A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

Ezt a 6 dolgot tedd, sikeres fogyás után

Ezt a 6 dolgot tedd, sikeres fogyás után Írtunk már róla, hogy mi a legnagyobb baj az összes fogyókúrával: hogy kúraszerűek. Emiatt pedig határozott végük van, és ha nem életmódváltás megy végbe, akkor a kúra végeztével az eredmények is eltűnnek majd. Egy sikeres „fogyókúra” ezért jobb, ha egy hosszú távú, új étrend bevezetését jelenti, amikor az ember kitapasztalja mit bír, mire, hogyan reagál a szervezete.
Különben jön a jojó effektus, a kúraszerű fogyás, majd a menetrendszerű hízás, gyakran még több is, mint amennyit sikerült leadni, hisz abban a hitben dédelgetjük magunkat, hogy majd úgyis könnyedén leadjuk, mint legutóbb…
A vége pedig rendszerint az, hogy belefáradunk, és feladjuk. De ennek nem kell így lennie! Íme 6 jó tanács azoknak, akik nem szeretnék, ha visszajönnének a nehezen leadott kilók.
 
1. Fokozatos elhagyás
A legnagyobb hiba, amit el lehet követni egy fogyókúra után az az, ha valaki rögtön visszatér a megszokott életviteléhez, táplálkozási és mozgási szokásaihoz. Persze nagy a kísértés, hogy a nehéz és sikerrel végigcsinált fogyókúra után valaki azzal jutalmazza magát, hogy újra beleveti magát az élvezetekbe, de ezt később, nagy valószínűséggel meg fogja bánni. Egy komolyabb fogyás mellett is ki lehet engedni kicsit, de ez nem azt jelenti, hogy hirtelen váltással, egyik napról a másikra újra sokkolni kellene a szervezetet. A fogyókúra a szervezet számára megterhelő időszak, de a diéta utána is alkalmazkodnia kell az új körülményekhez. Hagyj időt a szervezetnek, és lassú lépésekkel, napról napra vezesd be a fogyókúra utáni, új rutinjaidat és táplálkozási szokásaidat.
 
2. Kiegyensúlyozott étrend
Az étrend kérdése nem korlátozódik a fogyókúrás időszakra. Persze, miután leadtad a kilókat, és a súlyod szinten tartása a célod, nem szükséges olyan önsanyargató diéta, mint a fogyás idején, de elkerülhetetlen, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozz. Ez a garancia arra, hogy a kilók ne szaladjanak vissza. Mérsékelt szénhidrát- és zsírfogyasztás mellett fehérjében, rostokban, zöldségekben és magvakban gazdag legyen az étrended! A fogyókúra akkor lehet indokolt, ha gyorsan akarsz eredményeket, de utána mindenképp jobban jársz egy enyhébb, hosszú távon fenntartható étrenddel.
 
3. Rendszeres sportolás
Ha a súlyleadás miatt kezdtél el rendszeresen sportolni, a legjobb dolog, amit tehetsz, ha ugyanúgy folytatod és a mindennapjaid részévé teszed, mint a fogyókúra idején (sőt, egy kicsit jobban is rákapcsolhatsz, ahogy edzettebb leszel és a diétázás után több energiát viszel be az étkezésekkel). A sportolás nemcsak a testsúlyodra, hanem testi és lelki egészséged egészére jó hatással lesz.
 
4. Megfelelő fehérjebevitel
A fehérje igen fontos és hatásos tápanyagnak bizonyul a fogyni vágyók körében, de ideális esetben mindenki étrendjében kitüntetett szerepet kap. A fehérjedús étrend fontos a fogyókúra alatt és után is, érdemes nagyobb arányban (kb. 25-30%-ban) fehérjéből megszerezni a napi energiaszükségletet szénhidrátok és zsírok helyett, különösen, ha aktív életmód, rendszeres sportolás is társul mellé. Ha pedig az extra fehérjebevitelhez kiegészítőket is használsz, természetes, allergén anyagoktól mentes fajtát válassz.
 
5. Életmód és tudatosság
Már a fogyókúra közben (vagy akár előtte) készülnöd kell a fogyókúra utáni időszakra, és eltervezni azt az életmódváltást, mely segít abban, hogy ne szaladjanak rád vissza a kilók. Ha ugyanazt az életmódot folytatnád, mint korábban, valószínűleg ismételten azzal szembesülnél, hogy túlsúly jelentkezik rajtad. Ezért fontos, hogy határozd el és tudatosítsd magadban, hogy nemcsak leadni akarod a felesleget, hanem amikor elérted a kívánt célodat, meg is akarod tartani. Ehhez nem szükséges folyamatos, sanyargató diétázás, de a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres sportolás elengedhetetlen.
 
6. Ellenőrzés és korrekció
Végül pedig célszerű lehet, hogy rendszeresen mérd a testsúlyodat, és figyelj arra, hogy ne induljon meg a súlygyarapodás. Ha egyszer-egyszer kicsit többet mutat a mérleg, ne ijedj meg, minden ember súlyának van egy természetes ingadozása. De ha tartósan elkezd felfelé lépegetni a súlyod, akkor az egy jelzés arra, hogy valamit tenned kell, jobban oda kell figyelned a táplálkozásra vagy a sportolásra. Ha rendszeresen figyeled magad, elkerülheted, hogy észrevétlenül sok felesleg kerüljön vissza, és sokkal könnyebb is az elején megfogni a súlygyarapodást (a legjobb időpont a mérlegeléshez a szerda).

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy van-e egyáltalán szükség kiegészítőre, vagy ha már használsz, akkor mennyit is fogyassz belőle napi szinten, olvasd el vonatkozó bejegyzéseinket a linkekre kattintva.

Vendégszerzőnk tollából - www.rizsfeherje.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés