A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü
Itt jársz: > >

C vitamin

C vitamin

Hogy mitől C vitamin a C vitamin? Egyszerű: mert a citrusfélékből próbálták kinyerni.

Fontos hogy tudd, az emberi szervezet nem tudja előállítani az aszkorbinsavat, ezért azt pótolni kell. Rengetegen tanulmányozzák a C vitamin hatásait a szervezetre, s ez rengeteg vitát generált a tudományos világban.

Biztosan hallottál már a skorbut nevű betegségről, mely több százezer ember – leginkább tengerész – életét követelte. Sok feljegyzés maradt fenn csodás gyógyulásokról, illetve hogy hogyan maradtak életben tengerészek, de pontosan nem tudták, hogy ez minek köszönhető.

Rengetegen próbálták a betegséget kezelni, de nem vették észre azt, hogy nem a szervezet által termelt dolog miatt alakul ki a skorbut, hanem épp ellenkezőleg, valami hiányzik.

C vitamin és a szív, C vitamin és a rák

Több tudományos értekezés született, melyek szerint a rendszeres C vitamin szedés jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, védelmet nyújthat az infarktustól, a magas vérnyomástól és az agyvérzéstől.

Több esetben azt is megfigyelték már, hogy a C vitamin fogyasztásának komoly hatása lehet a különféle ráktípusok megelőzésében és a tumor-növekedés lassításában is.

C vitamin - Hiszünk még a véletlenekben?

Biztosan tudod, hogy Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C vitamin „felfedezése”, melyért Nobel-díjat is kapott. Valójában Szent-Györgyi nem a C vitamint fedezte fel, hiszen azt már korábban is ismerték. Sőt, Szent-Györgyi nem is a C vitamin keresésével foglalkozott…

A C vitamin, vagyis az aszkorbinsav (melynek jelentése anti-skorbut sav) egy véletlen szülötte, hisz Szent-Györgyit valójában a mellékvese tanulmányozása érdekelte. Munkája során, előállított egy anyagot, melyet képlete alapján hexuron savnak nevezett el.

Egy Amerikában élő magyar származású kutató, Joe Svirbely mással sem foglalkozott, mint a C vitamin kutatásával. Egyszer mikor hazalátogatott, Szegeden megkereste Szent-Györgyit. Szent-Györgyi bemutatkozásuk alkalmával elmondta mivel foglalkozik, és amerikai kutatónk kezébe nyomta a hexuron sav kristályait. Akkor már elő tudták idézi tengerimalacok szervezetében a skorbutot, így egy kísérlet során Svirbely a beteg állatoknak beadta a hexuron savat. Láss csodát, a tengerimalacok meggyógyultak.

Tehát a felfedezés valójában az, hogy a hexuron sav maga a C vitamin.

C vitamin - A paprika

Mivel Szent-Györgyi hexuron sav készlete rohamosan csökkent, rá kellett jönnie, hogy miből vonhatja ki azt a legnagyobb mennyiségben. Elbeszélések szerint professzorunk nem szerette a paprikát. Ám egyszer egy vacsora alkalmával feleségétől mégis kapott egyet. Hogy ne bántsa meg feleségét, elvitte magával laborjába és elkezdte tanulmányozni, van-e benne C vitamin. Így talált rá az egyik C vitaminban gazdag növényre.

A C vitamin adagolása

Tényleg hasznosul a C vitamin, amit megettünk? Vagy hiába minden? Érdekes eredmények láttak napvilágot. Előfordul, hogy ami az egyik embernél felszívódik, az a másiknál nem feltétlenül. Ez az emberek különbözőségéből adódik, más a genetikájuk, mások a táplálkozási szokásaik, más az életvitelük.

Vannak akik azt állítják, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni, és ezzel a vitaminok bevitele megoldódik. És vannak, akik szerint ez kevés.

A második világháború óta ma is az a szemlélet van érvényben, hogy a skorbut legsúlyosabb fázisának elkerüléséhez 60 mg C vitamint kell fogyasztani naponta. Szent-Györgyi Albert viszont napi 4000-5000 mg C-vitamin fogyasztását javasolta.

Ahhoz, hogy a forgalomban lévő készítményekben átlagosan megtalálható napi 1.000 mg C vitamin bekerüljön a szervezetbe, meg kellene enni naponta legalább:

  • 2,5 kg citromot, földiepret, vagy

  • 3,5 kg ribizlit, vagy

  • több mint 12 kg cseresznyét, vagy őszibarackot.

Ugyanehhez zöldségből

  • 2 kg zöldpaprikát, közel azonos mennyiségű káposztát, vagy

  • 4-5 kg paradicsomot

kellene enni.

Ez sem kevés, viszont a zöldségek és gyümölcsök esetén a jótékony vitaminhatás mellett megjelenhetnek a káros vegyszerek, ami már ekkora mennyiségnél igen tekintélyes lehet. Ha ilyen mennyiségű, nem bio gazdaságból származó zöldséget vagy gyümölcsöt eszel, lehet, hogy többet ártasz vele, mint használsz. Ahhoz, hogy a C vitamin ilyen mennyisége bekerüljön a szervezetedbe, a zöldségeket csak nyersen kéne fogyasztanod. Nem a legkényelmesebb megoldás...

Az aszkorbinsav egy teljesen szintetikus termék, amelynek természetes megfelelője a C vitamin. Az aszkorbinsavat leggyakrabban az étrend-kiegészítőkben vagy gyógyszerekben találod meg. A legtöbb természetes C vitamint pedig a citrusfélékben, a fekete ribizliben, a kiviben, a brokkoliban és a kelbimbóban.

Ahhoz pedig, hogy boldog, hosszú, egészséges életet élj, fontos a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás. Ha pedig helyes táplálkozás, akkor kiemelten kell figyelni a fehérje, azaz az esszenciális aminosavak bevitelére is, hisz szervezetünk azokat sem képes önmagától előállítani. Akárcsak a vitaminok, a fehérje kiegészítők is abban nyújtanak segítséget, hogy napi, szükséges mennyiséget gyorsan és kényelmesen biztosítsuk szervezetünknek.

Vendégszerzőnk tollából - www.rizsfeherje.hu

Érdekel a természetes és allergén anyagoktól mentes fehérjebevitel? Akkor tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés