A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

Mi a baj a fehérjeporokkal?

Mi a baj a fehérjeporokkal?

Aki még nem próbálta egyiket sem, az biztos sorolni tudná: tele vannak szteroiddal! Mind műanyag, mesterséges! Hatalmas, nem kívánt izmokat növeszt tőlük az ember! Egészségtelenek, rengeteg mellékhatásuk van, kiütéseket okoznak, meg impotenciát és a sor még folytatható.

Természetesen hiba volna a fehérjeporokat összekeverni a szteroidokkal, akik fogyasztanak fehérje kiegészítőket, saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy a fentiek nagy részének semmi köze a valósághoz. Amennyiben megfelelő fajtát választunk, az ugyanolyan élelmiszer, mint amit egyébként is fogyasztunk.

Nézzük meg kicsit alaposabban!

Először is magától a fehérjétől egyáltalán nem kell tartani, mert arra minden embernek, minden nap szüksége van, akár sportol, akár nem. Mivel a fehérjék az izmok építőkövei, a hatalmas méretű testépítők is nyilván a fehérjére alapozzák étrendjüket, ez azonban nem jelenti azt, hogy ha valaki extra fehérjét, vagy fehérje kiegészítőket fogyaszt, akkor rögtön úgy fog kinézni mint ők (akik jellemzően extrém étrendtől, több éves kemény edzéstől és olyan dolgoktól nőttek hatalmasra, melyeket a boltokban kapható termékekben biztosan nem találunk meg).

A fehérje minden egészséges étrend alapja, a megfelelő kiegészítők, fehérjeporok pedig mindenkinek hasznos és kényelmes segítséget nyújtanak, bármilyen étrend vagy életmód mellett.

De akkor mi baj is lehet a fehérjeporokkal?

1. Nem tartalmazzák azt a fehérjemennyiséget, ami rájuk van írva. Gyakran szerepelnek rajtuk megtévesztő feliratok is (pl. 100% whey protein, ami nem azt jelenti, hogy a fehérjetartalom 100%, hanem, hogy az teljes egészében tejsavóból származik), vagy épp túlzó mennyiségek. Tudd, hogy fehérjetartalomban 90% felé menni nem nagyon lehet, ha pedig ízesített, édesített termékről beszélünk, akkor egyenesen lehetetlen, hisz az adalékok csak csökkentik a fehérjemennyiséget (attól veszik el a helyet).

2. A fehérje fajtája. A legelterjedtebbek mai napig  az állati fajták, melyeket vannak, akik tünetmentesen fogyaszthatnak is. Sajnos azonban az emberek egy jelentős része (kb. 30%-a) egyértelmű jeleit tapasztalja annak, hogy ezek egyáltalán nem allergén mentesek. Puffadás, ízületi fájdalmak, kiütések jelzik, hogy az adott terméket inkább kerülni kellene. Gondban vannak azok is, aki látszólag tünetmentesek. Nekik azért kell figyelniük, mert ha tartósan, számukra nem jó „anyaggal” (pl. tej, laktóz) terhelik szervezetüket, akkor előfordulhat, hogy a tünetek később már súlyosabb formában jelentkeznek (néma allergia). Egyes becslések szerint a hazai lakosság kb. 70%-a érzékeny a tejre vagy laktózra, valamilyen formában.
Sajnos a pénz, azaz a gyártási költség is nagy úr, ezért nagyon sok termékben találhatóak alacsony minőségű fehérjefajták (vagy azok is), szójaszármazékok, gyenge tejfehérjék és egyéb "töltelékek".

3. Adalékok. A legtöbb fehérje kiegészítővel az a baj, hogy rengeteg összetevőt, adalékot tartalmaznak, melyek nagy részére a szervezetnek semmi szüksége nincs. Agyon vannak édesítve, ráadásul olyan édesítőkkel, melyek nem is természetesek, és amúgy is csak émelyítővé teszik a fehérjét, még ha kezdetben finom, édesnek is érezzük őket. Ennél rosszabbak azok az adalékok, melyek leginkább csak azért vannak bennük, hogy az állagukat javítsák, az eltarthatóságukat növeljék, vagy épp a gyártási költségeket csökkentsék. Különféle stabilizálók, szójafélék, és gyakran egy csomó olyan, amiről azt sem lehet tudni, hogy mi fán is terem. Mint minden élelmiszer esetében, a fehérjeporoknál is a minél kevésbé feldolgozott, kevesebb összetevős fajtákat keressük és preferáljuk.

Mi tehát a megoldás?

Ha lehet, hipoallergén, azaz allergén mentes fehérjét fogyasszunk, mivel mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy van olyan növényi fehérje (pl. a csíráztatott szemekből készülő barnarizs-fehérje), amely mind aminosav profiljában, mind pedig izomépítő hatásában felveszi a versenyt az állati fehérjékkel.

Természetes, hogy mi (és akik már próbálták) a barnarizs-fehérjében hiszünk, hisz teljesen allergén mentes, ezért gyakorlatilag bárki biztonsággal fogyaszthatja. Ettől függetlenül, ha valaki mégis ragaszkodna az állati fehérjéhez, akkor inkább valóban minőségi, tejsavó izolátumot fogyasszon (valamilyen prémium gyártótól), mintsem szója, vagy marhafehérjét. Minél kevesebb összetevős, kevésbé édesített és ha lehet szójamentes, esetleg bio, vagy kizárólag fűvel etetett marhák tejéből készülő fajtát. Aztán idővel érdemes csökkenteni (pl. barnarizs-fehérjével keverni), majd pedig teljesen elhagyni a tejtermékek fogyasztását, legalább ha kiegészítőkről van szó.

A hasznos és kényelmes kiegészítők mellett pedig különösen figyeljünk oda a normál táplálkozásra: minőségi fehérjék, jó zsírok, glutén mentes szénhidrátok, sok zöldség. Aki ezek mentén táplálkozik, annak nemcsak teste, de egészsége is rendben lesz.

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés