A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü
0

Ételek, amik árthatnak az alakodnak! Te fogyasztod őket?

Ételek, amik árthatnak az alakodnak! Te fogyasztod őket?

Amikor az ember elkezd figyelni az alakjára, elkezd tudatosabban enni is. Alaposabban megnézi az összetevőket, a kalóriatartalmat, a szénhidrát, fehérje mennyiségét is. Kerüli a cukrokat, az üres kalóriákat, hisz ma már nem újdonság, hogy ezekre a szervezetnek semmi szüksége sincs, hiába kívánjuk őket. Napról napra többen fordulnak az egészségesebb ételek, a tudatosabb táplálkozás felé, azonban tudják ezt az élelmiszergyártók is, ezért előszeretettel nevezik el, csomagolják be, és próbálják eladni úgy termékeiket, hogy azokat egészségesnek gondoljuk. Az alábbiakban néhány példa, amikor érdemes jobban is átgondolni, hogy amit eszel (és iszol) az tényleg jó-e neked.

1. Gluténmentes termékek: ha az ember gluténérzékeny, nem is kérdés, hogy miért kell ezeket választania, de a gluténmentes táplálkozás alapvetően mindenki számára ajánlható. A probléma ott van, amikor a gluténmentes fogalmát a fitnesz/egészséges ételek fogalmával keverik. Egyrészt a legtöbb gluténmentes kenyér vagy tészta valamilyen olcsó, kukoricaszármazékból készül, mert bár a kukoricáról sok jót nem lehet elmondani, de tény, hogy glutén nincs benne. Ha csak azért veszel gluténmenteset, mert azt hiszed, hogy az egészséges, akkor jobb, ha kétszer is ellenőrzöd az összetevőket, mert még a sima verziókkal is jobban jársz, mint a kukoricás termékekkel.

Másrészt az, hogy valami gluténmentes, még nem jelenti azt, hogy keményítőben, szénhidrátban és kalóriában szegény is. A legtöbb gluténmentes termékben egyáltalán nincs kevesebb kalória vagy szénhidrát, mint a hagyományos verziókban, ezért a gluténmentes sem fogyasztható korlátlanul.

Ha egészségesebb, gluténmentes tésztát keresel, akkor olyat érdemes vásárolni, amelyik barna rizslisztből készül, persze kalóriából/szénhidrátból abban sem lesz kevesebb, mint más, hasonló termékben.

Ugyanez igaz a gluténmentes és/vagy édesítővel készülő édességekre is, melyek egyre nagyobb számban jelennek meg. Sajnos itt sincsenek csodák, azaz nincs olyan finom fagylalt, csoki, sütemény, ami a hízás veszélye nélkül ehető csak azért mert épp mondjuk nyírfacukrot adtak hozzá. Az ilyen, édesítővel készülő termékek gyakran még több kalóriát is tartalmaznak, mint a sima, cukros verzióik (persze nem az édesítő miatt), ráadásul a kalóriaszegénység, és az egészségesség ígérete miatt hajlamosak vagyunk többet is fogyasztani belőlük.

2. Sportitalok: főleg Amerikában hódítanak, ott sokan már tényleg a víz helyett is ezeket isszák. A gond csak az, hogy a sportitalokat sportoláshoz fejlesztették ki (hogy ott szükség van e rájuk, az egy másik cikk témája), és míg a bennük lévő, egyszerű szénhidrátok jól jöhetnek egy intenzív mozgás alatt és után, addig normál esetben ezek a cukrok szimplán csak hizlalnak. A különféle mesterséges színezőanyagokról, adalékokról már ne is beszéljünk, a lényeg, hogy ha valami finom és édes, akkor jó eséllyel nem fogyaszthatod bármikor, de a legjobb, ha semmikor sem (és a szervezetben kiváltott hormonális reakciók miatt az édesítős megoldás sem az igazi, hiába „nulla kalória”).

Ugyanez igaz a gyümölcslevekre is. Értelemszerűen gyümölcscukorral vannak tele, és akár 100%-osak, akár nem, majdnem olyan, mintha cukros vizet innál (a rostok miatt persze annál azért jobb). Ha tehát cukros sportitalokat kortyolgatsz az irodában ülve, akkor garantált, hogy bennük lévő tápanyagok csak a zsírpárnák növelését szolgálják majd. Ha vágysz az ízre, és nem akarsz mindig vizet inni, akkor célszerű gyümölcsteát vagy citromos vizet innod, természetesen cukor nélkül.

3. Adalékolt fehérjeszeletek: általában finomak, édesek és még megfelelő mennyiségű fehérje is van bennük, látszólag jo bb édességet nem is fogyaszthatnál. A kép azonban ennél árnyaltabb: először is mindig alaposan nézd meg az összetevőket, és főleg a szénhidrát/cukor mennyiségét, mert a legtöbb fehérjeszelet nem más, mint egy sima csokoládé némileg magasabb fehérjetartalommal és némileg rosszabb ízzel. Ha a fehérjetartalmat grammban tüntetik fel, mindig nézd meg a százalékos arányt is. Egy 120 grammos szeletben nem nehéz 20 grammos fehérjetartalmat elérni, de a maradék súlyban jelentős szénhidrát és cukor van. Egy sima, 80%-os fekete csokiban eleve 10% a fehérjetartalom, pedig annak semmi köze nincs a fehérjeszelethez

A cukortartalom mellett azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen egyéb adalékokat tartalmaz a szelet (általában jelentős ezeknek a száma és a mennyisége is) és hogy milyen típusból származik a fehérje. Mivel a szeletek előállítása viszonylag drága, előszeretettel használnak alacsonyabb minőségű fehérjéket a fehérjetartalom növelésére (pl. szóját, gyenge tejfehérjéket). Kevés olyan szelet van, amelyikben egyféle, minőségi fehérje van.

A fehérjeszeletek tehát praktikusak és van, hogy finomak is, de nem fogyaszthatók korlátlanul, és nagyon nem mindegy a fehérje minősége, valamint az egyéb adalékok jelenléte sem. Ezért fehérjeszeletből is lehetőleg természetes, adalékmentes fajtát válassz, egyféle, minőségi fehérjével (ami semmiképp sem szója) és főként edzés környékén (előtte, alatta, utána) edd őket.

4. Adalékolt, sok összetevős fehérjeporok. A gyors és kényelmes fehérje kiegészítés fontos eszköze a fehérjepor, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú fehérjét és főként milyen egyéb a dalékokat is tartalmaz. Ha egy alaposan édesített, adalékolt fehérjeturmixból fogyasztasz napi kettőt-hármat, akkor bár a fehérjebevitel többé-kevésbé meglesz, lehet, hogy összességében több rosszat viszel be, mint jót. Nem beszélve arról, hogy ha a fehérje tejalapú, akkor nagyobb mennyiségben már rövidtávon is problémákat okozhat, de nem ritka az intenzív fogyasztást követően kialakuló tejallergia sem.

A fogyasztóporként árult fehérjékkel különösen legyél óvatos, főként mert egyik fehérjepor sem fogyasztószer. Ha minőségi a fehérje, akkor zsírosodni nem fogsz tőle, de fogyasztani, akkor sem fogyaszt semmi sem. Másrészt pedig a "fogyasztószerként" árult porokban jellemzően a legrosszabb minőségű fehérjék vannak, ráadásul még igen drágák is. Eleve gyanakodj, ha bárki olyan tablettát, port vagy italt árul, ami önmagában fogyást ígér.

Ha tehát fehérjeport fogyasztasz az jó dolog, de teljesen természetes és adalékmentes fajtát válassz, mivel az gyakorlatilag ugyanolyan élelmiszer, mint a hagyományos fehérjeforrások (persze figyelj rá, hogy a napi fehérjebevitel legalább fele így is normál táplálékokból származzon). Ha ragaszkodsz az ízesített fehérjeporhoz, akkor is természetes, minél kevesebb összetevős fajtát válassz, és édesítőből is minél kevesebbet fogyassz (a sztevia a leginkább ajánlható fajta, egyrészt mert természetes, másrészt mert nagyon édes, így csak kevés kell belőle).

Ha tudatosan táplálkozol, mindig nézd meg az összetevőket, vizsgáld meg a kalóriamennyiséget, a fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmat és ne dőlj be rögtön a csomagoláson megjelenő marketingígéreteknek. Egyél sok friss zöldséget, igyál sok vizet és koffeinmentes teákat, a táplálkozás alapját pedig a minőségi fehérje jelentse, de a jó zsírok bevitelétől se félj (sőt!). Ilyen egyszerű, ha pedig néha megkívánod, akkor inkább egy szelet normál sütit egyél, mintsem három egészségesnek kikiáltottat.

www.rizsfeherje.hu

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog