A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

Mi köze a fehérjefogyasztásnak a hatékony fogyáshoz?

Mi köze a fehérjefogyasztásnak a hatékony fogyáshoz? Ha valaha is csináltál már "fogyókúrát", talán tisztában vagy azzal, hogy a zsírvesztést segítő étrend elsősorban nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés. Ahhoz, hogy az ember súlyt veszítsen, és ez a súlyvesztés hatékony legyen (és az egészségére sem ártalmas), nem elég kevesebbet enni, a céloknak megfelelően kell összeállítani az étrendet. Célszerű professzionálisan megközelíteni a dolgot, összeállítani milyen élelmiszerből mikor, mennyit érdemes fogyasztani, hogy a fogyás a raktározott zsírokból, és ne az izomtömegből menjen végbe.

Többféle nézet létezik arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelnie egy fogyókúrázónak, hogyan lehet javítani a fogyás (és amellett az alakformálás) hatékonyságát. A mérsékelt szénhidrátfogyasztás és a rossz zsírok kerülése közismert sarokpontjai a fogyókúrás étrendnek. Ebben a cikkben azonban most egy másik, tudományosan is igazolt kérdésre koncentrálunk az étrendet illetően: a megfelelő fehérjefogyasztásnak a fogyókúrában betöltött, fontos szerepét mutatjuk be. A fehérjék élettani jelentősége közismert, de azt kevesebben tudják, hogy a fehérje többféle módon is képes elősegíteni a súlyvesztést, annak ellenére, hogy önmagában a fehérje sem fogyasztószer.
 
A fehérjékre szervezetünk eltérő hormonválaszt ad, mint a szénhidrátokra vagy a zsírokra. Miközben az éhségérzetért felelős hormon (ghrelin) termelése leáll, beindul a jóllakottságérzetet keltő hormonok termelése is. Ennek köszönhető az, hogy a fehérjefogyasztás növeli legjobban a telítettségérzetet (arányosan), vagyis az már sokkal kisebb ételadagtól (energiabeviteltől) kialakul, így a szervezet automatikusan kevesebb tápanyagot igényel. Ha pedig csökken a bevitt energia mennyisége, a kalóriák száma, akkor a szervezet saját, zsírokban raktározott készletéből fog felhasználni energiát, ami "fogyáshoz" vezet.
 
Fontos megemlíteni egy másik hormonválaszt is, a glukagon termelését. A glukagon az inzulinnal ellentétes hatású hormon, melynek feladata a fehérjék és a zsírok lebontása. A magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek fogyasztása fokozza az inzulin mellett a glukagon termelését is, aminek következtében egyensúlyban marad a vércukorszint (mérsékeltebb szénhidrát-/cukorfogyasztás ellenére is), valamint a test raktáraiból és az elfogyasztott fehérjéből egyaránt energiát szabadít fel. A magas fehérjetartalmú étrend esetében az elfogyasztott fehérjén van a hangsúly: nem az izomból fog energiát csinálni a szervezet, hanem a táplálékként bevitt fehérjéből.
 
A fehérjefogyasztás ezen hatásokkal gyorsítja az anyagcserét, ami az egyik kulcsfaktora a fogyásnak vagy ellenkező esetben az elhízásnak. Mivel a fehérjék megemésztése több energiát igényel a szervezettől, több kalóriát éget el, mint a szénhidrátok vagy a zsírok feldolgozása, ugyanakkora mennyiség kevesebb energiabevitelt jelent. Érdemes tudni, hogy az energiatartalmának nagyjából 30%-a már a metabolizáció során elhasználódik.
 
Tehát minél több fehérjét fogyasztunk, annál hatékonyabb a fogyókúra? Jogos a felvetés, azonban ebben a formában ez téves következtetés volna. A táplálkozással foglalkozó szakemberek azt javasolják, hogy a napi energiabevitel 15-35%-a származzon fehérjéből, illetve testtömegkilogrammonként 1-2 gramm közé essen a fehérjefogyasztás (az aktív, sportos életmódot folytatóknak lehet 2 gramm). Az étrendben a tápanyagokon belüli arányát a szénhidrátok és a zsírok csökkentésével lehet emelni a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás érdekében.
 
Ezek után nem meglepő, hogy akiknek az étrendje magasabb arányban tartalmaz fehérjét, az több zsírt tud veszíteni a fogyókúra során, miközben az izomtömege akár növekedni is képes. Vagyis a zsírvesztés sokkal hatékonyabb így: nemcsak vékonyabb, de erősebb és formásabb is lesz. A hatékony fogyáshoz az is lényeges szempont, hogy a fehérjebevitel kiegyensúlyozott legyen, lehetőleg minden étkezésnek legyen része, így az említett hatásai jobban érvényesülhetnek. A kiegészítők, fehérjeporok pedig ebben segítenek, hisz könnyen és gyorsan elérhető fehérjét biztosítanak bárhol, szemben a büfék, üres szénhidrátokban gazdag kínálatával.

Ezért ha a napi fehérjebevitelhez természetes, adalékoktól és allergén anyagoktól mentes kiegészítőt keresel, ismerd meg Magyarország *legkedveltebb növényi fehérjeporát itt!

Vendégszerzőnk tollából - www.rizsfeherje.hu

 

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Keresés