A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Ezért nem mindegy a kalória forrása

Ezért nem mindegy a kalória forrása Korábban kétszer is írtunk a kalóriákról, azaz arról, hogy tényleg a szénhidrát bevitel számít-e, vagy elég a kalóriákra figyelni, a tápanyag fajtája pedig mindegy (a cikkeket itt és itt találod).

Hiszen minden embernek van egy alap kalóriamennyiség, amire a nap során szüksége van ahhoz, hogy a súlya változatlan maradjon. Ez átlagosan mondjuk 2000 kalória per nap, ami persze egyénileg változik, főként a súly, az izomtömeg, és a napi aktivitás függvényében. Ezeket lehet ugyebár növelni edzéssel, sporttal, mozgással, de a mozgás során elégetett kalóriamennyiséget sokan túlbecsülik, ezért az edzés, közvetve, még hizlalhat is (sajnos még egy kemény edzés is csak kb. 3-400 kalóriát éget el).

Ha viszont bármit ehetünk, mert úgyis csak a kalória számít, akkor miért születik annyi cikk a helyes, egészséges, fehérjedús táplálkozás, életmód, fontosságáról? Tényleg lehetne egész nap csokit enni hízás nélkül, amíg a bevitt kalória kevesebb, mint amennyire a szervezetnek a súlytartáshoz szüksége van?

Kattints a képre a folytatáshoz!
Az alábbiakban a három legfontosabb szempont, amiért mégsem mindegy, hogy miből is jön össze az a napi kalóriamennyiség.
 
1. Jóllakottság. Elsőként nézzük meg a legpraktikusabb szempontot. Mert ugye éhezni senki sem szeret, a legtöbb fogyókúra/étrend mégis a kellemetlen éhezés miatt bukik el (főként, ha gyors eredményeket ígér, ezért nagyon alacsony kalóriabevitellel jár). Előbb utóbb megtörik a lendület, becsúsznak a „finom” falatok, jön egy-egy nagyobb falási roham, „már úgyis mindegy, majd holnaptól folytatom” önmeggyőzéssel. Ami miatt érdemes vezetned egy darabig a napi bevitt kalóriákat az épp az, hogy rá gyere: ha a nem megfelelő ételeket választod, melyek bár finomak, de kis mennyiségben sok kalóriát tartalmaznak, akkor hamar éhes leszel, mert ezekből tényleg kicsi mennyiség is kiadja a már említett példában szereplő 2000 kalóriát.

A valódi, értékes, fehérjében dús táplálékok azért is hasznosak, mert nagyobb mennyiséget lehet enni belőlük, azonos kalória mellett, így sokkal jobban laktatnak, és persze sokkal minőségibb tápanyagokat tudsz bevinni velük. Zöldségekből is annyit ehetsz, amennyit bírsz, biztos nem lesz túlzott kalória bevitel a vége. Ugyanígy a nagyobb mennyiségű, sovány fehérjebevitel is hasznodra lesz a termikus hatás, és az izomépítő/védő hatás miatt. Ezért ha úgy érzed, hogy alig eszel valamit, mégsem fogysz, akkor annak jellemzően két oka lehet: vagy sok mindenről elfeledkezel, hogy megetted (ezért érdemes azonnal feljegyezni), vagy pedig tényleg nem sokat, hanem kis mennyiségben nagyon kalóriadús ételeket ettél, azaz mennyiségre kicsit, kalóriában meg sokat.
 
2. Izomépítés. Ez a másik fontos szempont, két ok miatt is. Egyrészt ha izmosabb vagy, akkor alapból többet is ehetsz, a példában említett 2000 kalória automatikusan emelkedik. Ugyanazon ember, nagyobb izomtömeggel többet ehet ahhoz, hogy nullán legyen. A másik, hogy aki izmosabb, az nyilván formásabb, jobban nézni ki, márpedig ez a legfőbb ok, amiért a legtöbben edzőterembe járnak és ami a további motivációt is megadja. Ahhoz pedig, hogy az izomtömeg nőjön, egyrészt edzésre van szükség (itt a kalóriacsökkentés nem sokat fog számítani, edzés nélkül az izom nem fog nőni), másrészt pedig minőségi tápanyagokra. Így ha egész nap csak csokit ennél, akkor hiába edzenél, nem igazán volna az izmoknak építőanyag, amitől nőni tudnának.

Ezért is kell minden étrendnek a fehérjére épülnie, mert ha a napi, szükséges mennyiség nincs meg, akkor nehéz dolgod lesz. A legjobb a normál, minőségi ételekből bevitt fehérje, és mellé allergénmentes, koncentrált alternatíva, mint a Naturize.
 
3. Egészség. A harmadik, de egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Mert ha az extrém példánál maradva, tényleg egész nap csak csokit ennél, akkor nemcsak az izomépítés maradna el, hanem az egészség is. És ez akkor is igaz, ha nemcsak csokit eszel, de csupa olyat, ami zsíros, cukros, lisztes, többszörösen feldolgozott élelmiszer. Mert ezekben nemcsak a fehérje szintje alacsony, hanem a rostoké, a vitaminoké, azaz a mikro tápanyagoké is. Hosszú távon ez pedig sem alakod, sem egészséged nem szolgálja.

Mert akármilyen közhelyes is, attól még igaz: amíg egészség nincs, semmi sincs. Ha kiegészítőről van szó, ezért is kampányolunk a Naturize barnarizs-fehérje mellett, mert nemcsak az allergén anyagoktól (tej, laktóz, glutén) mentes, hanem mindenféle adaléktól, növényvédő szertől is. Emellett igazoltan teljes értékű, és akár 90%-os, valós fehérjetartalommal rendelkezik.

A Naturize már hatféle változatban kapható, mindegyik tejmentes, gluténmentes, természetes, teljesértékű és vegán. Van még kérdés? Ha igen, írd meg nekünk! :)

 
További szép, fehérjében és egészségben gazdag napot kívánunk!
www.rizsfeherje.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés