A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

Lapos has, jobb forma, jobb egészség! Hogy hogyan?

Lapos has, jobb forma, jobb egészség! Hogy hogyan?

Mit gondolsz melyik az a tápanyag, mely nemcsak az egészségedhez járul hozzá, de segíthet, hogy akár hatszor gyorsabb legyen a zsírvesztés, ha ez volna a cél?

Igen, a fehérjéről van szó, melynek zsírégető, termikus hatásáról, vércukorszint emelkedést csökkentő - és persze izomtömeg növelő, megőrző – képességéről már jó párszor írtunk.

 

Merüljünk el tehát a fehérje témakörében, a legújabb kutatásokban, melyek mind kimutatták, milyen hatékony is lehet a protein a testforma átalakításában. Sportolók, modellek, színészek és egészségtudatos emberek évtizedek óta követik a különféle, fehérjealapú étrendeket, ha csúcsformába szeretnének kerülni.

Egy nemrég elvégzett felmérésben német kutatók azt találták, hogy a magas fehérjetartalmú étrendet követőknél 200%-al magasabb volt a zsírvesztés aránya, mint a normál fehérje bevitelű csoportnál, annak ellenére, hogy a két csoport azonos kalóriamennyiséget fogyasztott. Hasonló eredménnyel zárult az UCLA egyetemen végzett felmérés is, míg egy harmadik kutatásban résztvevő, túlsúlyos embereknél - a magasabb fehérjetartalmú étrend mellett - háromszor nagyobb volt a súlyvesztés, és hatszor nagyobb a zsírvesztés, miközben ugyanazt a csökkentet kalóriamennyiséget vitték be, mint a normál fehérjemennyiséget fogyasztó csoport.

De vajon hogyan képes erre?
Kiderült, hogy a fehérje számtalan, fontos előnnyel rendelkezik a többi tápanyaghoz képest, feltéve hogy eleget fogyasztunk belőle. Az egyik ilyen a termikus, égető hatása, mely azt mutatja meg, hogy mennyi kalóriára is van szüksége a szervezetnek a megemésztéséhez, feldolgozásához.

Amikor például szénhidrátot fogyasztunk, akkor bevitt kalória kb. 15%-a szükséges az anyagcsere folyamatokhoz, azaz mondjuk 100 kalóriányi kenyér vagy tészta bevitelénél 15 kalória fordítódik az emésztésre. A zsír esetében ez még alacsonyabb, kb. 5 százaléknyi kalória kell a feldolgozásához. Ezért sem jó párosítás a magas szénhidrát és a magas zsírtartalmú étrend, ezért vezethet az könnyen elhízáshoz.

Ezzel szemben a fehérje teljesen másként hasznosul. Amikor proteint fogyasztunk, annak igen jelentős kalóriarésze, 35%-a szükséges a feldolgozásához, azaz több mint dupla mennyiség ég el, mint a szénhidrát esetében és hétszer több, mint a zsírfogyasztás során!

Ha mondjuk napi 1000 kalóriát viszünk be fehérjéből, akkor abból 350 a feldolgozására fordítódik, azaz valójában csak 650 kalóriát vittünk be. Így egy csomó „szabad kalóriához” jutunk, ami nagyban segíti a zsírvesztési célokat. 

De mennyi fehérjére is van szükség a formásító célok eléréséhez?
Azok, akik folyamatosan alacsony testzsír százalék fenntartására törekszenek, legalább napi 2 gramm/testtömegkilogramm fehérjét fogyasztanak, ami a teljes napi kalóriamennyiség 35%-a. Ha ezt normál táplálékokból akarjuk bevinni, az egy 70 kilós ember esetében 25 főtt tojást/ 18 pohár tejet/ kb. fél kiló csirkemellet/ 600 gramm marhát vagy épp 10 doboz tonhalat jelentene.

Ezek pedig nem kis adagok, így nem csoda, hogy a legtöbben nehezen oldják meg, hogy ekkora mennyiséget napi szinten bevigyenek, arról nem is beszélve, hogy ez egy csomó más tápanyag és jelentős kalória bevitelével is jár, melyek a végén még hízáshoz is vezethetnek.

A mennyiség mellett szintén fontos tényező, hogy mikor fogyasztja az ember a fehérjét. Egyértelműen előnyös az edzés utáni időszakra koncentrálni, de több kutatás is azt találta, hogy a legoptimálisabb időpont a fehérjebevitelre (akár nagyobb mennyiségben is) a reggeli, éhgyomorra történő fogyasztás.

