A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Menü

5 lépés mindekinek (fogyókúrázni tilos!)

5 lépés mindekinek (fogyókúrázni tilos!) Legyen szó élsportról, versenyzésről, a kockás has eléréséről vagy csak épp pár kiló leadásáról, az alábbiakban arról az öt lépésről olvashatsz, amit mindenkinek tennie kell, ha eredményekre vágyik. Ezek nélkül sem profi, sem amatőr nem érhet el sikert, tartósan biztosan nem.

1. Fogyókúrázni tilos!
Pontosabban a kúraszerű önsanyargatás ami tilos, nem a táplálkozásra való odafigyelés. Mert ahogy már sokszor kifejtettük, a kúraszerű fogyásnak nem sok értelme van, hacsak nem filmszerepre, vagy fotózásra készül az ember. Mivel minden fogyókúra valamilyen megvonásra épül, és kúraszerű, tehát időszakos, ezért egyik sem tartható. Amikor pedig véget ér, szép lassan az eredmények is eltűnnek, és amíg tart, addig se kellemes a folyamat.

Az ételnek táplálékként, üzemanyagként kell funkcionálnia, nem az a jó megoldás, ha megvonjuk magunktól. A helyes táplálékokat kell megtalálni, szénhidrátból, zsírokból és persze fehérjéből is. Nem éhezésre, hanem egy olyan étrend kialakítására van szükség, amit egész évben, sok-sok évig tartani tudunk. Ami olyan ételekre épül, amiket szeretünk, amik ízlenek, még ha nem is lisztes, cukros szénhidrátokról beszélünk.

Különféle fűszerekkel például ugyanaz a zöldség vagy hús is rengetegféleképpen elkészíthető, így az étkezés akkor is lehet változatos, ha mondjuk minden nap barna rizst vagy épp édesburgonyát választunk köretnek (és ugyanígy a natúr fehérjepor is bárhogyan ízesíthető, ezért sohasem fogod megunni).
És olykor nyugodtan lehet csalni is. Mert ha a heti kb. 35 (7x5) étkezésbe be is csúszik 3-4 hizlalóbb finomság, az akkor is azt jelenti, hogy 90%-ban rendben volt az étrend, ez pedig egy teljesen jó arány. Azt meg, hogy a maradék 32 esetben mit javaslunk, megtalálod korábbi bejegyzéseink közt (spoiler alert: sok fehérje, lassú, nem cukros/lisztes szénhidrátok és jó zsírok :)
 
2. Igyunk sok vizet.
Ez nemcsak a hidratálás miatt fontos, bár ennek jelentősége egyértelmű. Szervezetünk jelentős része víz, a víz az élet alapja, minden porcikánknak szüksége van rá. Viszont ami miatt szintén elengedhetetlen a magas vízfogyasztás az az, hogy érezzük a különbséget éhség és szomjúság között. Gyakran észre sem vesszük, hogy amikor valójában szomjasak vagyunk, akkor is inkább eszünk. Könnyen megtéveszt minket ez a két inger, ezért éhség esetén (különösen, amikor evés után nem sokkal, 1-2 órával jelentkezik), érdemes először egy nagy pohár vizet inni, az „éhség” gyakran el is múlik.
Szintén fontos, hogy a jól hidratált szervezetnek több az energiája, azaz ilyenkor a teljesítmény is nő, aktívabbak vagyunk, jobban érezzük magunkat.
Fontos: a kóla nem víz, és a gyümölcslé sem. Ha ízre is vágysz, tegyél a vízbe pár csepp citromot, vagy jó megoldás még a gyümölcstea is (cukor nélkül).
 
3. A magas intenzitású, súlyzós edzés mindig jobb, mint a kardió.
Már ha a cél a zsírvesztés, a szálkásan izmos testalkat elérése, a sovány izomtömeg növelése. Mert semmi gond azzal, ha az ember szeret futni, de ha csak azért teszi, hogy leadja a felesleget, akkor a súlyzós edzés lényegesen hatékonyabb. Segítségével több kalóriát égetünk, nő a sovány izomtömeg is, márpedig az izmosabb test alapanyagcseréje magasabb, azaz aki izmosabb, az még többet is ehet, a hízás veszélye nélkül. Persze intenzív, összetett gyakorlatokra van szükség, rövid pihenőidőkkel, minél több izom megmozgatásával. És lehet mellette kardiózni is, mert annak is számtalan előnye van, de ha csak az egyikre jut idő/energia, akkor inkább a kardió maradjon el (attól meg, hogy a súlyoktól akaratunkon kívüli, hatalmas izmokat növesztünk,
egyáltalán nem kell félni).
 
4. Olyan súlyokat használjunk, amiket tudunk, nem amiket az egónk diktál.
Azaz nem kell mindig csúcsokat dönteni, minden edzésen nagyobb és nagyobb súlyt választani, a legnagyobb tárcsák és súlyzók felé kacsingatni. Hacsak nem kifejezetten az erőnövelés a cél, akkor sokkal jobb közepes súlyokkal, de olyan szabályosan, koncentráltan dolgozni, hogy a 10-15 ismétlés már nagyon nehezen menjen. Rövidebb pihenő idő, lassabb kivitelezés, a csúcson megfeszítés, 1-2 ismétléssel több, és máris nehéz lesz az az elsőre könnyűnek tűnő súly is. Persze legyen elég nehéz a súly, az utolsó ismétlés már alig menjen, de a bukás a tíz ismétlés felett legyen, ne a negyediknél.
 
Ami miatt még különösen megfontolandó ez, hogy a nagyobb súlyok esetén nagyobb a sérülésveszély is. Márpedig semmi sem hátráltatja úgy a fejlődést, mint a sérülés, amikor az ember nem tud edzeni, és ráadásként még az étkezésére sem figyel annyira, hisz úgysem edz, nem sportol, ezért az étrend folytatását is a visszatérésre tartogatja.
 
5. Következetesség.
De hívhatjuk kitartásnak is. A lényeg, hogy ez a legfontosabb. Nap, mint nap, hónapokon, éveken keresztül kitartani a kialakított életmód mellett, következetesen betartani az étrendet, eljárni sportolni. Mert nem várható el, hogy kétnapi odafigyelés látványos eredményeket hozzon, mint az élet minden területén, itt is a következetesség hozza meg az eredményeket.

Mert mennyit hizlal, ha egyszer befalsz egy hatalmas csoki tortát? Semennyit. Mennyire izmosít, ha egyszer edzel egy nagyon keményet? Semennyire. Viszont ha hónapokon keresztül eszed a csoki tortát vagy épp edzel nagyokat, az már nagyon is számítani fog. Egy nap alatt nem lehet megváltani a világot, de óriási változásokat hozhat életünkben, ha minden nap gyakoroljuk az odafigyelést (magunkra és másokra is).
 
Persze sokaknak épp ez okozza nehézséget, mert hát pár napig helyesen enni, sportolni egyszerű, évekig meg nehéz. Viszont jobban megvizsgálva nem a kitartás a nehéz, hanem ha olyan dolgok mellett akarunk kitartani, amik mellett nem lehet. Ilyen a már említett fogyókúra is, ahol a következetesség tényleg nem kivitelezhető, hisz kúraszerű, nem arra készült, hogy évekig tartsuk. Ha valaki ezt az utat választja, nem csoda, ha nem tud végigmenni rajta.
 
Egy vállalható, kisebb lemondásokkal járó étrendet kell kialakítani, ami mellett nem finom falatokról álmodozik az ember egész nap. Ami mellett kitartva az eredmények meghozzák a szükséges motivációt is, ami a fenntartáshoz kell. Belefér néha a csaló étkezés, vagy pár pohár bor (ha ez fontos neked), belefér néha, hogy kimarad egy edzés, ha úgy tartja kedved. Emberek vagyunk, esendők, olykor letérünk a helyes útról. Ami fontos, az a következetesség, hogy életünk nagyobb részében mit teszünk és mit eszünk. Ha ez 90%-ban rendben van, akkor nyugodt szívvel várhatod a pozitív eredményeket, melyek biztosan meg is fognak jelenni. (Jeff Cavaliere gondolatainak felhasználásával)

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

VÁSÁRLÁS

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Keresés