A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

A házasság hizlal?

A házasság hizlal?

Tudtad, hogy a kutatások szerint, annak az esélye, hogy hízásnak indul az ember, a házasságot követően nagymértékben megnő? Pedig így van, és a különféle tanulmányok újra meg újra megerősítik ezt. 

Az okok persze nem is annyira meglepőek: a stressz, a gyerekek, a megnövekedett teendők otthon - sokkal több felelősség, mint amikor az ember még egyedülálló. Kérdezz meg róla bárkit, aki házas, főleg, ha még gyerekei is vannak.

De nemcsak ezek az „extra” feladatok dolgoznak ám az alakod ellen. A John Hopkins Egyetemen elvégzett kutatás egy másik érdekes tényt is feltárt: amikor a házaspár egyik tagja elhízik, akkor annak az esélye, hogy a másik fél is hízni fog, duplájára növekszik. Hm.

Persze ez nem is csoda, hisz az együttélés során jelentősen hat egyik fél a másikra, valószínűleg hasonló időpontokban, hasonló ételeket esznek, főleg este és hétvégén (azaz otthon), mely időpontokban amúgy is hajlamosak vagyunk többet enni.

Jó hír azonban, hogy ez a kölcsönhatás a jó dolgok kapcsán is működik: amikor az egyik fél fogyni kezd, akkor a másik fél súlyvesztésének esélye szintén megnövekszik. Úgy tűnik tehát, hogy a házastársak alakjának, súlyának alakulása egymással párhuzamban mozog, ezért ha egyikőjük egészségtudatosabban kezd élni, táplálkozni, akkor az a másik felet is ösztönzi.

Mi tehát a teendő?

Nem, nem a válás a hatékony alakformáló módszer (hosszú távon biztos nem), és az sem megoldás, ha pusztán a hízás elkerülése végett örökre egyedülálló maradsz. :)

A jó hír, és egyben a megoldás - amint azt a kutatás is megerősítette - hogy a pozitív példa is ragadós, főleg a szűk környezetedben. Így ha például azt szeretnéd, hogy a párod figyeljen kicsit jobban az alakjára, elérheted szavak nélkül is úgy, hogy elkezdesz te egészségesebben élni, többet sportolni, figyelni rá, mit is eszel. Csökkented a rossz szénhidrátokat (cukrok, lisztes ételek), a tejtermékeket, és közben növeled a fehérjebevitelt, ami minden egészséges étrend alapja. Edzetek együtt, figyelj saját, és párod táplálkozására, mutass jó példát, jelents motivációt a másik számára. 

A példamutatás és a környezet befolyásoló hatását más tanulmányok is alátámasztották. Ezért veszélyes a tömeges elhízás is társadalmi szinten, mert ha az ember maga körül csupa elhízott embert lát 30, 40, 50 kiló pluszsúllyal, akkor a saját, 10-15 kilós túlsúlya már nem is tűnik olyan jelentősnek. Ugyanígy, ha körülötted mindenki odafigyel magára, jó alakú, kisportolt, akkor az téged is ösztönözni fog a jobb, egészségesebb alak elérésére (az edzőtermi edzésnek ez is egyik plusz hozadéka, az ottani légkör, az izmos emberek látványa önmagában is ösztönzőleg hat).

Szintén jó hír, hogy jó példával a gyerekek még inkább befolyásolhatók, főleg mivel ők amúgy is szeretik másolni szüleiket. Ha otthon többnyire egészséges ételekkel találkoznak, azt látják, hogy a szülők maguk is odafigyelnek rá mit esznek, akkor ők is kevésbé fogják csipszre, csokira, cukrokra alapozni étrendjüket például az iskolai büfében (ezért sem jó módszer a tiltás, mert akkor, amikor csak tehetik, épp azokat fogják enni, amiket nem kellene).

Az is hasznos, ha ők is megismerik, hogyan működik szervezetük, mit történik, ha édességet fogyasztanak, ez milyen problémákkal járhat, mitől híznak és miért is fontos, hogy gyerekként se legyenek túlsúlyosak. Muszáj, hogy tudjanak ezekről, mert gyerekként az ember még nem törődik külsejével, nem érdekli, mennyi felesleg van rajta, azonban ez később sok problémát okozhat. És itt nem is csak arról van szó, hogy pl. csúfolni fogják az iskolában, vagy, hogy extra erőfeszítéseket kell majd tennie később, amikor már őt is zavarja a súlya, hanem, hogy milyen egészségügyi következményekkel jár a fiatalkori elhízás (pl. cukorbetegség kialakulása), főleg a későbbiekben.

Így tehát legyen szó gyerekről, felnőttről, házasról vagy egyedülállóról, mindannyiunknak érdemes odafigyelnie, kerülni a rossz szénhidrátokat, és az étrendet a fehérjére alapozni. Ebben pedig nagy segítséget jelent, ha magunk körül jó példát, egészséges ételeket, egészséges, fitt embereket látunk.

A döntés tehát a te kezedben van. Rossz alakú, elhízott, egészségtelen házaspár akartok lenni, vagy pedig egy fitt, formás, egészséges? Elhízott gyerekeket szeretnél, akik a sportban rosszul teljesítenek, és akiket társaik cikiznek emiatt, vagy pedig hosszú távon is egészséges, sikeres gyerekeket?

 

Ha az egészséges felé hajlasz, akkor mutass jó példát te magad, kerüld a rossz, hizlaló ételeket, sportolj, olvass utána, hogy mit kell enned és mit kell kerülnöd. Tedd meg te az első lépést és a többiek követni fognak. 

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés