A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Tényleg "csak" kiegészítő-e a fehérjepor? (számoljunk!)

Tényleg "csak" kiegészítő-e a fehérjepor? (számoljunk!)

Ha napi fehérjebevitelről van szó, és arról, hogy hogyan is vigyük be a szükséges mennyiséget túlzott kalória (zsír, szénhidrát) nélkül, akkor a fehérjepor az, ami a leggyakrabban felmerül, mint hasznos segítség.
Sokan hitték, hogy erre csak a testépítőknek, profi sportolóknak kell odafigyelniük, de ha az ember az egészségesebb táplálkozás felé fordul, és főleg ha szeretne zsírt veszíteni, izmosodni, akkor hamar rájön, hogy akkor is komoly segítséget jelent a „kiegészítő”, ha nem akar testépítő lenni.

De itt merül fel a kérdés: tényleg „csak” kiegészítő a fehérjepor? Van különbség, hogy maga a fehérje egy minőségi (teljes értékű) fehérjeporból kerül-e bevitelre, vagy mondjuk egy szelet húsból? Tudja a szervezetünk, hogy a gyomrunkban lévő fehérje hogyan is nézett ki rágás, emésztés előtt, és eszerint hasznosítja? Léteznek fehérjepor aminosavak, meg „csirkerizs” aminosavak (vagy lencse aminosavak, ha vegán vagy)?

Kattints a képre a folytatáshoz!

 

Talán már sejted a választ: amíg a napi kalória bevitel rendben van, addig teljesen mindegy, hogy milyen, teljesértékű fehérjéből viszed be az esszenciális aminosavakat. Persze az nem mindegy, hogy beviszed-e a szükséges mikrotápanyagokat, rostot, és az sem mindegy, hogy allergén fehérjeforrást választasz-e (pl. tejjel, laktózzal terheled-e szervezeted), de ha szigorúan csak a fehérjét vizsgáljuk, akkor teljesen mindegy, hogy az a 30 gramm tiszta fehérje, normál ételből, vagy épp fehérjeporból származott-e.

Persze az említett rostok, vitaminok, nyomelemek is fontosak, de ezek a mikrotápanyagok sokkal inkább vannak jelen a fehérjében kevésbé gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, vagy éppen a különféle magvakban, hogy a zsírbevitel fontosságát is említsük.

Írtuk már korábban is, hogy hiába tartalmazza egy átlagos étrend is a napi szinten szükséges (120-200 gramm tiszta) fehérjét, ha közben egy csomó extra kalóriát, zsírt, szénhidrátot is viszünk be vele. Ezért épülnek az egészséges, formásító, zsírvesztést, vagy épp izomtömeg növelést célzó étrendek mind a fehérjére, mert így lehet tartani a kalória- és a fehérjebeviteli célt egyidőben. Ha pedig fehérjebevitel, akkor annak legtisztább, zsírtól, cukortól, extra kalóriától mentes formája még mindig egy minőségi fehérjeturmix, nekünk egy allergénektől is mentes Naturize.
 
Drága-e a fehérjepor? Számoljunk!
Jó, jó, mondják sokan, de bármilyen hasznos is volna, én a fehérjeport nem engedhetem meg magamnak, épp elég amit a boltban költök élelmiszerre...
De tényleg drága a fehérjepor? Ha fehérjebevitelről van szó, akkor a tiszta fehérjét kell számolni, azaz, hogy 100 grammból mennyi is a fehérje, és aszerint mennyibe kerül 1g tiszta fehérje. A lenti számoknál még csalunk is a fehérjepor kárára, hiszen az ételeket el is kell készíteni, az pedig árammal, gázzal, idővel és egyéb költségekkel jár (pakolás, mosogatás). Éttermi árakkal számolva pedig még a legolcsóbb is nagyságrendekkel drágább volna, pedig nap közben a legtöbbeknek nem igazán van más opció.

Nézzük meg mennyibe is kerül egy gramm tiszta fehérje néhány magas fehérjetartalmú étel és a Naturize, mint kiegészítő esetében:
- Tojás: 6g fehérje/db, (kb. 100Ft/db), 1g fehérje 17Ft.
30g fehérje tojásból: kb. 510 Ft + elkészítés
- Lazac: 20g fehérje/100g, (kb. 8000 Ft/kg), 1g fehérje kb. 40Ft.
30g fehérje lazacból: kb. 1200 Ft + elkészítés.
- Hekk: 15g/100g, (kb.2500Ft/kg), 1g fehérje kb. 17Ft.
30g fehérje hekkből: kb. 510 Ft+elkészítés
- Csirkemell: 22,5g fehérje/100g, (kb. 2500Ft/kg), 1g fehérje kb. 11Ft.
30g fehérje csirkemellből kb. 330Ft + elkészítés  
- Lencse: 6g fehérje/100g, lencsekonzerv (ami így azonnal fogyasztható) kb. 1200 ft/kg, 1g fehérje ára 20Ft.
30g fehérje lencséből kb. 600Ft.
- 85%-os Naturize barnarizs-fehérje: 85g fehérje/100g, 11629 – 9691 Ft/kg (kiszereléstől függően), 1g fehérje ára 11-14 Ft.
30g fehérje Naturize (85) barnarizs-fehérjéből: kb. 375Ft
 
Jól látszik, hogy nemcsak beltartalomban, de még árban is lényegesen jobban jön ki az ember a fehérjeporral, ha célként tűzte ki, hogy beviszi a napi 130-140 gramm fehérjét, ami egy 80 kilós súly mellé javasolt.
És a Naturize, mint prémium termék, természetesen nem is tartozik a legolcsóbb fehérjeporok közé, hisz a „mentességnek”, természetességnek és minőségnek itt is ára van, akárcsak a „normál” élelmiszerek esetében (a fenti élelmiszereknél nem is a prémium változatokkal és azok árával számoltunk, akkor a különbség még jelentősebb volna).
 
A fehérjepor tehát éppolyan élelmiszer, mint a hús, a hal vagy a lencse. Nem alsóbbrendű, hanem egy alternatív verzió. Ahogy nem javasolja senki, hogy örökké csak egyféle ételt együnk, vagy mindig egyféle ételből vigyük be a fehérjét, úgy a fehérjepor is egy alternatíva a fehérjebevitelre. Abból viszont az egyik legjobb, mivel sokkal koncentráltabban tartalmazza az aminosavakat, mint a hagyományos élelmiszerek, és azoknál jellemzően még sokkal „tisztább” is.


Ha tehát fehérjebevitel, akkor napi 1,5-2 g/testtömeg kilogramm a javasolt, ahhoz pedig, hogy ez ne járjon túlzott kalória bevitellel, igen hasznos lehet egy természetes, allergénektől mentes fehérjepor, azaz a Naturize is. Nézz körül itt!

További szép, fehérjében és egészségben gazdag napot kívánunk!
www.rizsfeherje.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés