A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Aszpartam para (kell-e félni?)

Aszpartam para (kell-e félni?)

Bejárta a napokban a sajtót az aszpartám veszélyeiről szóló híradás, a WHO is a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolja ezt az édesítőt. Fel is kapták a hírt, lehet rémisztgetni vele, hisz sok termékben megtalálható, aki a kalóriákat kerülné, jó eséllyel fogyaszt is belőle olykor.

De tényleg olyan veszélyes ez az édesítő, hogy a boltban még az üdítős hűtőt is jobb elkerülni, különben ránk támad? Egy aszpartámos üdítő után itt a vég, nincs visszaút? Most retteghetünk a múlt hónapban elfogyasztott nullás kóla miatt?

Kattints a képre és olvasd el írásunkat!

A válaszok előtt egyet szögezzünk le: egyik Naturize termékben sincs és nem is volt soha aszpartám, és nem is lobbizunk a használata mellett. Ami miatt foglalkozunk a témával, az inkább az elv, amiért arra buzdítunk, hogy az étrended, egészséged érintő kérdésekben (is) tájékozódj alaposan, mielőtt következtetéseket vonsz le.

Mert persze a hír igaz, és általánosságban tényleg jobb nem fogyasztani ebből az édesítőből, de az „aszpartám=rák” képlet felállítása előtt, nézzük meg a tényeket a hír mögött.

A WHO négy kategóriába sorolja a rákkeltő anyagokat:


1. Rákkeltőek (ilyen az alkohol)
2. Valószínűleg rákkeltőek (ilyen a vörös hús),
3. Lehetségesen rákkeltőek (ilyen a mobiltelefon, és ide kerül hamarosan az aszpartám is),
4. Bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek (ilyen pl. a hajfesték)

Azért ez kicsit más megvilágításba helyezi a rettegést, nem igaz? Mert hát ugyanebbe a kategóriába esik már régóta a mobiltelefon, még ennél is veszélyesebb a vörös hús, és akkor az alkoholt nem is említettük. Persze valóban jobb ezeket csökkenteni, a vörös hús fogyasztást sok más okból is, de az aligha újdonság, hogy mindennapi életünkben sok az egészségkárosító hatás. Azt pedig végképp ne higgyük, hogy ha az aszpartámot sikerül kiiktatni, akkor már vidáman kortyolhatjuk az alkoholt, miközben mobilon foglaljuk az asztalt a vörös hús étterembe :)

Arról nem is beszélve, hogy az aszpartám lehetséges rákkeltő hatásához naponta kb. 30 doboz édesítős üdítőt kellene meginnunk, minden nap. Aki meg meg tudna ennyit inni belőle, annak aligha az aszpartám volna a legnagyobb baja…

De várjunk! Akkor most megvédjük az aszpartámot? El a kezekkel az aszpartámos üdítőinktől? Szó sincs róla. Amikor csak lehet, kerüld el őket, hisz egyébként sincs bennük semmi hasznos. Az elv itt a fontos. Ne hagyd, hogy riogassanak, ne hagyd, hogy megvezessenek, ne vonj le túl egyszerű következtetéseket. Ahogy ez az édesítő sem egyenes út a rákhoz, úgy a szénhidrát sem egyenlő a hízással és a tej sem az egészséggel.

Büszkék vagyunk rá, hogy egyik Naturize-ban sincs aszpartám, vagy adalékanyag, ahogy nincs bennük semmilyen állati összetevő sem (így vörös hús, sőt, még mobiltelefon sem, bár ez utóbbinak lehet örülnének páran :).
A natúr termékekben még édesítő sincs, az ízesítettek pedig a legbiztonságosabbnak ítélt, természetes stevia levél kivonattal édesítettek.

Összegezve
Valóban jó kerülni az édesítőket, az adalékokat, a feldolgozott élelmiszereket, és ugyanígy a szenzációhajhász, kattintásokra épülő, riogatni akaró cikkeket is.
Mi az egészséges táplálkozás pártján állunk, az összetételi lista alapos vizsgálatát szorgalmazzuk. Legyünk tehát tisztában azzal, hogy mi veszélyes és mi nem, és aszerint válogassuk meg táplálékainkat. A trendek változnak, a szervezetünk meg kevésbé. Még mindig azt szereti, ha elegendő fehérjével tápláljuk, megfelelő mennyiségű rostot, zöldséget fogyasztunk, az allergéneket, sokszorosan feldolgozott élelmiszereket pedig minél inkább kerüljük (ide értve a cukros és cukormentes üdítőket is).


A Naturize már hatféle változatban kapható, mindegyik tejmentes, gluténmentes, természetes, teljesértékű és vegán. Van még kérdés? Ha igen, írd meg nekünk! :)

Kellemes, fehérjében gazdag, szép napot kívánunk!
www.rizsfeherje.hu


Próbáltad már újdonságunkat, a OneGum sportrágót? Tudj meg róla többet itt és olvasd el, miért is használják a amatőr és profi sportolók világszerte, beleértve a PSG és a Real Madrid focistáit is.
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés