A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Irracionális táplálkozás

Irracionális táplálkozás Tudtad, hogy az embernek van a legnagyobb agya az élővilágban? Mármint a testéhez képest, mert persze az elefántnak nagyobb van, de akkor is egyértelmű, hogy mi vagyunk a földön a legokosabb élőlények. Mert van az állatoknak számítógépük, okostelefonjuk, közösségi média platformjuk? Na ugye.

Ebből logikusan következik, hogy nemcsak sokat, és jól gondolkodunk, hanem racionális döntéseket is hozunk, nem igaz? Sajnos nem. Úgy tűnik, a túl sok semmiből sem jó, előbb-utóbb kontraproduktív lesz. A kevés víz halálos, meg a túl sok is. A kevés pénz problémás, meg a túl sok is.
Folytatáshoz kattints a képre!
Talán nem is oly meglepő, hogy az ember, bármilyen okos élőlény is, nagy általánosságban, egyáltalán nem gondolkodik racionálisan. Ebből a szempontból az állatok ügyesebbek (lehet mert nincs közösségi média platformjuk?).

Ha leszállna közénk egy űrlény, sok dolgunkat igencsak nehezen értené meg. Nem nagyon értené a különbséget egy 3 ezer forintos pulóver és egy 3 millió forintos pulóver között, melyek – racionálisan - ugyanazt a cél szolgálják. Azt sem értené, hogy miért kerül egy autó akár százszor annyiba, mint egy másik, ha ugyanoda juthatunk el mindkettővel.

Ha pedig megvizsgáljuk a mi területünket, a táplálkozást, az egészséget, akkor jól láthatjuk, hogy a racionalitás itt is gyakran merül feledésbe. Űrlény barátunk azt is nehezen értené, hogy miért költ valaki fáradtságos munkával megkeresett pénzt - a számára tudvalevőleg ártalmas - cigarettára, ha az még csak nem is esik jól neki (kezdetben).

De ha nem ennyire egyértelmű példát veszünk, csak a boltokban elérhető, sokszorosan feldolgozott, adalékokkal, tartósítószerekkel, rengeteg összetevővel készülő „élelmiszereket” nézzük, racionálisan, ezeket is kerülnünk kellene. Persze felmerül a tudás, oktatás, tudatosság hiánya is, hisz míg a cigaretta veszélyeinek ismertetésére milliárdokat fordítanak évtizedek óta, addig az „üres” tápanyagokkal teli étkezés veszélyeire alig hívják fel a figyelmet.

Mert a legtöbben az íz alapú táplálkozást követik, a gyártók elsődleges célja pedig a profit maximalizálása. Ezért hiába beszélünk élelmiszerekről, a legtöbb esetében egyáltalán nem szempont a szervezet valódi táplálása, azaz, hogy amit megeszünk, az jót is tegyen nekünk. Pedig nem az volna az étkezés elsődleges célja, hogy hosszan és egészségesen éljünk?

Csakhogy az élelmiszergyártók többsége a lehető legolcsóbban előállítható, de még „finom”, azaz eladható termékekre koncentrál. Akinek pedig az elsődleges (gyakran egyetlen) szempontja az íz/érték arány, az főként ezeket fogja megvenni. Az adalékok, ízfokozók, állományjavítók tárháza ma már végtelen, egy profi élelmiszermérnök egy marék földből is ízletes csemegét tudna készíteni.
És mivel a tudatosság a vevőknél hiányzik, az oktatás pedig nem igazán érdek, sokan jóízűen fogyasztják is ezeket a termékeket. Hisz amit a boltban kapni lehet, az biztosan jót tesz nekünk, nem igaz?
Csakhogy épp a legfőbb összetevők hiányoznak belőlük, a minőségi fehérje, a jó zsírok, a vitaminok, rostok, nyomelemek. Mindaz, amire szervezetünknek - a hosszú távú, egészséges működéshez - szüksége volna.

Persze az emberi szervezet kiválóan alkalmazkodik a szélsőségekhez is, egy ideig gond nélkül tolerálja a rossz táplálkozást. A cigaretta, az alkohol sem okoz gondot pár év alatt.

Csakhogy a mai ember nem 35 évig él, hisz a biztonság, a gyógyszerek, az orvostudomány is nagyot fejlődött, ezért a legtöbben 40, 50 éves kor felett kezdik megtapasztalni, hogy miért is nem mindegy, mivel tápláljuk magunkat.

A megoldás
Mert nem volna jobb értékes tápanyagokat bevinni, nem pedig gyógyszerekkel tompítani a következményeket? A fájdalom, a rossz emésztés mindig csak tünet, a gyógyszer pedig a tünetet kezeli, nem a kiváltó okot. Ha belelépünk egy szögbe, akkor sem fájdalomcsillapítóval kezeljük évekig, hanem előbb kihúzzuk a szöget.

Ha mindenféle rossz étellel telezabáljuk magunkat, akkor nem az emésztésjavító tabletta a megoldás, hanem hogy tanulunk a helyzetből, és legközelebb nem eszünk olyat (vagy annyit), amitől rosszul érezzük magunkat.

Idővel pedig jobb átállni a beltartalom alapú táplálkozásra, az alapján választani a boltban is, hogy az adott étel milyen összetevőket, makro és mikrotápanyagokat tartalmaz. Gyümölcsök, zöldségek, feldolgozatlan, egy vagy kevés összetevős élelmiszerek - ha ilyeneket választunk, sokkal jobban járunk.

És hogy hazabeszéljünk kicsit, fehérjeport se az íze, hanem elsősorban beltartalma alapján válasszunk, ahogy a vitaminokat sem ízük alapján választjuk.
Egy fehérjepor lényege épp az, hogy egészségünket, fejlődésünket támogassa a benne lévő aminosavakkal. Ha pedig ezek mellett színezőanyagok, állományjavítók, allergének (tej, laktóz, szója) is vannak, akkor azok nemcsak az egészségünket nem szolgálják, de még az értékes fehérjétől is elveszik a helyet.

Így tehát akár a hagyományos ételek között válogatsz, akár a kiegészítők közt, mindig nézd meg az összetevőket és a tápértékeket. Ha ezek rendben vannak, utána válaszd ki közülük a számodra legfinomabbat.

Mindegyik Naturize termék allergénektől mentes, csak a legszükségesebb összetevőkkel készül. Sport Junior Plus termékünk pedig úgy lett különösen komplex élelmiszer, hogy szintén csak természetes összetevőket tartalmaz, színezéket, állományjavítókat egyáltalán nem. Minden, ami benne van, azzal a céllal került bele, hogy az egészséget támogassa és persze a gyerekeknek finom legyen.

Bízunk benne, hogy hírleveleink is segítenek bölcsebben választani az élelmiszerek közül, és ha egyszer tényleg rákérdez majd az a barátságos földönkívüli, akkor könnyedén megérti majd, miért is épp azt (t)eszed, amit (t)eszel. :)


A Naturize Sport Junior Plus mellett a Naturize már hatféle változatban kapható, mindegyik tejmentes, gluténmentes, természetes, teljesértékű és még vegán is.
Kattints a linkekre és fedezd fel őket!

Van még kérdésed? Ha igen, írd meg nekünk! :)


Egészségben és fehérjében gazdag, szép napot kívánunk!
www.rizsfeherje.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés