A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

A negatív érvelés pszichológiája

A negatív érvelés pszichológiája

Az „én nagyapám” effektusról írtunk már, azonban van pár, másik olyan érvelés is, amiket érdemes kicsit megvizsgálni. Mélyen belénk kódolt pszichológiai, viselkedésbeli dolgokról van szó, melyek gyakorlása, ha túlzásba visszük, akár egészségünk rovására is mehet.

Mert hát árnyoldala, veszélye mindennek van, amit csak csinálunk. Ha kimegyünk az utcára, máris számtalan veszély leselkedik ránk, mégis a legtöbben nap, mint nap vállaljuk ezt a „veszélyt”, hisz tudjuk, hogy sokkal több előnnyel jár, mint a bezárkózás. Ha mindig, mindenben csak a lehetséges negatívumokra koncentrálnánk (bármilyen csekélyek is), akkor gyakorlatilag soha, sehol nem lennénk biztonságban, semmilyen tevékenységet nem végezhetnénk, hisz még a négy fal között ülve is lehet földrengés, vagy tűz...

Ennél sokkal kevésbé nyilvánvaló a helyzet, amikor a táplálkozásról van szó. Mert mennyivel egyszerűbb az amúgy egészséges ételek lehetséges, negatív hatásairól beszélni, a sokszoros pozitívumok helyett, aztán pedig az agyonadalékolt, mesterséges, sok összetevős (de gyakran finom) ételeket fogyasztani? Mennyivel kényelmesebb az edzéssel járó sérülésveszélyekről beszélni – hisz ismerünk is olyat, aki úgy járt – mintsem rendszeresen lejárni a terembe, és jól kifárasztani magunkat?

Vagy mennyivel könnyebb a táplálkozására nem figyelő nagyapánkról beszélni, mintsem a saját – az övétől persze teljesen eltérő – életmódunkon változtatni? Vajon mesélnéd-e bárkinek, hogy te nem cseréled az olajat az autódban, mivel a nagyapád sem figyelt erre sosem és mégsem romlott el a kocsija soha? Ha így is volt, az egy kivételes szerencse volt, nem pedig követendő hozzáállás.

Hogy kapcsolódik ez a táplálkozáshoz? 

Úgy, hogy hasonló érvelések itt is előfordulnak. Például amikor valaki a fehérjebevitel kockázatairól beszél, miközben a sokszorosan feldolgozott, agyonadalékolt (persze finom) kajákat tömi magába.

Vagy amikor a teljes kiőrlésű termékekben esetlegesen előforduló szennyeződésekre hivatkozik, miközben nulla hasznos beltartalommal rendelkező cukros, szénsavas üdítőket fogyaszt. A növények (általában alacsony és veszélytelen) fitinsav tartalma miatt aggódik, de a komoly hormonális készítményekkel kezelt állatok húsával semmi gondja nincs.

Igen, a fenti aggodalmaknak is lehet alapja, csak épp az arányok, a lehetséges pozitív és negatív hatások között van óriási különbség. Az autós példánál maradva, amíg nincs olaj a motorban, addig nem biztos, hogy a tizedre pontos guminyomásért kell aggódni, hiába számít az is.

Ezen kifogások mögött persze gyakran a kényelem áll, hisz ha bele tudunk kötni – márpedig mibe nem lehet belekötni – akkor figyelmen kívül is hagyhatjuk. Ehetünk, ihatunk, amit csak akarunk, úgysincs különbség, hisz bármikor fel tudunk hozni valakit, aki mennyire odafigyelt, és mégis…

A megoldás

A fenti gondolatok egyáltalán nem kirohanásként, vagy bármilyen konkrétumra válaszként születtek, mindössze bízunk benne, hogy segíthetnek a felismerésben, és így az egészségesebb étrend felé mozdulásban.

A megoldás tehát, hogy ne mások genetikájával foglalkozz, ne a teljesen más életet élő és más ételeket fogyasztó nagyapád szervezetéből indulj ki, mert bár lehet, hogy neked is szerencséd lesz, az esélye kicsi.

A fehérjét sem kell ész nélkül fogyasztani, de még mindig messze a legfontosabb tápanyag, amire minden egészséges étrendnek épülnie kell (és itt most egészséges, tiszta fehérjéről van szó, normál ételekből, melynek egy természetes fehérjepor „csak” a kiegészítője). Még a víz is lehet veszélyes, túl nagy mennyiségben, ész nélkül fogyasztva, de attól még nélkülözhetetlen.

Az edzés is tartogat sérülésveszélyeket, de attól még csinálni kell. Ésszel, odafigyelve. Lehet tőle hatalmas izmokat is növeszteni, de az a veszély, hogy mindez hirtelen, akaratunk ellenére következzen be, nem fenyeget senkit.

Az egészséges étrend és életmód néhány, elenyésző negatívumát nem szabad kifogásra használni, és ezek miatt eleve bele sem kezdeni. Ha vannak is valós hátrányok, azokra akkor érdemes koncentrálni, ha egyébként már minden, egyértelműen rossz étel ki lett iktatva az étrendből. Pontosabban: amíg a „minimumot” sem tesszük meg, addig felesleges a „maximumtól” tartani.

A változást pedig kezdheted ezzel a három, apróbb lépéssel.

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés