A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

Egészségmegőrzés

Mi van akkor, ha téged nem érdekel a kockás has, az izmos alkat, azt mondod, nem akarsz Chippendale táncos vagy fitnesz modell lenni, nem készülsz versenyre, forgatásra és fotózásra sem. Miért figyelj oda ez esetben is a táplálkozásra, a megfelelő életmód kialakítására?

Mert bár az elhízás sokak szemében inkább esztétikai kérdés, valójában legalább annyira egészségügyi is. Mondhatja az ember, hogy őt nem érdekli a súlya, „jól” érzi magát 10-20-30 kiló felesleggel is, és még ha ez egy darabig igaz is lehet, 40-50 éves kor felett már biztosan megjelennek az egészségügyi következmények is.

Nem véletlen persze, hogy a külalak az egészség elé kerül manapság, hisz a külső azonnal szembeötlő, az egészség meg amolyan magánügy. Amíg nem érezzük az egészség hiányát, addig természetesnek vesszük, miközben a szép testért mégiscsak meg kell dolgozni.

Sajnos azonban attól, hogy valami nem látszik, még nem jelenti azt, hogy nincs. Ugyanazok a rossz ételek táplálják a belsőt is, melyek kívülről elrontják az alakot. Ha pedig kívülről nem néz ki jól a hatásuk, akkor biztos lehetsz benne, hogy belülről sem használnak, a külsőd pedig szoros összefüggésben van a belső szervek egészséges működésével is.

A céloktól függetlenül tehát a legfontosabb a fehérjebevitel, a cukros, lisztes ételeket pedig jobb kerülni (sőt, ha lehet a tejtermékeket is), mert egészséged biztosan meghálálja majd. A mozgásra is főként az egészséged miatt van szükség, nem kell tartanod tőle - még súlyzós edzés esetén sem - hogy váratlanul túl izmos leszel, ha az amúgy nem célod. Ha rendszeresen sportolsz, az erőnléted, keringésed, anyagcseréd is biztosan jobb lesz, ráadásul, ha szeretsz enni, akkor a mozgás és a nagyobb izomtömeg révén többet is ehetsz majd, a zsírosodás veszélye nélkül.

Ha pedig a napi fehérjebevitel kiegészítéséhez fehérjeport is fogyasztasz, akkor az mindenképp teljesen természetes, adalékmentes fajta legyen, hisz a kiegészítőt kifejezetten a jobb alak és a jobb egészség érdekében iszod, amihez a rengeteg adalék biztosan nem tesz hozzá.

A stressz csökkentésére is oda kell figyelni, mert az nemcsak a hangulatra van igen rossz hatással, hanem az egészségre is. A stressz gyengíti az immunrendszert, de még az érfalakat is képes károsítani.
A jó hír viszont, hogy számtalan technika létezik, mellyel a stressz, így az általa kiváltott, negatív hatások csökkenthetők. A meditáció, a különféle légzéstechnikák és persze a sport, a rendszeres mozgás mind nagyon hatékony mód a stressz csökkentésére, ez utóbbival ráadásul többszörösen is támogatod egészséged, és még jól is fogsz kinézni.

Szintén hatékony eszköz a megfelelő étrend kialakítása, a szükséges tápanyagok, vitaminok, mikro- és makronutriensek fogyasztása. Lehetőleg persze természetes forrásokból, mivel a szintetikus vitaminkészítmények felszívódása, azaz hatékonysága, gyakran a nullával egyenlő.

Ha az étrendedre odafigyelsz, rendszeresen mozogsz, akkor el fogod érni természetes formádat túlzott önsanyargatás nélkül is. Ha nem is lesz kockás hasad, azért jól fogsz kinézni, és a legfőbb, hogy egészséges is leszel.

Kapcsolódó cikkek:

Ha nem érdekel a kockás has…

Sportosan és egészségesen 50 felett is

A 14 legjobb élelmiszer stressz ellen (és az egészséges, jobb formáért) – 1. rész

A 14 legjobb élelmiszer stressz ellen (és az egészséges, jobb formáért) – 2. rész

A legfrissebb hírek Amerikából – egészség és fehérje

Hogyan legyen jobb teljesítményed sportoláskor és jobb egészséged minden nap?

TERMÉKEK/VÁSÁRLÁS

Keresés