A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Csodaszer-e a böjtölés és mit egyél, hogy tovább élj

Csodaszer-e a böjtölés és mit egyél, hogy tovább élj Hasznos és érdekes beszélgetést láthatsz a Friderikusz podcast március 7-i adásában Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal és bár semmilyen együttműködésünk nincs a csatornával, a mostani témához lenne pár gondolatunk. Hisz termékeink - és mindaz, amit képviselünk - igencsak kapcsolódik az elhangzottakhoz, mi is a hosszú és legfőképp egészséges élethez szeretnénk hozzájárulni. (Ha most nincs sok időd, olvasd csak a vastagított részeket).

Még akkor is, amikor a jobb formáról írunk, hisz egyértelmű, hogy az elhízás nem kedvez az egészségnek (nem véletlenül szoktunk arra a Naturize szlogenre hivatkozni, hogy „ha az egészséged is fontos, nem csak a külsőd”). Ha pedig valaki kimondottan az izmosabb külső érdekében kezd sportolni és táplálkozására odafigyelni, akkor tényleg két legyet üthet egy csapásra.

Úgy tűnik, a mai, modern kutatások is mind azt támasztják alá, hogy egészségünk megőrzésért, a betegségek megelőzésért legfőképp táplálkozásunk javításával tudunk tenni. Minden abból indul ki, hogy mivel tápláljuk testünket, vagy épp mivel terheljük, mert egy ideig sok mindent képes tolerálni. A betegségek a legtöbbször akkor kezdődnek, amikor a terhelést, a rossz tápanyagokat már nem tűri tovább a szervezet, és káros gyulladások keletkeznek benne, negatív folyamatok indulnak be. Ahogy egy motor is tolerálja egy ideig a rossz olajat (akár a teljes hiányát is), de idővel feladja a küzdelmet, és jelentkeznek a problémák, majd a teljes leállás.
Folytatáshoz kattints a képre!

Tények tévhitek, mi vezet a jobb egészséghez

Az is újra bizonyítást nyer, hogy sok információ él még a fejekben, melyeket hiába haladott már meg a tudomány, csak nem tűnnek el (például, hogy az alkohol kis mértékben orvosság), de sokan azt sem veszik figyelembe, hogy sem az életmódunk, sem pedig táplálékaink nem olyanok már, mint akár csak 50 évvel ezelőtt.

Ne a gombhoz keressük a kabátot, ne a hiedelmeinket próbáljuk fél információkkal alátámasztani és ne szegjék kedvünket az olykor túl specifikus ajánlások se. Az adásban is idézett, „ajánlott” étrend épp csak arra jó, hogy az átlagember azt higgye, csak céklafűvel, meg pácolt édesburgonyával lehet hatékony egy étrend, aztán legyinthessen, hogy ez mekkora marhaság, de legalábbis kivitelezhetetlen.

Sok zöldség, kevesebb hús - ez tűnik az egészségesebb táplálkozásnak

Pedig ha sok zöldséget, feldolgozatlan ételt, valódi tápanyagokat eszünk, és kevesebb húst, azzal a legtöbbek már nagy lépést tettek a jobb egészség felé. Az íz alapú étkezéstől, a beltartalomra való koncentrálás felé kell elmozdulni (és attól még nem kell örökre lemondani minden finomságról).

A feldolgozott élelmiszerek általában kerülendők, pedig ha alakítunk a táplálékokon (mi élelmiszergyártók), akkor miért ne tennénk olyan irányba, amivel pont, hogy javítunk rajtuk? Mint például a Sport junior plus-ban lévő magőrlemények esetében, melyeknél a csíráztatás és fermentálás segít, hogy a tápérték jócskán felülmúlja a kiinduló állapotot (és a Sport Junior még csak az első, ezen termékeink sorában).

Naturize barnarizs-fehérje, a "jó féle" feldolgozás, természetes fehérjekiegészítő

A Naturize-okban lévő fehérje is természetes, enzimes úton kerül kivonásra, vegyszerek hozzáadása nélkül, és persze gyulladást okozó allergéneket, vagy mesterséges adalékokat sem tartalmaznak fehérjéink.

