A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü

Fehérjepótlás vegánként – a legújabb lehetőségek

Fehérjepótlás vegánként – a legújabb lehetőségek

Ma már kevesen vitatják, hogy ha valaki vegetáriánus, vegán étrendet követ, akkor a fehérjebevitelre különösen oda kell figyelnie. Aki emellett még sportol is, annak végképp egyértelmű, hogy olyan plusz fehérjemennyiségre van szüksége, amit a vegán étrendből nem könnyű megszereznie.  Ezért a legtöbb vegán figyel is erre és szed valamilyen kiegészítőt, de nem egyszerű a dolguk, mivel nekik a tejsavó, a tojás- vagy marhafehérje akkor sem volna opció, ha egyébként ezek a fehérjék jó szívvel ajánlhatóak volnának (hogy miért nem azok, arról korábbi írásainkban tájékozódhatsz).

Sajnos a szója sem igazán jó, a génkezelések és a fitoösztrogének miatt csak feltételesen ajánlható, arról nem is beszélve, hogy viszonylag magas zsírtartalma miatt a fehérje kivonásához gyakran használnak vegyszereket is.

Talán az egyik legelterjedtebb kiegészítő vegán körökben az algapor vagy algatabletta, mely élettanilag kiváló táplálék, hasznos zsírsavakat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. A fehérje összetétele is jó, azonban fehérjetartalma „csak” 50-55% körüli (szemben egy minőségi fehérjepor legalább 80%-os fehérjetartalmával), így ahhoz hogy az extra fehérjeigényt fedezni tudja, elég nagy mennyiséget kellene fogyasztani belőle.

Megemlíthetők még persze a borsó, kender és egyéb növényi fehérjék is, de ezeknél a hangsúlyosabb íz, a teljes értékűség hiánya vagy az alacsonyabb fehérjetartalom merül fel problémaként, ráadásul nem is mindegyik hipoallergén.

Mi tehát a megoldás?

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, néhány éve már létezik olyan növényi fehérje, amely önmagában is teljes értékű, az íze semleges, ráadásul 85% feletti fehérjetartalommal rendelkezik.

Ez a növényi fehérje pedig barna rizsből készül és különlegessége (azaz teljes értékűsége) abban rejlik, hogy a fehérje kivonása előtt a rizsszemeket csíráztatják, majd pedig a teljes szemből, azaz a rizsszem mindhárom részéből vonják ki a fehérjét (szemben az eddigi megoldásokkal, melyeknél csak a magbelsőből vonták ki a fehérjét, mely miatt a fehérje komplettálásra szorult). Amint a szem kicsirázik, a magban lezajló természetes folyamatok az aminosav profilt kedvező irányba módosítják, az amúgy alacsonyabb lizin szint is emelkedik, teljes értékű aminosav profil jön létre, mely fontos tényező a fehérjeszintézis stimulációjában és a fehérje katabolizmus csökkentésében.

A fehérje ráadásul kizárólag természetes úton kerül kivonásra a teljes barna rizs szemekből, az eljárás mindenféle vegyszertől - így pl. hexántól - mentes, kizárólag organikus enzimek felhasználásával történik, melyek „felemésztik” a rizs szénhidráttartalmát. A fehérje kivonása alacsony hőmérsékleten történik, megakadályozva a denaturizációt, azaz a fehérje térszerkezetének megváltozását.

Az eljárás eredménye egy ásványi anyagokban gazdag, ideális rosttartalmú, tökéletesen tiszta, vegyszermentes fehérjepor, 85% feletti fehérjetartalommal, és ami még fontosabb, teljes értékű aminosavprofillal! Igen, mára egyértelműen megdőltek a 70-es, 80-as évek tanításai. Már van olyan növényi fehérje, amely önmagában is teljes értékű és ezt a hazai, független laborvizsgálatok is megerősítették: a teljes barna rizsszemből készült Naturize ® barna rizs fehérjében mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Naturize ® aminosavprofilja összességében még a - szintén bevizsgált - tejsavó izolátum illetve marhafehérje por aminosav profilját is felülmúlta (a 17-ből 13 illetve 14 aminosav esetében).

Amennyiben tehát kerülöd az állati fehérjéket - de odafigyelsz a fehérje bevitelre - a barna rizs fehérje fogyasztása révén megadhatod szervezetednek mindazokat az aminosavakat, melyekre szüksége van. Mindezt ráadásul egy olyan tiszta, édesítő, adalék, aroma és vegyszermentes, egészséges formában, mely hipoallergén (tej-, laktóz-, glutén-, és GMO-mentes) jellege miatt, akár még gyermekek, vagy szoptatós anyukák számára is biztonságos.

www.rizsfeherje.hu

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog