A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Nem lehet mindenki dietetikus…

Nem lehet mindenki dietetikus… ...és ezt ki is használják. No, nem mintha minden dietetikus teljesen képben volna az új kutatásokkal, a modern fejlesztések nyújtotta lehetőségekkel vagy épp ne a 70-es években, az élelmiszeripar érdekei mentén kialakított „tanításokat” fogadná el alapvetésként, de itt most nem erről van szó.

Induljunk ki abból, hogy egy valóban felkészült dietetikus tisztában van a helyes, egészséges, modern táplálkozás minden részletével, hiszen ezt tanulta, ezzel foglalkozik évek óta. Minden témánál igaz: ha naponta több órát foglalkozol vele, akkor igencsak tájékozott leszel benne. Mint ahogy a szakmádban is biztosan sokkal nagyobb tudással rendelkezel, mint az átlag.

No, de hány területen tud ez megvalósulni? (Kattints a képre a folytatáshoz!)

Nem érthet mindenki mindenhez, és sajnos ez igaz a táplálkozásra is. Pedig ez egy olyan terület, amit hozzáértéstől függetlenül mindannyian magas szinten űzünk, de legalábbis jó sok órát fordítunk rá.

Ha pedig így van, akkor nem volna célszerű legalább az alapokkal tisztában lenni? Mert, hogy a címre visszatérjünk, nem lehet mindenki dietetikus, és nem is kell azzá válni. Azonban, ha az alapokkal sem vagyunk tisztában, ha önjelölt szakemberek félinformációi mentén alakítjuk tudásunkat, akkor ne csodálkozzunk, hogy az élelmiszeripar, és mindenki, aki csak profitot akar csinálni ezen a téren, ki fogja használni alulinformáltságunkat.

Hiszen így lehet eladni mentesnek álcázott termékeket fogyókúrásként (tele kalóriával), így lehet elhitetni, hogy ha valami szénhidrát csökkentett, akkor korlátlanul ehető, és így lehet az érzékszerveinkre alapozva árulni olyan táplálékokat, melyek biztosan nem szolgálják egészségünket (legfeljebb „finomak”).

De mik is volnának ezek az alapok?

Kalória, összetétel. Ezt minden terméken fel kell tüntetni, és nagyon jó tájékozódási alapot ad. Ha a 100 grammonkénti kalória bőven 500 felett van, akkor tudhatod, hogy a bevitt mennyiségre kiemelten kell figyelned. Hiszen ha valami kalóriában dús, akkor sokkal könnyebb túlenni magunkat belőle, annak a vége pedig nem kívánt hízás, zsírosodás lesz, bármit is ígérjenek az összetevők kapcsán. Az összetevőkből pedig minél kevesebb olyan legyen benne, amiről nem tudod mi, ami egyértelműen adalékanyag, színezék, azaz leginkább csak az eladhatóság miatt került a termékbe, nem azért, mert valódi tápanyag.

Makrotápanyagok. Azaz zsír, szénhidrát és fehérje. Itt könnyebb dolgunk van, hiszen ezek minden terméken rajta vannak, már csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg a fehérjetartalom legyen magas, a cukortartalom (gyors szénhidrát) pedig minél alacsonyabb. A zsírokra szükség van, ha jó minőségűek (olajos magvak, olíva), de a zsírban van a legtöbb kalória, ezért alakformálási szempontból sem jó, ha valaki például úgy mond le a húsról, hogy (zsíros) sajtokkal helyettesíti. Ha egy termékben sok a cukor, sok a zsír, akkor biztos lehetsz benne, hogy sok a kalória is, ezért ha kicsit tudatosabban táplálkozol, jobb ha nem veszed meg.

Mikrotápanyagok. Kisebb mennyiségben ugyan, de elengedhetetlenek. Ezek az élelmiszerekben lévő ásványi anyagok, vitaminok, rostok. Ezek miatt oly hasznosak a zöldségek, gyümölcsök, ezek miatt kell kerülni a sokszorosan feldolgozott (mikrotápanyagokban szegény) élelmiszereket, és ezek jelenthetik a különbséget akkor is, ha egyébként a szénhidrát, sőt, a kalóriamennyiség is azonos két termékben. A kalória hizlal, de az eltérő hormonális hatások, a vércukorra gyakorolt hatás, a mikrotápanyagok mennyisége miatt mégis eltérő hatása lesz, hogy 300 kalóriát tejcsokiból/süteményből vagy épp édesburgonyából/lencséből/karfiolból vittél-e be.

Időpont. Igen, számít, de messze nem annyira, mint az a fejekben él. A kalória, a makro és mikrók mennyisége, ami igazán fontos, nem az, hogy mikor viszed be őket. Azt úgyis tudni fogod, ha te mondjuk rosszabbul alszol teli hassal, vagy edzés után nem vagy éhes. De amíg a napi mennyiség rendben van, addig ehetsz este is, ha úgy kívánod, és edzés után sem muszáj futni a fehérje shake irányába, mégha valóban kicsit jobb is az edzés után történő fehérjebevitel, vagy a napi mennyiség ötfelé osztása. Ha te csak kétszer tudsz enni egy nap, és úgy viszed be a célértékeket, semmi baj sem történik.

Változatosság. Jó dolog, de túlzott hangsúlyt nem érdemes fektetni rá, ha táplálkozásról van szó. Lehet, hogy sokan most felszisszennek, de hidd el, hogy nem szolgálja céljaid, ha jelentős energiákat emészt fel pusztán az, hogy kitaláld, mit is fogsz enni ebédre, vacsorára. Ha lehet, inkább válassz ki pár olyan ételt, amely egyrészt megfelel a fenti szempontoknak (makró, mikró tápanyagok, kalória), másrészt pedig ízlik is neked. Aztán pedig elég ezt a párféle ételt variálnod a változatossághoz, mert így mindent beviszel, amire szükséged van, és egy csomó (agy)kapacitásod szabadul fel. Ezért szeretjük mi a natúr Naturize-okat (is), mivel hosszú távon sem unjuk meg íz ízét, de ugyanezért öltözött Steve Jobs is minden nap ugyanúgy. Egységnyi döntést tud meghozni az agyunk egy nap, függetlenül azok fontosságától.

Sok módszer, sok szakember, sok jó tanács kering a neten, és egy dolog csak, amiben egyetértenek: minden egészséges, formásító étrendnek a fehérjére kell épülnie.
Egyébként pedig csodák nincsenek, és csodaszerek sem, ne higgy senkinek, aki erőfeszítés mentes eredményeket ígér. Minden sikeres zsírvesztés azon alapul, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz. A fehérje pedig az izomtömeg védelme, az izomtömeg építése miatt fontos, no és, hogy durva éhezés nélkül tudd tartani a kalóriacélod.

A Naturize barnarizs-fehérje pedig a napi fehérjemennyiségnek lehet része alacsony kalóriabevitel mellett, ráadásul allergénektől, adalékoktól, mesterséges összetevőktől mentesen.

Mindig nézd meg az összetételt, a kalória mennyiséget, a fehérjetartalmat és ezek alapján válassz. Mert ha így teszel, akkor semmilyen „megmondóemberre” nem lesz szükséged ahhoz, hogy formás és egészséges legyél.


További szép, fehérjében és egészségben gazdag napot kívánunk!
www.rizsfeherje.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés