A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Egy jó sztori a teljesértékűségről

Egy jó sztori a teljesértékűségről Talán nem mindenki tudja, vagy emlékszik rá, hogyan is indult a Naturize története, hogyan lett rövid idő alatt Magyarország legkedveltebb növényi fehérjére, és mi volt az a pont, amikor rájöttünk: valami igazán értékesre bukkantunk.
 
Mert a növényi fehérjeporok nem voltak mindig ilyen kedveltek, egy-két évtizeddel ezelőtt még mindenki alsóbbrendűnek gondolta őket. Ha létezett is pár fajta, alig rúgtak labdába az akkor már igen népszerű, tejsavó fehérjék mellett. A korábbi tanítások, a nagyrészben 70-es évekből származó, dietetikusi (tév)hitek éltek, miszerint a növényi fehérjék aminosav profilja nem teljes értékű, ezért nem olyan jó, de legalábbis komplettálni – más növényi fehérjékkel keverni – kell őket.
Akkoriban persze még a húsmentes táplálkozást is károsnak, akár betegséget, halált okozónak gondolták, de az egész táplálkozási terület sokkal kevésbé volt tudatos, jobb nem is belemenni, miket is gondoltak még.

Persze a tudomány ilyen, fejlődik. A 70-es években a mai számítógépek, mobiltelefonok teljesítményét, méretét el sem hitték volna. Nem azt mondták, hogy micsoda teljesítmény volna ekkora memóriát, teljesítményt belezsúfolni ekkora méretbe, hanem egyöntetűen hitték: ez lehetetlen.

De kanyarodjunk vissza történetünkhöz, mely épp tíz éve kezdődött.
Folytatáshoz kattints a képre!
Én akkor hallottam először a rizsből, borsóból kinyert fehérjékről (idehaza akkor még egyik nagy márkának sem volt ilyen terméke), és annyira érdekesnek találtam a növényi fehérjék mellett szóló érveket (főként az allergén mentesség kapcsán), hogy azonnal beleástam magam a témába. Hazai cikkek alig voltak, így a külföldi kutatások, szakirodalom maradt, és pár óra alatt elkezdett körvonalazódni, hogy itt valami igen komoly dologról van szó.

A növényi fehérjeporok mellett szóló érvek egyre csak sokasodtak, és az egyetlen kérdőjel már tényleg csak a teljesértékűséggel kapcsolatban maradt. Megkerestem hát az ország, akkoriban legismertebb, legfelvilágosultabb élelmiszermérnökét, és közösen kezdtük minél jobban feltárni, megismerni ezt a területet. Mivel ő sem evett húst, szintén izgatott lett. Lehet, hogy megtaláltuk a vegánok szent grálját? Lehet, hogy nem kell többé aggódni, hogy nem viszünk be elég fehérjét, folytassunk bármilyen étrendet, legyen bármilyen érzékenységünk is?

Más feladat már nem is volt hátra, minthogy hivatalos laborvizsgálatokkal is igazoljuk sejtésünket – a külföldi szakirodalom alapján – miszerint igenis van olyan növényi fehérje, mely teljesértékű, azaz önmagában is tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat. Mert hiába volt sok cikk erről, hiába volt részletesen elmagyarázva, hogy a barnarizs-fehérje ezt annak köszönheti, hogy csíráztatást követően nemcsak megváltozik a belső tápanyagtartalma (ezt használjuk ki a juniorban lévő maglisztek kapcsán is), de mivel barna rizsről van szó, a rizsszem mindhárom részéből történik a fehérje kivonása. Esetünkben így tulajdonképpen saját magával van komplettálva a rizsfehérje, mert nemcsa
k a magbelső, hanem a korpa és a csíra rész fehérjetartalma is belekerül.

Magunk szerettünk volna minderről megbizonyosodni, ezért laborvizsgálatra küldtük a Naturize barnarizs-fehérjét, és mellé még három, ismert, hazai fehérjeport, egy komplettált rizsfehérjét, egy tejsavó izolátumot, illetve egy marhafehérjét is.

Izgatottan vártuk az eredményeket, mert tudtuk, hogy ezen áll vagy bukik minden. Ha tényleg rosszabb, nem teljesértékű aminosavprofilt mérnek, akkor nem igazán van értelme foglalkozni ezzel, igaza lesz régi tanítóknak. No, de mi van, ha mégsem? És mi van, ha a vártnál is jobb eredmények születnek?

A valóság, az eredmény, még a legmerészebb álmainkat is felülmúlta. 2014. júniusában érkezett meg a vizsgálati adatlap, és erre tényleg nem számítottunk. Nemcsak igazolták, hogy a Naturize önmagában is teljesértékű, azaz szó sincs arról, hogy több aminosav hiányozna belőle, de a teljes aminosav profilja, összességében, még a tejsavó izolátumot is felülmúlta. Sőt, a gyakran említett lizin és leucin tartalom is igencsak magas volt, 8 illetve 3 % körüli, nem tudott ennél jobbat egyik vizsgált fehérje sem. (Ami még szintén meglepő volt, bár nem a mi dolgunk, hogy a marhafehérje milyen csúnyán (le)szerepelt a teszten. Ha valamire, akkor arra mondhatjuk, hogy nem teljesértékű fehérje, több aminosav értéke is a nullát közelítette.)

A vizsgálat tehát happy enddel végződött, ám ezt követte a feladat, hogy másokkal is megismertessük, megértessük ezeket, a fantasztikus eredményeket. Mert nem volt könnyű kiölni a fejekből a berögzült tévhiteket, a tejsavó hívők sem igazán örültek ennek. Hisz ki szeret rájönni, hogy amiben éveken át hitt, végül hamisnak bizonyul?

Mi persze továbbra is a saját termékeinkre, és a tudományosan, mérésekkel bizonyított tényekre koncentrálunk. A vizsgálati lapokat az oldalunkra is feltöltöttük, a pontos számokról cikket is írtunk. Az idők során pedig még magasabb fehérjetartalmú barnarizs-fehérjék érkeztek, így a normál, natúr Naturize is 85% feletti, az ultra silk pedig 90% feletti, egyedülállóan magas fehérjetartalommal rendelkezik.
Azt pedig mondanunk sem kell, hogy ezzel az aminosav profil is tovább javult, a kutatásokban a tejsavó izomépítő képessége semmivel sem volt jobb. Csakhogy a Naturize mindezt teljes természetesség és allergénmentesség mellett tudja.

Mára kijelenthetjük, hogy a missziónk sikerrel járt, manapság alig merül fel a teljesértékűség hiányának vádja. A növényi fehérjeporokat is széles körben elfogadják, elismerik, használják, még ha a gyengébb változatokat csak érzékenységek esetén ajánlják, vagy épp más fehérjékkel komplettálják is.

Hát így kezdődött történetünk, ami idén igazán fantasztikus, új termékekkel íródik tovább. Az új, Sport Junior Plus ezen termékek sorának volt az első tagja, a következő hónapokban pedig továbbiak érkeznek mellé. Maradj velünk, megéri.


A Naturize Sport Junior Plus mellett a Naturize már hatféle változatban kapható, mindegyik tejmentes, gluténmentes, természetes, teljesértékű és még vegán is.
Kattints a linkekre és fedezd fel őket!

Van még kérdésed? Ha igen, írd meg nekünk! :)


Egészségben és fehérjében gazdag, szép napot kívánunk!
www.rizsfeherje.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés