A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

7 kezdő edzéshiba, amit a legtöbben elkövetnek (az elején)

7 kezdő edzéshiba, amit a legtöbben elkövetnek (az elején) Mindannyian voltunk kezdők, de ez nem jelenti azt, hogy ne tanulhatnánk mások hibáiból, és ugorhatnánk át sokkal gyorsabban ezt a szakaszt. Mert ha az edzésre rászánod magad, akkor sokkal jobb, ha az hatékony is lesz, hisz így is, úgy is ugyanannyi idő megy el vele.

Az elején persze senkinek sem esik annyira jól súlyokat emelgetnie, az izomláz is fájdalmas tud lenni, de ha sikerül megszeretni a folyamatot, az nagyban segíti a kitartást. Az alábbiakban hét hiba, amit, ha elkerülsz, akkor a motiváló eredmények is sokkal gyorsabban jönnek.

Hiba 1. Az étrend alulbecsülése. A rossz hír, hogy nincs az a szuper edzésmódszer, ami képes volna ellensúlyozni a rossz táplálkozást. A „rossz” pedig jelenthet túl sok kalóriát, cukrot, kevés fehérjét, de jelenthet kevés kalória bevitelt is. Van, aki túl sokat eszik, van aki túl keveset, a lényeg, hogy egyik sem segíti majd az edzés során tett erőfeszítéseket. Az edzésnek és a táplálkozásnak is rendben kell lennie, sőt, mint tudjuk, az étrend sokkal többet számít, akár hízékony, akár vékony testalkatú az ember.
 
Hiba 2. Túl hamar, (túl nagy) súlyok használata. Amíg a megfelelő mozgáskultúra, stabilitás, ízületek erőssége nem alakul ki, addig sokkal jobb a saját súlyos gyakorlatokra helyezni a hangsúlyt, nem egyből (nagy) súlyokkal, főleg nem a rossz végrehajtást toleráló gépekkel edzeni. Fekvőtámasz, húzódzkodás, guggolás, némi felülés - ezekkel szinte az egész testet alaposan át lehet mozgatni. Aztán jöhetnek persze a súlyzók is, de nem kell rögtön az egót simogató, azonban könnyen sérüléshez vezető tárcsákat pakolgatni a rúdra.
 
Hiba 3. Rossz testtartás. Ennek észrevételéhez a tükör kiváló eszköz, mert fontos, hogy tisztában légy az esetleges, meglévő problémákkal (pl. gerincferdülés, beesett váll, görbe hát). Ha egy enyhe gerincferdülésre, nem megfelelő testtartásra elkezdesz ráedzeni, abból komolyabb sérülések következhetnek. Ha beazonosítasz ilyen problémát, akkor iktass be olyan gyakorlatokat az edzésbe, melyek kifejezetten ezek kezelésére szolgálnak. Pl. stabilitási gyakorlatokat (plank), alsó hátizom, törzserősítő gyakorlatokat.
 
Hiba 4. Túlzott rutin. X db fekvő, x db guggolás, x db húzkodás, pipa. Ugyanazok a gyakorlatok, ugyanazok a mennyiségek minden alkalommal, rutinszerűn végrehajtva, letudva a feladatot. Ha az edzésed minden kihívást nélkülöz, az aligha lesz hatékony. Az új gyakorlatokat, enyhe módosításokat, a mennyiség növelését, vagy a pihenő idők csökkentését a kihívás miatt is be kell iktatni, és persze azért is, hogy érdekesebb legyen az edzés. Ha mindig ugyanazt csinálod, nem csak az eredmények maradnak el, de a lelkesedés is el fog illanni.
 
Hiba 5. Az ismétlési szám túl komolyan vétele. Ha valamiből mondjuk tíz a cél, akkor az is fontos, hogy azok szabályosak és nehezek legyenek. Az edzésnek nem az a célja, hogy a súly valahogyan eljusson A-ból B-be, hanem, hogy az izmokat megdolgoztasd. Nem az a cél, hogy meglegyen a tíz ismétlés, hanem hogy fejlődjön az izom. Ezért felesleges csalással eljutni a tízig, vagy épp túl könnyű súlyokat választani, hogy biztos sikerüljön. Jobb nyolc szabályos, erőfeszítést igénylő ismétlés, mint tíz szabálytalan.
 
Hiba 6. Nem tisztában lenni a bukás fogalmával. Ha csak csinálod a gyakorlatot, de nem különösebben nehéz, akkor az jó eséllyel nem sokat ér. Ha a szett végén csak egy jóleső fáradságot érzel, akkor az aligha ért sokat. Meg kell tanulni, hogy mit jelent igazából kifáradni, mert a valódi bukás (azaz, amikor már tényleg nem tudsz többet csinálni), valószínűleg jó pár ismétléssel később van, mint amit az elején gondolnál. Meg kell ismerni a személyes határokat (melyek persze folyamatosan tágulnak), és el is jutni odáig, persze szabályosan, a sérüléseket nem kockáztatva.
 
Hiba 7. Túl gyors eredmények elvárása. Minden kezdőnek tisztában kell lennie vele, hogy az eredmények jönni fognak, de nem egyik napról a másikra. Ha az edzés, a táplálkozás rendben van, és a fenti hibákat sem követed el, akkor pár hónap múlva nemcsak érezni, hanem a tükörben látni is fogod az eredményeket. Amit pedig nem látsz, de hamar ott lesz, az a javuló egészség, amire mostanában különösen nagy szükség van.
 
Mindenki volt kezdő, de nem mindenkiből lesz haladó. Akiből pedig lesz, az sokkal gyorsabban halad majd, ha figyel a fentiekre.

www.rizsfeherje.hu
Az atlhlean-x videója alapján

 

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Keresés