A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü
0

Piszkos tizenkettő, avagy a 12 legszennyezettebb növény (és a 15 legtisztább)

Piszkos tizenkettő, avagy a 12 legszennyezettebb növény (és a 15 legtisztább)

A washingtoni környezeti munkacsoport (ewg.org) minden évben közzéteszi a vegyszerekkel, növényvédő szerekkel leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját. Ezek azok, amelyekből érdemes lehet a bio verzió felárát megfizetni, vagy pedig igen alaposan megmosni őket, mivel a vizsgálatok alapján ezekben találták a legtöbb szennyeződést.

Már ötödik éve végez az alma a lista tetején, mint a legszennyezettebb, elsősorban azon vegyszerek miatt, melyekkel a szüretelés előtt illetve után kezelik, hogy tovább elálljon. Ami a legtisztábbakat illeti, már második éve végez az avokádó az első helyen, a minták mindössze 1%-ában találtak bármilyen vegyszermaradványt.

Így tehát ha megengedheted, az alábbiakból érdemes a bio verziót vásárolni, mert a gyümölcsök és zöldségek amúgy egészségesek, ezért ha teheted, fogyassz belőlük minél többet (főleg a zöldségekből, ha a formádra is ügyelsz).

Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények is a legveszélyeztetettebbek.

A kutatás pár érdekes megállapítása:

  • Az átlagos burgonya mennyiségre több vegyszert tartalmazott, mint bármelyik másik zöldség vagy gyümölcs.
  • A koktélparadicsom, nektarin, őszibarack és eper esetében is volt olyan, amelyikben 13 különféle növényvédő szer maradványát mutatták ki.

A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs

1. Alma

2. Őszibarack

3. Nektarin

4. Eper

5. Szőlő

6. Zeller

7. Spenót

8. Kaliforniai paprika

9. Kígyóuborka

10. Koktélparadicsom

11. Zöldborsó (hüvelyes)

12. Burgonya

A 15 legtisztább zöldség és gyümölcs:

1. Avokádó

2. Kukorica

3. Ananász

4. Káposzta

5. Fagyasztott zöldborsó

6. Vöröshagyma

7. Spárga

8. Mangó

9. Papaya

10. Kivi

11. Padlizsán

12. Grapefruit

13. Sárgadinnye

14. Karfiol

15. Édesburgonya

A fentiek tehát újabb érvet jelentenek amellett, hogy több avokádót és több édesburgonyát fogyassz, ráadásul az avokádó egészséges zsírforrás is, az édesburgonya pedig a jó szénhidrátok listáját gyarapítja.

Növényi fehérjék

A növényi fehérjék esetében inkább az előállítás módja az, melynél a vegyszerek jelenléte felmerülhet, de természetesen az sem mindegy, hogy az alapanyag milyen minőségű, azaz milyen talajból származik, milyen vegyszerekkel kezelték.

Ebből a szempontból a rizs eleve kedvező pozícióból indul, mivel esetében nem jellemző a génkezelés és a különféle rovarok, betegségek sem igazán támadják, ezért a vegyszeres védekezés is ritka. A fehérje előállításánál pedig inkább a zsírosabb növények esetében fordul elő a vegyszeres kezelés, ilyen pl. a szója, melynek magasabb zsírtartalma miatt gyakran vegyszereket is használnak a fehérje kivonásához.

A Naturize barna rizs fehérje pedig az egyik legbiztonságosabb fehérjepor és nemcsak azért, mert 100%-ban természetes, adalék és vegyszermentes. Egyrészt igazoltan GMO mentes (a gyártó és a Wessling Hungária Kft által is), az előállítása pedig szintén teljesen vegyszermentesen, kizárólag természetes enzimek segítségével történik, alacsony hőmérsékleten. A Naturize teljesen vegyszermentes mivoltát a hazai vizsgálatok is alátámasztották, a Foodanalytica Kft által elvégzett pesticid vizsgálat során 50 féle növényvédő szer jelenlétét vizsgálták, és valamennyi nemhogy az egészségügyi határérték, hanem a mérhetőség határa alatt volt, azaz a mérési eredmények alapján akár bio minősítésűnek is megfelelne.

Így ha kerülni szeretnéd a vegyszereket, akkor zöldséget, gyümölcsöt a fenti lista alapján válassz, fehérjeporból pedig olyat, amely garantáltan természetes és vegyszermentes.

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

www.rizsfeherje.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: blog