Van tehát jó „feldolgozás” is, amikor egészségünk érdekében alakítunk az élelmiszeren, nem pedig azért, hogy nagyobb, finomabb, szebb vagy hosszabban eltartható legyen, az egészségügyi következményekkel nem törődve.

De kanyarodjunk vissza a fent említett beszélgetéshez (nézd meg a teljes adást), mert pár gondolatot mi is kiemelnénk belőle. Az gondoltad volna, hogy genetikánk mindössze 5%-ban határozza meg egészségünket, 95% pedig a táplálkozás, mozgás, pihenés?


Húsevés, növényi étrend

Akár tetszik, akár nem, ez a beszélgetés, és a benne elhangzó tanulmányok is mind azt erősítették, hogy ha nem is muszáj teljesen vegánná válni, a kevesebb húsfogyasztás, a főként növényi étrend egyértelműen az egészségünket szolgálja. Már csak azért is, mert a szupermarketek polcain lévő húskészítményeknek, felvágottaknak kevés köze van már a régi, szabadtartású, nem szteroidozott állatokból készült, nem agyonadalékolt húsokhoz.
Arról nem is beszélve, hogy a bolygó egészségért is sokat tehetünk, ha a növényi étrendet preferálva csökkentjük a húsfogyasztást, mivel az állatok tartása, etetése sokszoros víz- és takarmány igénnyel jár.


Pihenés, sport

Érdekes gondolat volt, hogy akár még a 8 óra alvás is lehet kevés. Ha nem a modern társadalom által kialakított szabályokat vesszük alapul, akkor logikusnak tűnik, hogy a pár óra vadászat majd pedig az egész napos pihen(get)és az alapállapotunk. Persze, ki tudná ezt manapság megvalósítani, de ha belegondolunk, a 8-10 óra munkát követően csak marad még 14 óránk, amit azért megpróbálhatunk bölcsebben beosztani.

Ha pedig sport, a súlyzós, intervallum edzések sokkal jobbak az egészségnek, mint a hosszú távú, kardió jellegű mozgások, amikor a pulzus végig magas szinten marad.


Átmeneti böjt - egészséges, vagy divathóbort?

Az is logikusnak tűnik, hogy nagy baj lett volna őseinknek, ha napi ötször kellett volna étkezniük. A legtöbb élőlénynek nincs spájza vagy hűtője, ahonnan folyamatosan elérhetőek az ételek. Valószínűsíthető, hogy a szervezetünk azt szeretné, ha lennének időszakok, amikor nem kap táplálékot, hiszen számára ez volna természetes.

És itt akkor rá is kanyarodhatunk a böjtre, ami igazi reneszánszát éli manapság. Egyre több kutatás erősíti meg, hogy sokat tehetünk egészségünkért, ha beiktatunk táplálékmentes időszakokat is (napi szinten, vagy hetente, havonta, hosszabb időszakokat). Mi legutóbb az átmeneti böjt alakunkra gyakorolt hatásával foglalkoztunk, vagyis azzal, amikor fogyási céllal választja valaki a böjtölést. Az átmeneti böjt lényege, hogy a nap során csak egy 8 vagy 6 órás időablakban eszünk, azon kívül pedig csak iszunk, kalóriamentes folyadékot (vizet, teát). Ha az ember ezt fogyásra használja, akkor fontos, hogy az evési ablakban is csak annyi kalóriát vigyen be, mint amit a nap során egyébként fogyasztott volna, hiszen sokan félreértik ezt, és a 8 óra alatt összevissza esznek meg mindent.

A fogyás tehát továbbra is a kalória deficittől indul meg, a jelenlegi tanulmányok pedig azt találták, hogy bár a koplalásos módszer valóban hatékonyabb egy kicsit, ha csak a fogyás, zsírvesztés a cél, lényeges különbség nincs. Van viszont különbség, amennyiben a koplalásnak egészségügyi célja is van, hiszen egyre több kutatás erősíti meg, hogy nagyban segíti a szervezet önregenerációját, ha hagyunk neki olyan, hosszabb időszakokat, amikor az emésztéssel, a táplálék feldolgozással nem kell foglalkoznia.

