A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

(Ne) fogd a genetikára!

(Ne) fogd a genetikára!

Mindannyian ismerjük azt, amikor valaki saját (vagy épp ismerőse) alakját kizárólag a genetikának tulajdonítja, merthogy ő maga eleve kövérnek született, még a levegőtől is hízik, miközben könnyű a másiknak, mert az bármit megehet, pedig nem is nagyon sportol és mégis milyen jó formában van.

Ismerősek azok a mondatok, belső monológok, melyek szerint te sosem tudnál úgy kinézni, mint a „Peti/Kati/Zsolti/Rita”, hiába is vágynál rá, hiába is ennél jól, neked egész egyszerűen nem olyan a genetikád?

Ha azt hiszed, neked sosem lehet „kockás” hasad, izmos karod, formás feneked, akkor van egy jó hírünk: a genetikától függetlenül, gyakorlatilag mindenki képes egy formásabb, izmosabb alak elérésére, bármilyen alkata is legyen!

Lehet, hogy nem te nyered a testépítő versenyt, de senki sem születik tartósan kövérnek, senki sem hízik a levegőtől, senkinek sem muszáj túlsúlyosnak lennie. Nincs eleve elrendelve, hogy bármit is eszel, a te formád nem fog megváltozni. A jelentős túlsúly szinte minden esetben a nem megfelelő táplálkozástól van, akkor is, ha tényleg keveset eszel, és akkor is, ha a barátod ugyanazoktól az ételektől tényleg nem hízik. (A ritka, orvosi esetektől most tekintsünk el, akinél ez a helyzet, az úgyis tud róla, nemcsak ráfogja a genetikára).

Azt állítjuk, hogy nincsenek eltérő genetikai adottságok? Hogy nincsenek különféle alkatú emberek? Dehogyis nincsenek! Az teljesen egyértelmű, hogy minden ember más, másként működik. Van, aki hízik egy adott ételtől vagy mennyiségtől, van, aki nem. Van, aki mindig csak húst hússal enne, van, aki meg inkább a salátákért rajong. Van, akinek a szénhidrát dús, három óránkénti evés válik be és van, akinek a ritkább, szénhidrátszegény, ugyanakkor zsírban gazdagabb étrend. Vannak szerencsésebb alkatúak, akik sokkal könnyebben izmosodnak, vannak, akik meg egyáltalán nem híznak (bár sokaknál erre sincs „élettartam garancia”).

A lényeg, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a hízékonyabb alkattal megáldottak ne tudnának tenni a jobb formájuk érdekében, hogy nekik ne lehetne kockás hasuk, hogy ők úgy születtek, hogy mindig túlsúlyosak legyenek. A dolgok egyáltalán nincsenek eleve elrendelve, aki hízékony, éppúgy lehet szálkásan izmos (sőt, lehet, hogy még könnyebben tud majd izomtömeget magára szedni), mint ahogy az évekig vékony alkatú ember is gyakran el tud hízni, ha kitartóan tömi magába a neki nem való ételeket.

A pozitív eredményekhez ráadásul éhezni, vagy napi 5 órát sportolni sem kell, mindössze az étrendet (legfőképp, hogy mit eszel és mit nem) a saját genetikához alakítani, és a megfelelő, normál mennyiségű mozgást elvégezni.

Ami minden esetben közös, az a fehérje, amit biztosan nem hagyhatsz ki, mert minden egészséges, formásító étrendnek a fehérjére kell épülnie. A fő eltérést a zsír vagy a szénhidrát túlsúly jelenti, illetve a pár, kerülendő étel csoportja (bővebben erről itt találsz információkat).

Ami szintén közös, az a biztosan kerülendő ételek csoportja. Sajnos nincs olyan alkat, amelyik a pizzától, cukroktól, süteményektől fog adoniszi formát ölteni, és főleg, amelyiknek a szervezete hosszú távon, egészségügyi kockázatok nélkül tolerálja majd a nagy mennyiségű, folyamatos cukor, fehér liszt, glutén és tejtermék bevitelt.

Könnyű tehát a genetikára fogni, aztán pedig nem tenni semmit a kívánt formáért, de sokan meglepődnének, ha ismernék sok, szálkásan izmos ember valódi genetikáját, és főleg azt, hogy mit is tesznek azért, hogy úgy nézzenek ki, ahogy. Persze nem kell mindenkinek chippendale táncos vagy fitnesz modell alkatúnak lennie, mint ahogy a legtöbb, hízékony ember számára nem is igazán fenntartható (hosszú távon) a kockás has, de a lényeg, hogy ha akarják, számukra is elérhető.

Jó tudni azt is, hogy a hízékonyság és a vékony testalkat is tud változni az évek során, pedig a genetika nem változik. Mindannyian látjuk ezt számtalan ismerősnél, hogy az egykor nádszál vékony fiatalból hogyan lett jelentős túlsúllyal küzdő felnőtt, vagy az egykori kövér fiúból kidolgozott testű férfi. A gyakoribb, hízásnak több oka is van, de a legfőbb nem az, hogy felnőttként már kevesebbet mozgunk, hanem az, hogy éveken át a nem megfelelő ételeket fogyasztva (pl. alkohol, cukrok, tejtermékek), szervezetünk bizonyos hormontermelő mirigyei kifáradnak, melyre testünk (többek között) hízással válaszol.

Ráadásul, aki izmosabb, az eleve többet ehet, mivel az izmok fenntartása miatt magasabb az alapanyagcseréje (azaz a kalóriamennyiség, amit nyugalmi helyzetben is eléget). Aki pedig már gyermekként is elhízott volt, annak biztosan nehezebb lesz leadnia a plusz kilókat felnőtt korában, ezért is érdemes már az elején odafigyelni.

Így tehát mind a jobb forma (és az ahhoz vezető út), mind pedig a hízás egy öngerjesztő folyamat. Ha azt gondolod, hogy te úgysem tudsz jobb formába kerülni, neked úgysem érdemes odafigyelned, akkor biztosan úgy is lesz. Ahogy meg hízol, úgy már valóban egyre könnyebben szedsz fel további plusz súlyt is, míg aki izmosodik, azt nemcsak az eredmények motiválják, hanem eleve többet is ehet, hízás nélkül.

A genetika tehát létező dolog, szerencsés, akinek valóban könnyen megy az izmosodás, miközben zsírt alig szed fel, de ők vannak kevesebben, miközben messze nem csak ők néznek ki jól.

A sportban is hasznos dolog például a tehetség, de rengeteg példát látunk, amikor a kitartás, a hozzáállás, az extra kemény befektetett energia könnyedén diadalmaskodik az olyan tehetség felett, amely mellé nem társul elszántság.

Épp ezért nem szeretjük semmilyen téren a beskatulyázást, hogyha valakinek előre megmondják (vagy megmondja magának), hogy mire képes és mire nem, mert az élet gyakran rácáfol ezekre a prekoncepciókra. Vannak 180 cm alatti játékosok az NBA-ben is, de Messi vagy Ronaldo alkata sem különbözhetne jobban, mégis mindketten egész jól elboldogulnak a pályán.

Ezért ne higgy senkinek, ne hallgass azokra, akik szerint „neked ez nem fog menni”, „neked nem olyan az alkatod”, ha akarod, igenis simán meg tudod csinálni! Ne törődj mások véleményével, vagy alkati adottságával, legtöbbször úgysem tudhatod, hogy ők pontosan miket is tettek/tesznek céljaikért, eredményeikért.

Ha pedig kevésbé jók az adottságaid, akkor neked kétszer akkora öröm lesz elérned kitűzött célodat, és kétszer akkora meglepetést okozol majd azoknak, akik nem hittek benne, hogy te is meg tudod csinálni.

Járd a saját utad, alakítsd ki a saját étrended, edzésterved, mert sohasem késő elkezdeni.

Ahogy Henry Ford fogalmazott: „akár azt hiszed meg tudod csinálni, akár azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz.”

Kapcsolódó cikkeink:
Milyen fehérjével kezdj bele az edzésekbe?
Most figyelj oda, ne a két ünnep között!
Tejsavó vs. Naturize barnarizs-fehérje
Mennyi fehérjét is fogyassz?
A legjobb időpontok a fehérjebevitelre

Pár gondolat, ha még gondolkozol

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés