A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

Egyél-e fehérjeszeletet?

Egyél-e fehérjeszeletet?

Nálunk is kaphatók a Falatka által készített, teljesen természetes fehérjeszeletek, melyekben a fehérjetartalmat Naturize barnarizs-fehérje biztosítja. Így itt az ideje kicsit alaposabban is megnézni, hogy mit érdemes tudni a fehérjeszeletekről, kell-e ilyesmit fogyasztani és hogy felvehetik-e a versenyt egy fehérjeturmix-szal. 

Melyek tehát a főbb szempontok, mielőtt fehérjeszeletet választasz?

1. Fehérjetartalom: értelemszerűen ez a legfontosabb, hisz mégiscsak fehérjeszeletről beszélünk. Ha csak egy finom édességet szeretnél, ami bárhol, könnyen elérhető, akkor abban nincs hiány a boltokban. A ma kapható fehérjeszeletekben átlag 15-30 gramm tiszta fehérje van, hisz ez az a mennyiség, amit egyszerre érdemes fogyasztani. Ami viszont nagyon nem mindegy, az a százalékos arány, azaz, hogy ezt a pl. 20 grammnyi fehérjét, milyen tömegű szeletben találod. Mit ér 20 gramm fehérje, ha ehhez 100-120 grammos szeletet kell elfogyasztanod? A maradék 80 gramm biztos, hogy bőven tartalmaz olyan anyagokat, melyekre semmi szükséged nincs, nem beszélve arról, hogy ha a fehérjetartalom végül 20% alá esik, akkor az már aligha fehérjeszelet, mivel egy minőségi fekete csokiban is 10% körül van a fehérje.

2. Fehérje fajtája: a minőségi fehérjepor egyik ismérve, hogy eleve drága. A fehérjeszeletbe „kell” azonban még sok más összetevő is, és az előállítási, csomagolási költségek is viszonylag magasak (hisz itt minden „adagot” be kell csomagolni). A fehérjeszeletek ezért viszonylag drágák, és még így is nehéz a gyártóknak olyan profitot elérni velük, mint a fehérjeporok esetében. Mit tesznek ezért? Gyenge minőségű fehérjéket használnak (jellemzően szójafehérjét) vagy ha van is benne minőségi fajta, akkor hígítják, keverik olcsó, rosszabb minőségűvel (szója, gyenge tejfehérjék, különféle egyéb fehérjekeverékek). Ha megnézed, a legtöbb szelet valamilyen fehérjekeveréket tartalmaz, kevés olyan van, amelyik egyfajta, minőségi fehérjéből éri el a szükséges mennyiséget. Egyértelmű, hogy fehérje és fehérje között is óriási különbségek vannak, ezért ne csak a mennyiségre koncentrálj, a forrását és nézd meg és olyat válassz, amiben egyfajta, de főként minőségi fehérje található.

3. Egyéb összetevők: a fehérjeszeletek legsarkalatosabb pontja. Az, hogy tele vannak mindenféle, haszontalan anyaggal, részben a technológiából is következik. Mivel a fehérjeporok igen szárazak, legjobban 2-3 dl folyadékban keverednek el. Nem egyszerű tehát szeletté alakítani őket, mert nedvesség nélkül nehezen állnak össze.

Mi tehát a legkönnyebb megoldás? Egy csomó adalék, stabilizáló és ki tudja még minek a használata, melyekre mindössze azért van szükség, hogy a szelet egyben maradjon. Ehhez jön még a jelentős mennyiségű aroma és édesítő (gyakran cukor) is, hisz legyen „finom” és megint csak nincs ott a 3 dl folyadék, hogy a por ízét hígítsa. A súlyra visszatérve pedig könnyen kiszámolható, hogy ezek az „egyéb összetevők” jelentős részét, akár 70-80%-át is kiteszik a szeletnek.

A jellemző végeredmény? Hiába a sok adalék, a rengeteg édesítő, a legtöbb fehérjeszelet agyag keménységű, nagyon száraz és még csak nem is finom. Ha van is bennük jó minőségű fehérje, nem sok értelme van megenni egy csomó felesleges - és ki tudja mennyire egészséges - összetevőt csak azért, hogy 20 gramm fehérjéhez juss. Nem csoda, ha eddig messziről kerülted őket.

Nagyon fontos tehát: akármilyen szeletről is van szó, az összetétel alapos áttanulmányozásával kezdj, mielőtt egy falatot is ennél belőle. Meglátod, a legtöbb gyártó csak a számára előnyös tulajdonságokat emeli ki, ezért lehet kicsit nyomoznod kell a pontos összetevők után (ha a termék nincs a kezedben), de megéri. Ha például azt látod egy élelmiszernél, hogy „gyermekek elől elzárva tartandó”, akkor valószínűleg jobb, ha felnőttek elől is elzárva marad.

Hasonlóan más élelmiszerekhez, itt se csak arra koncentrálj, hogy van-e benne glutén, vagy mennyi a szénhidrát, mert hiába fontosak ezek, önmagukban nem jelentenek semmit. Extrém hasonlattal élve: az arzén is teljesen glutén- és szénhidrátmentes, ráadásul korlátlanul fogyasztható, életünk végéig, de mégsem ajánljuk senkinek, hogy kipróbálja, még fehérjével sem…

A fentiek ismeretében volt nekünk is nagy öröm, hogy a Falatkának sikerült végre egy olyan szeletet készítenie, amely úgy tartalmaz minimum 20 gramm fehérjét, hogy közben semmilyen mesterséges adalékra nem volt szükség. Valódi aszalt gyümölcsökből készül, az „egyben maradást” pedig különleges hőkezelési és préselési technika biztosítja és némi egészséges kókuszzsír. Az enyhe szárazság itt is jelen van, de ez a teljes adalékmentesség ára, miközben egyáltalán nem zavaró, nem fullasztó. A teljesen természetes, tej-, laktóz- és gluténmentes jelleg megőrzését pedig valóban minőségi, Naturize barnarizs-fehérje hozzáadásával garantálják.

Persze továbbra sem igaz, hogy fehérjeszelet nélkül ne lehetne élni és mivel a Falatka szeletben is van gyümölcscukor, ezt sem eheti mindenki korlátlanul, mint ahogy egyik szeletet, sőt, semmilyen édességet sem, akármit is állít a gyártó, és akármilyen édesítő is van benne. Az édesítők eleve nem fogyaszthatók korlátlanul, egészségügyi/emésztési szempontból sem, míg a Falatkát csak a benne lévő gyümölcscukor, azaz „hízási” szempontból érdemes mértékkel enni.

Ugyanakkor végre van egy olyan szelet, amit bárhova magaddal vihetsz, amely tökéletes egy tízórai vagy uzsonna kiváltására, az edzés előtti „most mégis mit kéne ennem, hogy legyen energiám, de ne legyen tele a hasam?” kérdés megválaszolására. A nagyobbik, 70 grammos szeletnek egyszerre a fele is elég lehet, ráadásul finom is, édes is, miközben csak 150 kalória. Ezért hiába van benne gyümölcscukor, összehasonlíthatatlanul jobban jársz vele, mint egy sima csokival (ami hasonló súlyban kb. 400 kalória) vagy a büfében kapható pogácsa/ischler/zsemle választékkal. És persze ne feledkezzünk meg a lényegről sem: a minden szeletben meglévő, természetes, teljesértékű fehérjéről!

Ismerd meg a Falatka választékot itt

Egészségedre!

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés