan terméknél, amit épp a beltartalma miatt fogyasztunk? Egy másik példával: inkább finom legyen a vitamin, vagy olyan, ami használ is? És a gyógyszer?
 
Jó tesztje egy fehérjepor minőségének, hogy árulják e teljesen natúr formában. Mert mesterséges aromákkal mindenféle ízt el lehet érni, de ha egy termék teljesen natúr, akkor nincs semmi, ami ápoljon és eltakarjon. Ott minőséget, állandó minőséget kell nyújtani. Ez az egyik ok, amiért a legtöbb gyártó még tejsavóból sem árul natúrt. Megveszik az épp legolcsóbban elérhető alapanyagot, az ízt majd utólag beállítják. Ezért is van, hogy a legtöbb doboz gyakran csak félig van töltve. A különféle alapanyagoknak különféle térfogata van, de ha a doboz elég nagy, bármit megvehetnek, úgyis el fog férni.
 
A lényeg tehát, hogy ha fehérjeporról van szó, mindig a beltartalom legyen az első: az aminosav profil, az allergén mentesség, az adalékmentesség. Hiába nem könnyű sokévnyi meggyőződést átformálni, azt tudhatod, hogy racionális érv nem szól a tejsavó mellett. Hogy némelyikük „finom”?
Lehet, hogy nem a Naturize az a fehérjepor, ami mindenkinek ízlik (már ha létezhet egyáltalán ilyen), de ez nem is cél. Mert akár ízlik neked elsőre, akár nem, attól még pontosan azt a fehérjét, és pontosan úgy fogja biztosítani, amire és ahogyan szükséged van.
 
Minden cég árulhat mindenféle terméket, de mi sosem fogunk engedni a természetességből és az allergénmentességből, sosem fogunk tejsavós terméket árusítani, bármekkora haszonnal is kecsegtetnének...
 
Egészségünkre! :)

Ha pedig kíváncsi vagy, mi az 5 legfőbb különbség a rizsfehérjék és a Naturize barnarizs-fehérje között, olvasd el ezt a bejegyzésünket!

Ismerd meg Magyarország legkedveltebb* növényi fehérjéjét itt!

www.rizsfeherje.hu

 

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

*a facebook oldalkedvelések alapján
 

Keresés