Egy hosszabb böjt igen kedvező folyamatokat tud beindítani szervezetünkben, és bár éhezni senki sem szeret, érdemes tenni vele egy próbát. Idővel hozzá lehet szokni, a pozitív hatások pedig egyértelműnek látszanak.

Átmeneti böjt időablak

A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy még ha kényelmetlenebb is, jobb a nap végére időzíteni a böjtöt, és nem a reggelit kihagyni. Azaz a 8 órás evési ablak mondjuk 8-16 óráig tartson, ne pedig 12-20-ig. Az emésztésre ez sokkal jobb hatással van.

Mit igyál a böjt alatt, és mivel törd meg, amikor enni kezdesz

Ahogy írtuk, inni szabad, sőt kell is a böjt alatt, de fontos, hogy kalóriát ne vigyél be. Ez tulajdonképpen elég szűkre szabja az opciókat, a folyadék lehet víz (szűrt csapvíz, vagy ásványvíz), és üres tea is (gyümölcs, fekete vagy zöld), természetesen cukor vagy édesítő nélkül. Ha úgy könnyebb, a vízbe, teába mehet pár csepp citrom is, viszont a kávét jobb kerülni.

Fontos kérdés szokott még lenni, hogy mivel törd meg a böjtöt, amikor jön az evési időablak. Ehhez mi első körben valami könnyűt javaslunk, azaz egy olyan folyadékot, amiben van azért kalória és hasznos tápanyag is. Azaz történetesen egy Naturize fehérjeturmixot, de tényleg nem azért, hogy hazabeszéljünk. Hanem mert van benne teljesértékű, tiszta, allergénektől mentes növényi fehérje, plusz némi kalória is, de mégsem megterhelő a gyomornak a hosszabb koplalás után. Éhgyomorra ráadásul különösen jól hasznosul majd a benne lévő fehérje.

Aztán jöhet egy kis gyümölcs, vagy akár zöldség, majd pedig a normál táplálékok. Azt semmiképp sem javasoljuk, hogy kiéhezve rögtön egy egész pizzával sokkold a szervezeted, még akkor sem, ha az egyébként kalóriában bele is férne.

Összefoglalva

Hosszúra sikerült mai bejegyzésünk, de a téma fontossága is sok szót érdemel. Bízunk benne, hogy a beszélgetésben szereplő vendégekhez hasonló, felvilágosult, hiteles szakemberekből is minél több lesz, és az ő munkájuknak is köszönhetően lassan eltűnnek a fejekből az évtizedes tévhitek. Mi továbbra is ezen leszünk, és azon, hogy termékeink is a tudományos tényekre alapulva szolgálják a jobb formát, és legfőképp a jobb egészséget.


Egészségben és fehérjében gazdag, szép napot kívánunk!
www.rizsfeherje.hu

Van még kérdésed? Ha igen, írd meg nekünk! :)

A Naturize Sport Junior Plus mellett a Naturize már hatféle változatban kapható, mindegyik tejmentes, gluténmentes, természetes, teljes értékű és még vegán is.
Kattints a linkekre és fedezd fel őket!

------------------------------------------------
Teljesen természetes, tej-, laktóz-, glutén- és szójamentes fehérjéért nézz körül oldalukon és szerezd be a számodra szükséges fehérjét, Magyarország legkedveltebb* növényi fehérjeporát!
Legkedvezőbb, akciós csomagjaink, ingyenes szállítással:
6 db-os, sós karamellás Ultra Silk Naturize barnarizs-fehérje, 4000 Ft kedvezmény
6 db-os, vaníliás Ultra Silk Naturize barnarizs-fehérje, 4000 Ft kedvezmény!
6 db-os, fahéjas Ultra Silk Naturize barnarizs-fehérje, 4000 Ft kedvezmény!
6 db-os, natúr 90%-os Ultra Silk Naturize barnarizs-fehérje, 4000 Ft kedvezmény!
6 db-os natúr, 85%-os Naturize barnarizs-fehérje, 4000 Ft kedvezmény!
6 db-os, fahéjas fekete csoki ízű Naturize barnarizs-fehérje, 4000 Ft kedvezmény!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés