A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü
0

Pollenallergia? Próbáld ki ezt a tippet!

Pollenallergia? Próbáld ki ezt a tippet!

Napjainkban sajnos egyre többen szenvednek különféle allergiákban, egyre többeknél üti fel a fejét valamilyen allergiás tünet. Sokan a kiváltó tényezőket, a fákat, gyomnövényeket okolják - valamelyest joggal - azonban ma már jó néhány kutatás eljutott arra a pontra, hogy az életmódbeli és az étkezési szokások is szoros összefüggésben állnak az allergiás tünetek kialakulásával.

Nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül, hogy saját magunk, életmódunk, bevett szokásaink is komoly szerepet játszhatnak egyes allergiás reakciók megjelenésében, viszont épp ezért jó hír, hogy ezen szokások változtatásával esély van a tünetek enyhítésére vagy akár teljes megszűntetésére is.

Itt jön képbe a különféle állati eredetű táplálékok, főként a tej és egyéb tejtermékek fogyasztása. Számos kutatás jutott arra a következtetésre, hogy bár látszólag összefüggéstelen, a pollenallergia kialakulása sok esetben a tej, tejtermékek fogyasztásához vezethető vissza. Ez elsőre meglepően hangzik, pedig már az is beszédes, hogy a tehéntejre, tejtermékekre a lakosság kb. 70 %-a allergiás valamilyen fokig, csak ezt épp nem allergiának, hanem érzékenységnek hívják. Köztudott tény, hogy az emberek ¾-e felnőtt korára elveszíti a tejcukor (laktóz) lebontó képességét, így az emésztőrendszerbe juttatott tej számukra tulajdonképpen haszontalan, ellenben fölösleges telített zsírokat, nehezen felszívódó kazeint, cukrot és arányaiban alacsony fehérjét tartalmaz (a tehéntejnek mindössze 3% a fehérjetartalma és a benne lévő kalcium beépülése is igen gyenge, hogy a mai, bolti tejek beltartalmáról már ne is beszéljünk).

Kevésbé közismert azonban, hogy a tej nagyon jó táptalaj a baktériumok, kórokozók és az allergének számára is, és ami lényeges, hogy a magas kazein tartalom képes a légutak nyálkahártyáit is védtelenné tenni.

Mindezek hátterében javasolják az orvosok is a tejtermékek csökkentését vagy teljes kiiktatását az étrendből allergia esetén. Gyakran már viszonylag rövidebb, „tejmentes” időszakot követően enyhülnek, akár teljesen meg is szűnnek a tünetek. Persze ez sem válik be mindenkinek, azonban mindenképp érdemes tenni egy próbát, hisz viszonylag csekély áldozat a tejtermékekről való lemondás, az allergia okozta kellemetlen tünetekhez képest. Erre az időszakra célszerű a hús- és húskészítmények, valamint az egyéb gyorsan bomló fehérjefélék (gomba, tojás, stb.) fogyasztásának mérséklése is (vagy teljes elhagyása), legfőképp a marhahúsé, hisz az áll a legszorosabb kapcsolatban a tejtermékekkel.

Rengetegen számolnak be például arról, hogy csupán a tejtermékek elhagyásával jelentősen javult az állapotuk, némely esetben teljesen meg is szűntek az allergiás reakciók. Ezeknek a tej- illetve laktóz fogyasztással felmerülő problémáknak nincs köze a laktóz érzékenységhez, ha valaki amúgy látszólag jól is tolerálja a tejet, akkor is érdemes felhagynia fogyasztásával. Vannak, akinél nem jelentkeznek problémák a tejfogyasztás során, azonban sokan élnek tünetmentes laktóz intoleranciában. Az ő szervezetük pont annyira tűri el a tejet, hogy még nem észlelnek különösebb változást, azonban ez az állapot egyáltalán nem nevezhető kedvezőnek a szervezet szempontjából. Náluk is jelen vannak az allergiás folyamatok, csak jóval elnyújtottabban, akár több évvel, évtizeddel később jelentkezhetnek a komolyabb panaszok.

Allergia és táplálék kiegészítők

Meg kell még említenünk a tejalapú táplálék kiegészítőket is, melyeknek legelterjedtebb formája a tejsavó. Igen széles körben fogyasztják, hisz finomra ízesített, teljes értékű fehérjeforrás, azonban sokan átsiklanak az egészségügyi kockázatok, esetleges mellékhatások felett.

A rengeteg adalék, tömény ízesítés valamint stabilizátorok mellett leginkább az okozhat gondot a fogyasztók számára, hogy a szervezet csak nagy nehézségek árán bontja a tejfehérjét (ezért is puffasztanak gyakran), és ha ebből még többet juttatunk be szervezetünkbe (a tejsavó fehérjepor koncentrált formájában), akkor az gyakran allergiás tünetekben, reakciókban ütközhet ki a későbbiek során. Pollenallergia esetén a tejsavó fogyasztással mindenképp érdemes felhagyni, és megnézni, hogy hogyan is reagál a szervezet, de célszerű a marhafehérje kerülése is, mivel a marha és a tej igen szoros kapcsolatban állnak.

Mit tegyen tehát az ember, ha elhagyja a tejtermékek fogyasztását, azonban a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel kiegészítéséhez valamilyen fehérjeport is fogyasztana?

Szerencsére van megoldás, mégpedig a teljesen természetes, allergén anyag mentes, növényi fehérjeporok személyében. Ma már ebből is létezik teljes értékű, izomépítő hatásában a tejsavóval egyenértékű típus, amely bármilyen allergia, tej vagy laktóz érzékenység esetén is fogyasztható (és persze akkor is, ha az embernek semmilyen, ismert érzékenysége nincs). Így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő alternatívát, amivel a szükséges napi fehérjebevitel kiegészíthető anélkül, hogy allergiás tünetetek kialakulásától kellene tartani.

Összefoglalva tehát: ha pollenallergiában szenvedsz, tégy egy próbát és legalább átmenetileg zárd ki étrendedből a tejtermékek (tej, túró, sajt, joghurtok, tejsavó) fogyasztását. Lehet, hogy már rövid idő után jelentős javulást tapasztalsz. Ha pedig sportolsz, vagy más okból szeretnél fehérje kiegészítőt is fogyasztani, akkor mindenképp növényi, allergén mentes, teljesen természetes fajtát válassz akkor is, ha tünetmentes vagy, de szeretnéd, hogy ez így is maradjon.

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

www.rizsfeherje.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: blog