A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

„Mindenmentesség”

Egy nemrég lezajlott, átfogó felmérés szerint, világszerte egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, melyek bizonyos összetevőkből kevesebbet vagy semmit sem tartalmaznak.

Ezek közül a legnépszerűbbek a zsírszegény és a szénhidrát csökkentett változatok, de a laktóz- vagy gluténmentes élelmiszereket is egyre többen választják.

„Mentes” élelmiszernek hagyományosan a tej-, laktóz- vagy gluténmentes termékeket nevezzük. Ennek fontos szerepe van egyes krónikus problémák, például cukorbetegség, laktóz-intolerancia vagy bizonyos allergiák esetében, azonban egyre többen nem betegségük, hanem a pozitív egészségügyi hatások reményében kerülik ezeket az összetevőket. Gyakran keresik még a cukor-, szója vagy éppen tartósítószer-mentes élelmiszereket is.

A dietetikus szerint azonban figyelmeztetni sem árt, a gluténmentes étrend például alacsony rostbevitellel járhat, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

„Mindenmentes” fehérje?

Mivel egy minőségi fehérje kiegészítő is ugyanolyan élelmiszer, mint amit nap, mint nap fogyasztunk, érdemes itt is megvizsgálni, mitől lehet mentes egy fehérjepor, mire is érdemes figyelni. A legfontosabb szempont a tej- és laktózmentesség, mivel a legtöbben erre a két dologra érzékenyek, és a legtöbb kiegészítő épp ezeket (legfőképp tejet) tartalmazza, ráadásul koncentrált formában.

Azért is fontos ez, mivel sokan úgy érzékenyek a tejre, hogy konkrétan nem tudnak róla. Ez puffadásban, túlzott telítettségérzetben, ízületi bántalmakban, akár pollenallergiában jelentkezik, és mivel diagnosztizált érzékenység nem áll fenn, ezen „néma allergia” mellett fogyasztják a tejtermékeket, ami hosszú távon súlyosabb tünetek kialakulásához vezethet. A mérések szerint ráadásul még a laktózmentesként hirdetett tejsavók is tartalmaznak valamennyi laktózt, így akinek tényleges érzékenysége van, annak biztosan kerülnie kell a tejalapú kiegészítőket is (tejsavót, kazeint, de még a marhafehérjét is).

Szintén fontos a glutén- és a szójamentesség. Míg a legtöbb fehérje kiegészítő ma már biztonságos a glutén szempontjából, a szója sajnos a legtöbb porban megtalálható, az amúgy is allergén tejsavóban, de még sok - egyébként biztonságosnak vélt – növényi fehérjében is. Ezért is fontos mindig ellenőrizni a pontos összetevői listát.

Szerencsére létezik valóban „mentes” kiegészítő, talán haza is beszélhetünk ebben a kérdésben, mivel a Naturize barnarizs-fehérje ténylegesen „mindenmentes”. Nemcsak a zsír- és szénhidráttartalma minimális, hanem tej-, laktóz, szója- és gluténmentes is. Mesterséges adalékoktól, színezékektől, tartósítószerektől mentes, és további jó hír, hogy a rosttartalma is némileg magasabb (egy tejsavóhoz képest mindenképp), így a gluténmentes étrend alacsony rosttartalmát is képes növelni.

Aki pedig valamilyen valóban egyedi érzékenységben szenved, annak további jó hír, hogy a natúr változatok mindössze egyetlen összetevőt, 100% barnarizs-fehérjét tartalmaznak, így gyakorlatilag bárki számára biztonságosak. Sokan fogyasztják terhesség, szoptatás alatt is, vagy adják kiegyensúlyozatlan étrendű, sportoló gyermekeiknek.

Összefoglalva: minden élelmiszer esetében jobb kerülni az allergéneket tartalmazó, hosszú összetevői listákat, a mesterséges anyagokat és ha lehet, a zsír, szénhidrát, fehérje aránya is mindig a fehérje mennyiségének kedvezzen. Minimális tejtermék, jó zsírok, lassú szénhidrátok és több, minőségi fehérje – ezek legyenek az alapelvek, ha az egészségre figyelünk (és persze a külsőre is).

Kapcsolódó cikkek:

Természetesség, allergénmentesség, teljes értékűség – de mi a jó ebben neked?

Mire figyelj a rizsfehérje kiválasztásánál?

Miért is olyan fontos a teljes értékűség?

TERMÉKEK/VÁSÁRLÁS

Keresés