Egy nemrég elvégzett kísérlet szerint, azoknál, akik egy nagyobb (49 gramm fehérjét tartalmazó) fehérje shake-el indították a napot, 145%-al nagyobb volt a súlyvesztés, mint a normál mennyiségű fehérjét fogyasztóknál, azonos kalória bevitel mellett. Ez a mennyiség egyébként kb. 9 tojásnak felel meg, ami a legtöbbek számára szinte leküzdhetetlen mennyiség, ezért is hasznos és kényelmes megoldás a megfelelő kiegészítő beiktatása az étrendbe.

És persze az sem mindegy, hogy milyen a fehérje fajtája. Az egyik legfontosabb szempont, hogy teljes értékű legyen. A másik, hogy egészséges, azaz felesleges adalékoktól, szennyeződésektől, mesterséges összetevőktől, hormonoktól, allergén anyagoktól mentes és persze könnyen emészthető is (ne puffasszon), mivel ezek akadályozhatják a zsírvesztési célokat és nem is egészségesek. 

Márpedig sajnos sok, normál táplálékban is találhatóak olyan hormonok, nem kívánt összetevők, melyek az egészség megőrzési céljaid és a jobb formád ellen dolgoznak. A tojás, a csirke, de még a halak sem mind biztonságosak, az egyik legrosszabb pedig a marha, mivel legtöbbjüket génmódosított tápokkal etetik fű helyett.

Összefoglalva tehát, ahhoz hogy a fehérje jótékony hatásait kihasználjuk:

  • Fogyasszunk nagyobb mennyiségű fehérjét közvetlenül felkelés után, éhgyomorra, erre tökéletes megoldás egy adag Naturize turmix is
  • Minden nap vigyük be a megfelelő mennyiséget (ami akár 2 gramm is lehet testtömegkilogrammonként)
  • Kerüljük a hormonokkal, antibiotikumokkal és egyéb szennyeződésekkel teli fehérjeforrásokat (ha lehet, válasszunk bio élelmiszereket és teljesen természetes kiegészítőket).

Nem meglepő tehát, hogy ha a megfelelő mennyiség és tisztaság is szempont, akkor egy természetes fehérjeturmix jelenti a legnagyobb segítséget a napi, szükséges bevitel kiegészítéséhez. Azonban itt is fontos, hogy valóban tiszta, valóban természetes, és minél kevesebb összetevős fajta legyen, mint amilyen a Naturize, mert különben nem sokkal lesz jobb, mint a haszontalan összetevőkkel teletömött bolti, gyenge minőségű élelmiszerek.

Ezért ha az ember úgy dönt, hogy a napi bevitel kiegészítéséhez fehérjeport is használ, akkor mindenképp figyelni kell a következőkre is.

  • A legtöbb fehérjepor tele van rejtett cukrokkal, de főként mesterséges édesítőkkel, amiket jobb, ha messze elkerülni. A kutatások szerint a mesterséges édesítők csökkentik az antioxidánsok szintjét a szervezetben és bizonyos fajták még a bélflórát is károsítják, ami emésztési és immunrendszeri problémákhoz vezethet. Ha már édesítő, akkor a természetes stevia a legjobb választás.
  • Az édességekhez, gyors szénhidrátokhoz hasonlóan, a tejsavó képes intenzív inzulin emelkedést kiváltani, ami nem szolgálja súlyvesztési célokat, mivel az inzulinszintet célszerű egyenletesen tartani, az inzulin csúcsokat kerülni kell.
  • A szójának jobb minden formáját kerülni és nemcsak magát a szójafehérjét. Érdemes ellenőrizni a címkét, mert sok növényi, de még állati fehérje is tartalmaz valamilyen formában szóját (pl. szójalecitint), így még az esetleges, hipoallergén jelleg sem lesz meg.
  • Ne tartalmazzon génmódosított összetevőket (GMO), különösen, ha növényi fehérjéről van szó. Ezt pedig úgy tudhatjuk, hogy a dobozon egyértelműen fel van tüntetve, és lehetőleg hivatalos dokumentummal is alá van támasztva.
  • Növényi fehérjéknél különösen fontos a teljes vegyszermentesség. Olyan terméket válasszunk, amely ezt igazolni is tudja, még ha ez a minőség egy picit drágább is, mint az ellenőrizetlen termékek. A Naturize pl. 250 féle vegyszerre és növényvédő szerre lett bevizsgálva.
  • Ha a rizsfehérje címkéjén nem látszik, hogy valóban barna rizsből készült, akkor az fehér rizsből van, és nem teljes értékű, azaz komplettálásra szorul.

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Keresés